Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Online το ποινολόγιο των οδηγών - Με αυτούς τους πόντους θα χάνεις το δίπλωμά σου
19:10 | 16/07/2022

Άμεση ενημέρωση σχετικά με τους συγκεντρωμένους βαθμούς ποινής για παραβάσεις του ΚΟΚ θα λαμβάνουν οι οδηγοί μετά την αυτοματοποίηση του Point System.

Χείρα βοηθείας στους οδηγούς στη χώρα μας αναμένεται να δώσει το έργο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε συνεργασία με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά την ψηφιοποίηση μιας σειράς διαδικασιών στον τομέα των μετακινήσεων.

Διαβάστε επίσης

Μέσω απλουστευμένων διαδικασιών, οι οποίες γίνονται εύκολα με ένα κινητό τηλέφωνο στο gov.gr, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν άκοπα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία στα γκισέ.

Τελευταίες «προσθήκες» στo gov.gr αποτελεί το ΜyAuto, όπου είναι καταχωρημένα τα πλέον αναγκαία στοιχεία για το όχημα, και η υπηρεσία ηλεκτρονικής μεταβίβασης αυτοκινήτου, οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα, Παρασκευή 15/7, από τους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων.

Με γνώμονα, μάλιστα, την περαιτέρω αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, για το επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, με προεξέχουσα αυτή της Αυτοματοποίησης του Point System, δηλαδή του συστήματος όπου εντάσσονται οι παραβάσεις άρθρων του ΚΟΚ οι οποίες έχουν αντίστοιχα κάποιους βαθμούς ποινής. 

Τι αλλάζει στο Point system

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κάποιας παράβασης, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο ή την διοικητική ποινή που προβλέπεται, στο μητρώο του οδηγού προστίθενται και οι ανάλογοι πόντοι ποινής, οι οποίοι αθροίζονται. Και στην περίπτωση που φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο οδηγούν στην αφαίρεση του διπλώματος.

Εξαιτίας, ωστόσο, κάποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και άλλων κωλυμάτων, έχουν σημειωθεί περιστατικά κατά τα οποία οι παραβάσεις κάποιων οδηγών καταλήγουν στοιβαγμένες στα δημοτικά γραφεία.

Ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, οι οδηγοί λαμβάνουν τις πράξεις αφαίρεσης του διπλώματος (όταν συγκεντρωθούν 25 βαθμοί) αρκετά χρόνια μετά την έκδοσή τους.

Η αυτοματοποίηση του συστήματος, ωστόσο, προσδίδοντάς τους ηλεκτρονική υπόσταση, θα δώσει τέλος στα όποια κωλύματα και θα σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παρακολούθησης των παραβάσεων, αλλά και στην ενημέρωση των οδηγών.

Όπως έχουν εξηγήσει κατά το παρελθόν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ψηφιοποίηση του Point System θα οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:

1. O παραβάτης θα γνωρίζει ότι οι προβλεπόμενοι πόντοι θα καταγράφονται σε εύλογο χρόνο.

2. Θα γίνει εφικτή η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system.

3. Η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.

4. Θα αντλούνται στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου θα πάρει σειρά και η εφαρμογή του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, το οποίο – μεταξύ άλλων - θα καταστήσει πιο εύκολους τους τροχονομικούς ελέγχους.

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis