Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Μακρόν
10:14 | 23/10/2023

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τρίτη στο Τελ-Αβίβ όπου θα συναντηθεί κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες. Επίσης επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μια νεαρή γυναίκα έχει το καθεστώς της ομήρου, και "για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρείας αλλά χωρίς βεβαιότητα", είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν μεταβεί ήδη στο Ισραήλ, όπως και το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι θα μετέβαινε στη Μέση Ανατολή αν κατάφερνε "να λάβει χρήσιμα στοιχεία" για την περιοχή χάρη στο ταξίδι αυτό.

Επικαλέστηκε τότε, ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, την "ασφάλεια του Ισραήλ", "την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων", τη μη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επανάληψη μιας "πολιτικής διαδικασίας" προς μια λύση δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη στους Ισραηλινούς, στο "δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα" αλλά ζήτησε επίσης μια ισραηλινή απάντηση "στοχευμένη" κατά της Χαμάς στη Γάζα για να "σωθούν" οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνικά για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ με τον Μακρόν, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον 'Ολαφ Σολτς, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis