Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Όλγα Κεφαλογιάννη
19:44 | 23/04/2023

«Οι εκλογές της 21ης Μάιου είναι κρίσιμες γιατί αυτές θα καθορίσουν τη συνέχεια. Οφείλουμε με την ψήφο μας να θωρακίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η πατρίδα μας», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώην υπουργός και βουλευτής Α' Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υποστηρίζει ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ένας στόχος εφικτός ο οποίος είναι προς όφελος της χώρας και αναφέρεται στις κοινωνικές συμμαχίες που οφείλει η ΝΔ να επιδιώξει τόσο πριν, όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Για την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη που αφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει ότι «εμπεριέχουν μια πολιτική αλαζονεία που δεν είναι το χαρακτηριστικό που έχει ανάγκη ο τόπος και η εποχή μας».

Διαβάστε επίσης

Τέλος, για τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια υπογραμμίζει ότι ζούμε σε μια κρίση, όπου κανένα μέτρο δεν είναι επαρκές. «Γι' αυτό και χρειάζονται διαρκώς διορθωτικές κινήσεις και έξυπνες λύσεις όπως είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι όμως το μόνο μέτρο που πήραμε. Η κυβέρνηση και σε αυτή την κρίση λειτουργεί με επιμονή, παίρνοντας πρωτοβουλίες ελάφρυνσης σε πολλά επίπεδα γιατί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός πιέζουν καθημερινά τους πολίτες», προσθέτει.

Ακολουθεί η συνέντευξη της πρώην υπουργού και βουλευτή Α' Αθηνών της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη

 

Ερ. Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, και με βάση τα μηνύματα που λαμβάνετε, πιστεύετε κ. Κεφαλογιάννη ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ;

Θεωρώ ότι σε αυτή την προεκλογική πορεία, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να καταφέρουμε να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας. Μιλάω για αναγκαιότητα, γιατί ειδικά τώρα, σε αυτή τη σύνθετη συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων, χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διαρκώς γεννιούνται. Αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει σταθερότητα, ανάπτυξη, πρόοδος και αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες όταν ψηφίσουν την 21η Μαΐου. Είναι στόχος εφικτός, και είναι προς όφελος της χώρας.

Ερ. Αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες ή να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Όπως σας είπα και πριν η αυτοδυναμία είναι ο ξεκάθαρος και εφικτός στρατηγικός μας στόχος. Είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε για το οτιδήποτε άλλο. Ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος για να σκεφτόμαστε τόσο μακριά. Πρέπει όμως να σας πω ότι για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχουμε μαζί με την αυτοδυναμία, ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Θέλουμε την κοινωνία με το μέρος μας, χρειαζόμαστε να ακούμε, να μιλάμε, να συνθέτουμε απόψεις με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες. Γι' αυτό και αυτές τις κοινωνικές συμμαχίες οφείλουμε να τις επιδιώξουμε, τόσο πριν, όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του κ. Ανδρουλάκη για άλλο πρωθυπουργό εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας; Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την ΝΔ αν δεν αλλάξει αυτή η απόφαση του;

Οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη έπεσαν στο κενό προφανώς. Ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, δημιούργησαν σύγχυση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που κλήθηκαν να ψηφίσουν ένα κόμμα που υποστηρίζει τον άγνωστο Χ για πρωθυπουργό της χώρας. Εμπεριέχουν μια πολιτική αλαζονεία που δεν είναι το χαρακτηριστικό που έχει ανάγκη ο τόπος και η εποχή μας.

Ερ. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τετραετίας τι θα λέγατε ότι δεν έγινε σωστά ή δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε;

Βιώσαμε μια δύσκολη περίοδο, με πολλαπλές και πρωτοφανείς κρίσεις. Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, συνέθεσαν ένα περιβάλλον με τεράστιες προκλήσεις. Σε αυτή τη διαδρομή πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει γιατί οι προτεραιότητες ήταν αναγκαστικά άλλες. Ξέρετε, η παράταξή μας ποτέ δεν φοβήθηκε μια διαδικασία αυτοκριτικής και αυτό μας ξεχωρίζει από τα άλλα κόμματα. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να αναλάβουμε το κόστος που μας αναλογεί εκεί που κάποια πράγματα δεν έγιναν όπως θα τα θέλαμε. Το κάναμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, το έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όταν χρειάστηκε με μεγάλη γενναιότητα.

Ερ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Αποτελεί λύση στο πρόβλημα το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market pass;

Ζούμε σε μια κρίση, όπου κανένα μέτρο δεν είναι επαρκές. Γι' αυτό και χρειάζονται διαρκώς διορθωτικές κινήσεις και έξυπνες λύσεις όπως είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι όμως το μόνο μέτρο που πήραμε. Η κυβέρνηση και σε αυτή την κρίση λειτουργεί με επιμονή, παίρνοντας πρωτοβουλίες ελάφρυνσης σε πολλά επίπεδα γιατί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός πιέζουν καθημερινά τους πολίτες. Το ξέρουμε, το βιώνουμε όλοι και όλες, το ακούω καθημερινά στις επαφές μου με τους πολίτες της Αθήνας. Γι' αυτό και το πεδίο της οικονομίας θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και το δίλλημα θα είναι ξεκάθαρο. Ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο να διαχειριστεί και αυτή την κρίση. Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή ένα συνονθύλευμα κομμάτων που ονοματίζεται «προοδευτική διακυβέρνηση» που μοιράζει στους πάντες τα πάντα, όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ερ. Έχει επιτευχθεί ο στόχος, που είχατε βάλει το 2019, της στήριξη και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης;

Έγιναν πολλά που στήριξαν τη μεσαία τάξη μέσα σε δύσκολες συνθήκες και αυτό το γνωρίζει ο κόσμος. Μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές, αυξήσαμε τις επενδύσεις, δημιουργήσαμε πολλές νέες δουλειές. Ήταν προεκλογικές μας δεσμεύσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη και αυτές τηρήθηκαν στο ακέραιο. Πλέον όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν λιγότερους φόρους, έχοντας ελαφρυνθεί από δεκάδες βάρη του παρελθόντος. Ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Έχει καταργηθεί η γονική παροχή έως το ύψος των 800.000Euro. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Η μεσαία τάξη όμως παραμένει στις προτεραιότητες μας. Με ακόμα περισσότερα και πιο στοχευμένα μέτρα.

Ερ. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21 Μαΐου κ. Κεφαλογιάννη;

Οι εκλογές της 21ης Μάιου είναι κρίσιμες γιατί αυτές θα καθορίσουν τη συνέχεια. Οφείλουμε με την ψήφο μας να θωρακίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η πατρίδα μας. Να δώσουμε και πάλι την εντολή στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τη xώρα. Αυτό είναι και το διακύβευμα. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Οι πολίτες θυμούνται την τετραετία του κ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θυμούνται τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τις περικοπές των συντάξεων. Τώρα είναι η ώρα να συγκρίνουν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis