Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
23:14 | 02/09/2023

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την έγκριση της πώλησης τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βουλγαρία έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, νέο μείζον εξοπλιστικό πακέτο που προορίζεται για κράτος της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλος του NATO, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο πως έδωσε το πράσινο φως στην πώληση 183 Stryker, περίπου τα μισά από τα οποία θα είναι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στη Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης

Η πώληση θα «βελτιώσει την ταχεία ανάπτυξη πεζικού της Βουλγαρίας και τις δυνατότητές της», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η Σόφια «θα αξιοποιήσει τις αυξημένες δυνατότητές της για να ενισχύσει την άμυνά της και ως δύναμη αποτροπής περιφερειακών απειλών», προστίθεται.

Η πώληση ανακοινώνεται έναν μήνα αφού η Βουλγαρία -χώρα με μεγάλα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών σοβιετικού σχεδιασμού- συμφώνησε να στείλει περίπου εκατό τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον στρατό της Ουκρανίας.

Απόφαση άνευ προηγουμένου για τη χώρα των Βαλκανίων, που ως πρότινος δίσταζε να στείλει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εξαιτίας των ιστορικών δεσμών της με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις υλικού στην Ουκρανία και στις χώρες μέλη του NATO μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Έτσι η Ουάσιγκτον ενέκρινε την 21η Αυγούστου σύμβαση για την πώληση γιγαντιαίου πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου εκατό ελικοπτέρων Apache, στην Πολωνία, μείζονα υποστηρικτή της Ουκρανίας, έναντι 12 δισ. δολαρίων.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis