Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:59 | 04/06/2023

«Οποιος έχει πολλά, ας δώσει πολλά. Οποιος έχει λίγα, ας δώσει ό,τι μπορεί. Το σπουδαίο είναι να στηρίζουμε την πατρίδα ο καθένας από το δικό του μετερίζι» συνηθίζει να λέει ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έχει ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό την τελευταία δεκαετία με μια σειρά δράσεων.

Αρχικά ήταν η συμβολή στην αποκατάσταση του Θωρηκτού «Αβέρωφ». Το 2014 έγινε η παραχώρηση της θαλαμηγού «Κύκνος», 36 μέτρων, η οποία χρησιμοποιείται έκτοτε κυρίως για την εκπαίδευση των ναυτικών δοκίμων. Το 2017 κάλυψε το κόστος για την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στις φρεγάτες τύπου «S» του Π.Ν. «Αιγαίο» και «Ελλη». Η πιο μεγάλη όμως προσφορά είναι μια σειρά δωρεών που αφορά πλοία γενικής χρήσης. Από το 2019 τρία καράβια έχουν ενταχθεί στον στόλο του Π.Ν. Εχουν λάβει τα ονόματα «Ατλας», «Ηρακλής» και «Αίας».

Διαβάστε επίσης

Τώρα ήρθε η σειρά του τέταρτου και μεγαλύτερου πλοίου που έγινε δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα «Περσέας», μήκους 105 μέτρων. Διαθέτει πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του στόλου μας. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αξιοποιήσει το πλοίο σε μια σειρά σημαντικών αποστολών. Ο «Περσέας» δύναται να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέος εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του.

O Πάνος Λασκαρίδης δωρίζει τον «Περσέα», ένα ακόμα πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό-1

Ο εφοπλιστής έχει ενισχύσει τον στόλο με τρία πλοία γενικής χρήσης. [Panoulis]

Εν καιρώ ειρήνης το πλοίο με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο, παροχής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα νησιά μας, αλλά και για τα μεγάλα ετήσια εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11 MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβικών μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, έχει και επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές. Ολα αυτά το κάνουν να είναι ένα πολύτιμο απόκτημα που έρχεται να ενισχύσει τον στόλο μας σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

O Πάνος Λασκαρίδης δωρίζει τον «Περσέα», ένα ακόμα πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό-2

Το πλοίο βρίσκεται στη Νορβηγία και θα έρθει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ο «Περσέας» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία και θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να τεθεί άμεσα σε διαδικασία παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό και ένταξής του στον στόλο. Οπως συνέβη και με τα άλλα τρία «αδελφά» πλοία, θα γίνει επίσημη τελετή παραλαβής του.

Μαργαρίτα Πουρνάρα

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis