Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών
22:57 | 04/07/2023

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι τριανταεπτά (37) νέοι Ανθυποπυραγοί της 48ης εκπαιδευτικής σειράς, τάξεως 2023, «Πυροσβέστης Αθανάσιος Παπαγρίβας», κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ι.Σ.Ν. στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Τα πτυχία στους τριάντα έναν (31) νέους και στις έξι (6) νέες Ανθυποπυραγούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.

Διαβάστε επίσης

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Εικόνα
Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, οι Βουλευτές Α΄ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Γεώργιος Βλάχος, ο Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Χάλαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός και ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας.

Εικόνα
Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών

Παρέστησαν επίσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ως εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ο Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Χρήστος Σασιάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Επιτελάρχης ΔΑΕ, Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Τσενεκίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Αριστείδης Πανταζόγλου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Εικόνα
Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρέστησαν ακόμα, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Καλιανιώτης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης, Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Διοικητές Διοικήσεων Π.Υ. Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον παραβρέθηκαν, επίτιμοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και φορέων, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Αξιωματικών.

Οι νέοι Ανθυποπυραγοί παρέδωσαν την σημαία της Σχολής στους 3ετείς Δοκίμους Ανθυποπυραγούς και έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών, Αντιπύραρχος Λεωνίδας Αντωνόπουλος ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή. Κατά την έναρξη της ομιλίας του απευθυνόμενος στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε: «… αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πυροσβεστικό Σώμα η σημερινή σας παρουσία στην τελετή ορκωμοσίας της 48ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς αποδεικνύεται και εμπράκτως η στήριξή σας στο Πυροσβεστικό Σώμα και η αναγνώριση του δύσκολου έργου που επιτελούν καθημερινά όλα τα στελέχη του Σώματος. Η Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, αποδίδει σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα τους νέους Αξιωματικούς του. Για πρώτη φορά η τελετή αυτή λαμβάνει χώρα στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που εγκαινιάστηκε πριν από μερικούς μήνες. Η κίνηση αυτή εκτός από συμβολική της σημασίας αυτού του έργου, έρχεται να καταδείξει την πρόθεση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, αναφορικά με την προτεραιότητα που δίνουν στη λειτουργία και την ανάδειξη του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα καταδεικνύει την ανάγκη αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για το Πυροσβεστικό Σώμα να μετατραπεί σε πόρτα, την οποία θα διαβούν τα στελέχη που ήδη υπηρετούν, για εμπλουτισμό και μετασχηματισμό της γνώσης που έχουν ήδη αποκτήσει. Ταυτόχρονα τα νέα στελέχη θα έχουν την τύχη να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα σε εγκαταστάσεις που τους παρέχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να παντρέψουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση με την πρακτική πάνω σε νέες εκπαιδευτικές διατάξεις σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα. Επίσης η παρουσία σας σήμερα στην Πυροσβεστική Ακαδημία, τονίζει και το μεγάλο ενδιαφέρον σας για το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλουμε και μας οπλίζει με δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας τόσο το διοικητικό προσωπικό    της Σχολής, όσο και το διδακτικό, το οποίο και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι οι νέοι Αξιωματικοί που αποφοιτούν σήμερα, ανταποκρίθηκαν επάξια στις δοκιμασίες και τις απαιτήσεις της Σχολής, και πλέον είναι έτοιμοι να εκτελέσουν πλήρως και αποτελεσματικά τα νέα τους καθήκοντα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους. Η 48η εκπαιδευτική σειρά Δοκίμων Ανθυποπυραγών, φέρει το όνομα του αδικοχαμένου οδηγού Αθανάσιου Παπαγρίβα, που έχασε τη ζωή του στις 20 Σεπτεμβρίου 1961, όταν η υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα με την οποία μετέφερε Αξιωματικό του Σώματος για υπηρεσία, ανετράπη στην περιοχή των Αμπελοκήπων και πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί καθολικά εγκαύματα.»

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών απευθυνόμενος στις Νέες και στους Νέους Ανθυποπυραγούς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πριν από λίγο δώσατε όρκο, ο οποίος αποτελεί Συμβόλαιο Τιμής προς την Πατρίδα και     το Πυροσβεστικό Σώμα. Η σημερινή ημέρα για εσάς είναι ορόσημο στην Πυροσβεστική σας σταδιοδρομία, αλλά και στη ζωή σας, διότι εισέρχεσθε σε ένα νέο εργασιακό στίβο με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Τα καθήκοντα του Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος διαρκώς μεταβάλλονται ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο, για αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάτε όπως είπε και ο Albert Einstein ότι  «εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά η εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται». Εξάλλου η εκπαίδευση, σας μαθαίνει και να ξεχνάτε.  Aμφισβητήστε τις καθιερωμένες παραδοχές, απεγκλωβιστείτε από τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα τα οποία επιβάλει το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Προσαρμοστείτε στις συνθήκες που διαμορφώνονται με τη συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία και το πώς αυτή επηρεάζει το επάγγελμά μας. Να θεωρείτε ότι κάθε φορά βρίσκεστε στην αφετηρία για να βελτιώνετε τις γνώσεις σας. Για να επιτύχετε στην αποστολή σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι μάχες στο πυροσβεστικό μέτωπο, κερδίζονται με σωματική και ψυχική δύναμη, εκπαίδευση και συνεργασία. Με τη βεβαιότητα ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών της Πολιτείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, σας συγχαίρω για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας, σας αποχαιρετώ από τη Σχολή και σας εύχομαι να έχετε καλή σταδιοδρομία, τύχη, ατομική και οικογενειακή ευτυχία».

Μετά το πέρας της τελετής, οι απόφοιτοι Ανθυποπυραγοί, προσέφεραν συμβολικό δώρο στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ένδειξη σεβασμού για την ύψιστη τιμή που προσέδωσε, με την παρουσία της στη Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων. Η φοίτηση των Δοκίμων Ανθυποπυραγών στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Ανθυποπυραγοί, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Σχολή Αξιωματικών αποτελεί την κορωνίδα των Σχολών, που τελούν υπό τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η ακαδημαϊκή και πυροσβεστική εκπαίδευση που λαμβάνουν αποσκοπεί στην παροχή όλων των απαραίτητων επιστημονικών και ψυχικών εφοδίων, για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του επαγγέλματος και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική προετοιμασία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis