Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:44 | 25/12/2022

Αυτές είναι οι πιο καταζητούμενες γυναίκες στην Ευρώπη, τις οποίες βαραίνουν μία σειρά από βαρύτατες κατηγορίες, σύμφωνα με την Europol.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Daily Mail, αυτές είναι οι πέντε πιο καταζητούμενες γυναίκες-φυγάδες της Ευρώπης, σύμφωνα με κατάλογο της Europol, η οποία κάθε Σεπτέμβριο δημοσιεύει δεκάδες προφίλ εγκληματιών που έχουν αποφύγει τη σύλληψη, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Με μόνο μία να έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής -η κατηγορούμενη για σωματεμπορία Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, η οποία βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη πόλη στη ζούγκλα της Νότιας Αμερικής τον Οκτώβριο -πέντε καταζητούμενες γυναίκες παραμένουν ασύλληπτες.

Η «φιλόζωη» που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων

Η Tania Gomez είναι γνωστή στο διαδίκτυο ως η λαμπερή ιδιοκτήτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης διάσωσης σκύλων HundGärin, αλλά σύμφωνα με την Europol συμμετείχε επίσης σε ένα ευρύ φάσμα πιο κακόβουλων δραστηριοτήτων.

Η 30χρονη καταζητείται από τις σουηδικές αρχές από τον Μάρτιο του 2021 για συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με σοβαρά αδικήματα διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Tania Gomez / Europol
Η Tania Gomez / Europol

Πιστεύεται επίσης ότι συνδέεται με ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στη Στοκχόλμη, για λογαριασμό της οποίας παρέδιδε και μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και χρημάτων.

Και παρά το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ως φιλόζωη που διασώζει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει, κατηγορείται επίσης ότι εμπλέκεται σε ένα δίκτυο «παράτυπης ιδιοκτησίας ζώων και μεταφοράς τους στο εξωτερικό», σύμφωνα με την Europol.

Η Βουλγάρα «Cryptoqueen» που βρίσκεται και στη λίστα του FBI -Το πέρασμα από την Ελλάδα

Η Βουλγάρα «Cryptoqueen» Ruja Ignatova δεν βρίσκεται μόνο στη λίστα της Europol, αλλά είναι επίσης μία από τις δέκα πιο καταζητούμενες από το FBI- το οποίο προσφέρει αμοιβή έως και 100.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

Η Ignatova, 42 ετών, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το κρυπτονόμισμα OneCoin ως απάτη πολυεπίπεδου μάρκετινγκ «πυραμίδας» για να στοχεύσει επενδυτές σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2014 και 2018.

Η Ruja Ignatova / Europol
Η Ruja Ignatova / Europol

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Ignatova ειδοποιήθηκε το 2017, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της, με αποτέλεσμα η φερόμενη ως απατεώνισσα να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να εξαφανιστεί. Η Ignatova, που ονομάστηκε «Cryptoqueen», δικηγόρος, συνίδρυσε την OneCoin το 2014 ως «δολοφόνος του Bitcoin», προσελκύοντας επενδυτές να αγοράσουν πακέτα του κρυπτονομίσματός της.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα βασικό μέρος του επιχειρηματικού της μοντέλου ήταν να ωθήσει τους επενδυτές να πουλήσουν επιπλέον πακέτα OneCoin σε φίλους και συγγενείς, το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα πυραμιδικό σύστημα για την πληρωμή όσων βρίσκονταν στην κορυφή.

«Η Ignatova στόχευε άτομα που μπορεί να μην είχαν κατανοήσει πλήρως τα μυστικά των κρυπτονομισμάτων, αλλά είχαν συγκινηθεί από το εντυπωσιακό βιογραφικό της Ignatova και τις στρατηγικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούσε η OneCoin», ανέφερε το FBI στην ανακοίνωσή του. Η γεννημένη στη Βουλγαρία Ignatova είναι μόλις η 11η γυναίκα που έχει τοποθετηθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του FBI στην 72χρονη ιστορία του.

Καταζητείται επίσης στη Γερμανία μέσω μιας κόκκινης ειδοποίησης της Ιντερπόλ, η οποία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να έχει αλλάξει χειρουργικά την εμφάνισή της προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ζούσε σε πολυτελείς κατοικίες πριν ταξιδέψει στη Σόφια της Βουλγαρίας μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης στις 12 Οκτωβρίου 2017.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι ταξίδευε από τη Σόφια στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί. Οι αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να ταξίδευε με πλαστό γερμανικό διαβατήριο προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την Ανατολική Ευρώπη.

Στο απόγειο της δημοτικότητας του OneCoin, η Ignatova ανέβηκε στη σκηνή του Wembley Arena του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου γιόρτασε την επιτυχία της και διατυμπάνισε ότι το κρυπτονόμισμα της θα ξεπεράσει το Bitcoin.

Πλήρωσε τον νυν σύντροφο της, να σκοτώσει τον πρώην

Η τρίτη αγνοούμενη γυναίκα φυγάς είναι η Τσέχα Eva Zámečníková, 41 ετών, η οποία καταζητείται στη Σλοβακία αφού καταδικάστηκε ερήμην της σε οκτώ χρόνια φυλάκισης επειδή προσέλαβε δολοφόνο για να σκοτώσει τον πρώην σύζυγό της.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Τσέχα ανθοπώλης κανόνισε να πληρώσει τον φίλο της Martin Adamkovič 50.000 ευρώ για να σκοτώσει τον σύζυγό της -στρατιώτη με τον οποίο ήταν παντρεμένη μόλις δύο μήνες- υποτίθεται με σκοπό να τον δηλώσει ως αγνοούμενο μετά από δύο χρόνια και να αποκτήσει την περιουσία του.

Φέρεται να προμηθεύτηκε ένα όπλο για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία, αλλά αυτό δεν λειτούργησε και έτσι άλλαξε το σχέδιό της και είπε στον Adamkovič ότι θα έπρεπε να στραγγαλίσει τον σύζυγό της με ένα σχοινί.

Αντ' αυτού, όμως, ο Adamkovič την κατέδωσε στην αστυνομία και τους βοήθησε να σκηνοθετήσουν τη δολοφονία προκειμένου να αποκτήσουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία.

H Eva Zámečníková / Europol
H Eva Zámečníková / Europol

Ο Adamkovič έγινε αργότερα μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της και ισχυρίστηκε ότι η Zámečníková είχε εν μέρει κίνητρο, το γεγονός ότι δεν ήθελε πλέον να «ταΐζει τον σύζυγό της». Η Zámečníková αρνήθηκε την ενοχή της και ισχυρίστηκε ότι ο Adamkovič ήθελε να την εκδικηθεί επειδή αρνήθηκε να του δανείσει χρήματα. Επέμεινε ότι κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν επιβεβαίωνε τις πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δολοφονία και την εν λόγω αμοιβή. Η επιχειρηματίας ήταν προφυλακισμένη για αρκετούς μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Αύγουστο του 2014 για να γεννήσει το παιδί της.

Κρίθηκε ένοχη από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2020, αλλά έκτοτε διαφεύγει και είναι πλέον ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην ΕΕ.

Η Ουγγαρέζα προαγωγός

Η Ουγγαρέζα Anamaria Radu-Stoica καταζητείται στην πατρίδα της μετά την καταδίκη της σε δεκαετή φυλάκιση.

Η 34χρονη, μαζί με άλλα δύο άτομα, ίδρυσε μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, καθώς και τη διευκόλυνση της πορνείας, ενίοτε με ανήλικα κορίτσια. Από τον Αύγουστο του 2012 διαφεύγει της σύλληψης.

Εικόνα
1

Η Anamaria Radu Stoica / Europol

Πλαστά τιμολόγια και ισολογισμούς για να δανειστεί από τράπεζες

Τέλος, η Ουγγαρέζα Andrea Dudla -γνωστή και ως Eszter Kathona- διαφεύγει από το 2012, αφού καταδικάστηκε σε περισσότερα από 15 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή της σε δεκάδες οικονομικά εγκλήματα.

Στη δεκαετία του 2000 η Dudla και δύο συνεργάτες της προσποιήθηκαν ότι είχαν πραγματικές εταιρείες, δημιουργώντας πλαστά τιμολόγια και ισολογισμούς που έμοιαζαν αληθινοί, προκειμένου να δανειστούν εκατοντάδες εκατομμύρια φιορίνια από τις τράπεζες.

Η Andrea Dudla / Europol
Η Andrea Dudla / Europol
Πούλησαν επίσης 4.400 τόνους καλαμποκιού για 250 εκατομμύρια φιορίνια (610.000 λίρες), αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ κανένα καλαμπόκι.

Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι η 43χρονη θα μπορούσε να κρύβεται στην Ταϊλάνδη, όπου συνελήφθη ένας από τους εγκληματίες συνεργάτες της.

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis