Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
16:19 | 30/01/2024

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΑΣΥ 2024

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύνεδροι ,αγαπητοί συνάδελφοι.

Διαβάστε επίσης

Είναι ιδιαίτερη μου τιμή να μετέχω στο 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα τόσο ως αντιπρόσωπος όσο και ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τα υπηρεσιακά ζητήματα, που αφορούν τους εργαζομένους αστυνομικούς.

Ένα λοιπόν από τα  ζητήματα που τίθεται ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ο εκσυγχρονισμός της.

    Ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί σημαντικό ζήτημα και προτεραιότητα προκειμένου το Σώμα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να ανταποκρίνεται στο μέγιστο στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων αστυνομικών.

Στην προσπάθεια αυτή μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.

Για να αποκτήσει ο όρος εκσυγχρονισμός εννοιολογικό και ουσιαστικό περιεχόμενο είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει:

α)αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού,
β) κατάλληλη εκπαίδευση,

γ) προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών και
δ) αξιοποίηση του προσωπικού, που κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις.

    Θα ήθελα να σταθώ στο τελευταίο, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων, κατέχουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό, το οποίο παρέχει γνώσεις απαραίτητες για τη λειτουργία ειδικών Υπηρεσιών του Σώματος.

Υπάρχουν Υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Οικονομικής Επιθεώρησης, Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Πληροφορικής, Εγκληματολογικών Ερευνών, Υγειονομικού και τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου η στελέχωση των Υπηρεσιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση να γίνει με κατάλληλο προσωπικό, που διαθέτει αντίστοιχα προσόντα και τίτλους σπουδών.

Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας καταθέσω εν συντομία τις προτάσεις μας, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του Αστυνομικού προσωπικού.
    1. Σε όποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η μετάταξη του προσωπικού στην κατηγορία Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων, θα πρέπει αυτή να υλοποιείται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, να προβλέπονται διαδικασίες για το σκοπό αυτό εάν είναι  δυνατόν σε ετήσια βάση και να προσλαμβάνονται νέοι ιδιώτες ειδικών καθηκόντων, μόνο όταν για τις κατηγορίες που θα κληθούν να καλύψουν δεν υφίστανται αντίστοιχοι πτυχιούχοι προς μετάταξη στο στελεχιακό δυναμικό 

γενικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας.    

 2. Η εξειδίκευση του προσωπικού είναι συνυφασμένη με την έννοια του εκσυγχρονισμού. Γι’ αυτό το σκοπό προτείνουμε την χορήγηση επιστημονικού επιδόματος και Μισθολογικής αναγνώριση όπως ακριβώς ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δυστυχώς δεν ισχύει στην Ελληνική Αστυνομία!!!

3. Σημαντική πρότασή μας είναι η δημιουργία τριών Κλάδων (Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας) εντός του Σώματος, στα πρότυπα των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα επιλέγει από τη Σχολή ο Αστυνομικός, ανάλογα με τη βαθμολογία και τη σειρά εξόδου και θα ακολουθεί σε όλη του τη σταδιοδρομία. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας, μεγιστοποιώντας την υπηρεσιακή του απόδοση κι αφετέρου θα εξασφαλίζεται τρόπον τινά από ακούσιες μεταθέσεις 

σε Υπηρεσίες με αλλότρια καθήκοντα εργασίας. 

   4. Αξίζει να σημειωθεί ότι , θεωρούμε αναγκαίο λόγω υγειονομικής κρίσης, να αξιοποιηθούν οι αστυνομικοί πτυχιούχοι ιατρικής στη Δ/νση Υγειονομικού, παράλληλα με τις υπηρεσίες, που παρέχουν σε Δημόσια Νοσοκομεία, για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό οι Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των συναδέλφων. Με την απόκτηση ειδικότητας οι ως άνω ιατροί θα πρέπει στη συνέχεια να μετατάσσονται στην κατηγορία Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων υγειονομικού κι όχι να ασκούν καθήκοντα, που δεν σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη, αναμένοντας για χρόνια πότε θα προκηρυχτούν θέσεις ιατρών του Σώματος.

Επίσης, προτείνουμε την Ίδρυση Νοσοκομείου αστυνομικών στα πρότυπα των στρατιωτικών νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ. Δεν νοείται με τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων να μην έχουμε δικό μας νοσοκομείο.

Τέλος θα ήθελα να θέσω ορισμένα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους αστυνομικούς στις Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας-στο οποίο υπηρετώ.

Οι συνάδελφοι μας καλούνται να διεκπεραιώσουν μεγάλο όγκο εγγράφων σε περιορισμένο χρόνο, τιθέμενο με προθεσμίες, που έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται stress στον οργανισμό τους, προκειμένου να είναι εμπρόθεσμοι και καθόλα τυπικοί!

Το έργο λοιπόν των επιτελικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου δεν είναι εύκολο και απαιτεί καλή γνώση, συνεργασία, εκσυγχρονισμό των υλικών μέσων και Ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των υπηρεσιών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη άλλα και για την εξοικονόμηση εργατοωρών των συναδέλφων.


Επίσης προτείνουμε την καθιέρωση κάποιου επιδόματος για τους συναδέλφους που εργάζονται στις ΟΜ.Ε.ΕΤ. των Υπηρεσιών του Α.Ε.Α., ανάλογο με το επίδομα που λαμβάνουν οι συνάδελφοι μας οι οποίοι εργάζονται σε διμοιρίες στην επαρχία και
 

Τέλος προτείνουμε την συνεχή επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί σε υπηρεσίες του αρχηγείου σε θέματα (νομικά, συνταξιοδοτικά,) με σεμινάρια τα οποία θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σας ευχαριστώ!

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis