Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
καραγιαννοπολους_policenet.png
17:54 | 19/03/2023

Ο Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας από το 1987 παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο policenet.gr και έδωσε την δική του οπτική -ως συνδικαλιστής αστυνομικός- για τα θέματα που απασχολούν το γίγνεσθαι των Ελλήνων αστυνομικών.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

 

Η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος

Για το διαχρονικό αίτημα όλων των αστυνομικών, το οποίο είναι η αναγνώριση επικινδυνότητας του επαγγέλματος και η χορήγηση σχετικού επιδόματος, ο κ. Καραγιαννόπουλος εξήγησε ότι τo 2021 συστάθηκε από την ΠΟΑΣΥ, το Κέντρο Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί εκτενής έρευνα γύρω από τους κινδύνους του επαγγέλματος και τους τρόπους που ο αστυνομικός μπορεί να κερδίσει θεσμικά τα προβλεπόμενα.

Εικόνα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟς
Ο Δημήτρης Καραγιαννόπουλος ως ομιλητής σε ημερίδα της ΠΟΑΣΥ 

«Αρχικά να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για ένα καίριο και χρόνια θεσμικό αίτημα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους. Κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθήκοντος, η ζωή του αστυνομικού κινδυνεύει κάθε στιγμή. Και πώς να μην κινδυνεύει; Αφού καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει κάθε μορφή βίας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η Πολιτεία δεν φροντίζει για τη θωράκισή του, αλλά ούτε του προσφέρει τις θεσμικές διασφαλίσεις που χρειάζεται για να προστατευτεί τόσο η ζωή του, όσο και η ζωή της οικογένειάς του», ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας.

«Βέβαια, περιμένουμε ακόμη τον αρμόδιο Υπουργό να κρατήσει την υπόσχεση που μας έδωσε, ένα χρόνο πριν, στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, για τη χρηματοδότηση του ΚΕΥΑ. Διότι, δεν αρκεί η Πολιτεία να αποφασίσει να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος με οικονομική και ασφαλιστική στήριξη. Αντιθέτως, χρειάζονται μελέτες, οι οποίες θα αναδεικνύουν και ταυτόχρονα θα αποδεικνύουν τις ανάγκες στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών. Έναν τομέα που ενώ υφίσταται από το 2008, καθώς υπογράφηκε με ΠΔ, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί καμία βελτίωση. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά -ίσως- να βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας, αφού κανείς δεν αμφισβητεί τις ιδιαιτερότητες του έργου κάθε αστυνομικού, αδιακρίτως θέσεως και βαθμού στην ιεραρχία», εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Εικόνα
Εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΟΑΣΥ
Εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΟΑΣΥ 

Το ζήτημα της μάχιμης πενταετίας

Αναφορικά με το ζήτημα της μάχιμης πενταετίας, αρκετοί αναγνώστες του Policenet.gr ρωτούν αν πρέπει να προχωρήσουν στην συγκεκριμένη αναγνώριση και ποια οφέλη προκύπτουν από αυτήν. Η θέση του κ. Καραγιαννόπουλου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη: Όλοι οι αστυνομικοί θα πρέπει να την αναγνωρίσουν.

«Η μάχιμη πενταετία είναι πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και ισχύει μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση της πενταετίας για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22, του Ν.3865/10, δηλαδή με βάση την αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, ήτοι κόστος 39,87 € * μήνα = 2.392,20 € (60 μήνες). Σημειωτέων ότι το κόστος της αναγνώρισης είναι ακόμη πιο χαμηλό αν υπολογίσουμε ότι η παραπάνω κράτηση δεν φορολογείται», αναλύει.

Εικόνα
Συζητήσεις και διεκδικήσεις για τα αστυνομικά δικαιώματα
Συζητήσεις και διεκδικήσεις για τα αστυνομικά δικαιώματα 

H αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας, εκτός από την αύξηση των συντάξιμων ετών που χρησιμοποιούνται για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αυξάνει και το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο επιφέρει μεγαλύτερο ποσό στην ανταποδοτική σύνταξη.

«Επίσης, κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν.4387/2016, ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης, συνυπολογίζεται με τον λοιπό χρόνο ασφάλισης μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 έως και την υποβολή της αίτησης.»

Εικόνα
Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών (Σοφία Βαγενά - πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων & Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της ΠΟΑΣΥ και Δημήτρης Καραγιαννόπουλος - Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας της ΠΟΑΣΥ)
Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών (Σοφία Βαγενά - πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων & Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της ΠΟΑΣΥ και Δημήτρης Καραγιαννόπουλος - Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας της ΠΟΑΣΥ)

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • AΡΧ/ΚΑΣ, έγγαμος με 2 τέκνα και ημερομηνία εισόδου στην ΕΛ.ΑΣ. την 20-6-1991 με 12 μήνες ασφάλιση στο ΙΚΑ 21 μήνες θητεία αναγνωρισμένη αποστρατεύεται τέλος του 2023 με όριο ηλικίας. Η ακαθάριστη κύρια σύνταξη που θα πάρει χωρίς να αναγνωρίσει την πενταετία θα είναι 413,76 Εθνική+ 749,82 ανταποδοτική = 1.163,58 ευρώ.

Εάν όμως αναγνωρίσει την πενταετία η συνολική ακαθάριστη σύνταξη που θα πάρει θα είναι 1.403 ευρώ. Άρα η αναγνώριση της πενταετίας θα του αποφέρει 239,42 ευρώ τον μήνα μεγαλύτερη σύνταξη στις ακαθάριστες αποδοχές.

  • ΑΝΘ/ΜΟΣ έγγαμος με 2 τέκνα με ημερομηνία εισόδου στην ΕΛ.ΑΣ την 20-6-1991 με 12 μήνες ασφάλιση στο ΙΚΑ, 21 μήνες θητεία αναγνωρισμένη αποστρατεύεται τέλος του 2028 με όριο ηλικίας. Η ακαθάριστη κύρια σύνταξη που θα πάρει χωρίς να αναγνωρίσει την πενταετία θα είναι 413,76 Εθνική+ 998,24 ανταποδοτική = 1.412 ευρώ

Εάν όμως αναγνωρίσει την πενταετία η συνολική ακαθάριστη σύνταξη που θα πάρει θα είναι 1.461 ευρώ. Άρα η αναγνώριση της πενταετίας θα του αποφέρει 49 ευρώ τον μήνα μεγαλύτερη σύνταξη στις ακαθάριστες αποδοχές.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας είναι συμφέρουσα ακόμη και στις περιπτώσεις που ο αστυνομικός έχει συμπληρώσει 40 ή και παραπάνω συντάξιμα χρόνια μιας και πολύ σύντομα θα κάνει απόσβεση στα χρήματα που θα έχει καταβάλει για την αναγνώριση της.

Εικόνα
Ο κ. Καραγιαννόπουλος μαζι με το Δ.Σ. σε επίσκεψη στον τ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη)
Ο κ. Καραγιαννόπουλος μαζι με το Δ.Σ. σε επίσκεψη στον (τότε) υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη 

Τα δώρα ξανά στο προσκήνιο;

Σχετικά με το ζήτημα των δώρων στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Καραγιαννόπουλος δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Αν και ποτέ δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει οριστικά, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ξαναδοθούν τα δώρα με τη μορφή που είχαν τουλάχιστον. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την ΕΛ.ΑΣ. και τους ένστολους, αλλά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια εμείς -ως Ομοσπονδία- από την πλευρά μας έχουμε προσφύγει με ομαδικές αγωγές, διεκδικώντας την επαναφορά τους και αναμένουμε την εκδίκασή τους

Εικόνα
Στα πρώτα χρόνια του συνδικαλιστικού κινήματος (Καραγιαννόπουλος, Σπυράκος, Σπηλιόπουλος, Μαγουλάς)
Στα πρώτα χρόνια του συνδικαλιστικού κινήματος (Καραγιαννόπουλος, Σπυράκος, Σπηλιόπουλος, Μαγουλάς) 

Η Ομοσπονδία για το τρέχον χρονικό διάστημα

«Στις 28 και 29 Μαρτίου 2023, θα πραγματοποιηθεί το 33o ετήσιο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, όπου 800 περίπου Αντιπρόσωποι θα συναποφασίσουμε το νέο μας διεκδικητικό πλαίσιο για τη φετινή χρονιά. Θεωρώ όμως ότι κορωνίδα του αγώνα μας θα παραμείνει η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Επίσης, το διεκδικητικό πλαίσιο περιλάμβανε, την αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας, ως συνέχεια της θετικής εξέλιξης -ρύθμιση για την αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών ωρών, που υπήρχε μέχρι πρότινος και άλλαξε με το δικό μας αγώνα-, καθώς και την εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αποζημίωση των εκτός έδρας μετακινήσεων, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Το τέταρτο αίτημα αφορά την εκλογική αποζημίωση, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 και έκτοτε το ποσό που καταβάλλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δεδομένου ότι το 2019, χορηγήθηκε το ευτελές ποσό των 150 ευρώ μεικτά, αλλά και επειδή από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές κρίσεις και σήμερα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, είναι φυσικό φέτος, να διεκδικούμε τουλάχιστον 600 ευρώ», συμπληρώνει.

Εικόνα
 Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

Βασικό αίτημα της ΠΟΑΣΥ είναι και η θωράκιση της εργασίας του αστυνομικού προσωπικού. Καίτοι αποτελεί τη βασική αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος. «Η Πολιτεία δυστυχώς κωφεύει στη διαρκή έκκλησή μας για προσλήψεις ιατρών εργασίας, θέσεων ψυχολόγων και άλλων συναφών με την εργασία μας ειδικοτήτων επιστημονικού και ιατρικού προσωπικού.»

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία επιζητεί την επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων που χάθηκαν με τον Ν. 4249/2014.

  • Συνεχής δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών σε έναν κύκλο σεμιναρίων αυτοάμυνας, οπλοφορίας/οπλοχρησίας αλλά και πρακτικής.
  • Ίδρυση σκοπευτηρίων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις
  • Επιλογή Αρχηγού του Σώματος από μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή
  • Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.

«Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει το κοινωνικό της πρόσημο, κυρίως μέσα από δράσεις και ημερίδες, στις οποίες φανερώνεται το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η δημιουργία άλλωστε της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της ΠΟΑΣΥ, η οποία ασχολείται με τα ζητήματα αυτά, το αποδεικνύει έμπρακτα», ολοκληρώνει.

 

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική κατάκτηση των τελευταίων ετών;

«Αν και τα τελευταία έτη περιλαμβάνουν και τα χρόνια του μνημονίου οι επιτυχίες του συνδικαλιστικού κινήματος είναι σημαντικές και μου είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσω ποια είναι η πιο σημαντική κατάκτηση.»

Ο κ. Καραγιαννόπουλος ιεραρχεί τις συνδικαλιστικές επιτυχίες

  1. Η απόφαση του ΣΤΕ για την προσφυγή που κατέθεσε η ΠΟΑΣΥ και έκρινε ως Αντισυνταγματική τη μείωση των αποδοχών των αστυνομικών υπαλλήλων.
  2. Η απόσυρση της διάταξης του 3ου μνημονίου, η οποία περιλάμβανε τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν. 3865/10.

Όπως δήλωσε ο συνεντευξιαζόμενος στο policenet.gr, οι συνδικαλιστές που έσπευσαν στη Βουλή ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαυραγάνης Χρήστος, ο τότε αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Πανταζής Βασίλειος, ο πρόεδρος Πειραιά κ. Λιότσος Σπυρίδων, ο τότε Γενικός Γραμματέας της ΕΑΣΥΑ κ. Ρήγας Νικόλαος και ο ίδιος. 

  1. Η ένταξη εγκυκλίου που αποσαφήνιζε θέματα ασφάλισης που αφορούσαν Αστυνομικούς και Στρατιωτικούς του δημοσίου κατά τη μάχιμη πενταετία.
  2. Η ψήφιση του νέου βαθμολογίου που αντιστάθμισε ένα μέρος από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες με το Ν. 4472/2017 (απώλειες που έφθασαν έως και τα 230 ευρώ μεικτά).

 

Η ανθρωπογεωγραφία του συνδικαλιστικού κινήματος

Ο πρόεδρος του ΚΕΥΑ απάντησε στο εάν οι νέοι αστυνομικοί δείχνουν ενδιαφέρον για τα συνδικαλιστικά δρώμενα και με ποιο τρόπο συμμετέχουν σε αυτά.

«Αν και το συνδικαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο από άποψη συμμετοχών, δυστυχώς δεν μπορώ να εθελοτυφλήσω και να μη δω ότι καθημερινά συντηρητικοποιείται από μια μεγάλη μερίδα νέων συνδικαλιστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για το συντεχνιακό κομμάτι. Όταν ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό, το 1998, με τους πρωτεργάτες τότε του συνδικαλιστικού κινήματος συμμετείχαμε πάντα σε διαμαρτυρίες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στηρίζαμε τον αγώνα όλων των εργαζόμενων και αυτοί από την πλευρά τους στήριζαν τους δικούς μας αγώνες. Ήμασταν πιο κοντά στην κοινωνία από ότι είμαστε σήμερα», επισημαίνει.

Εικόνα
Νέοι αστυνομικοί γίνονται μέλη της μεγάλης συνδικαλιστικής οικογένειας
Νέοι αστυνομικοί γίνονται μέλη της μεγάλης συνδικαλιστικής οικογένειας

Η ενασχόληση του αστυνομικού με τον υγιή συνδικαλισμό

Κάθε αστυνομικός μπορεί να ενταχθεί στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος. «Κάθε χρόνο οι νεοεξερχόμενοι συνάδελφοι μας τοποθετούνται σε Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αττικής. Εκεί τα διοικητικά συμβούλια μαζί με αντιπροσώπους, τους υποδεχόμαστε, τους καλωσορίζουμε στην αστυνομική οικογένεια και τους ενημερώνουμε για τα δικαιώματα τους. Επίσης του γνωστοποιούμε τη διεύθυνση των γραφείων της Ομοσπονδίας και που μπορούν να απευθύνονται. Εξάλλου έχουμε καταφέρει σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες να έχουμε εκλεγμένους εκπροσώπους!»

Εικόνα
Συνδικαλιστές εν δράση
Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εν δράσει

Ο Κώδικας Μεταθέσεων των Αστυνομικών

Αναφορικά με τον υφιστάμενο Κώδικα Μεταθέσεων των Αστυνομικών, ο κ. Καραγιαννόπουλος παραδέχεται ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν. «Το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχώς παρακολουθεί τις στρεβλώσεις που μπορεί να υπάρχουν και προτείνει σχεδόν κάθε έτος νέες τροποποιήσεις προς βελτίωση αυτών».

Εικόνα
Οι πυρήνες του συνδικαλιστικού γίγνεσθαι πριν από πολλά έτη
Οι πυρήνες του συνδικαλιστικού γίγνεσθαι πριν από πολλά έτη 

Φερέλπιδες αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία

Κατά το κλείσιμο της εποικοδομητικής συζήτησης, ο συνεντευξιαζόμενος κλήθηκε να απαντήσει ποιες αλλαγές θα έκανε -εάν του δινόταν η ευκαιρία- στο ένδοξο Σώμα.

«Θα φανώ υπερβολικός αν σας πω ότι η Αστυνομία χρειάζεται επανίδρυση; Ότι αν δεν σταματήσει το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία σε λίγα χρόνια η Αστυνομία θα διαλυθεί;», σχολιάζει με βαρύγδουπο τόνο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι από την ΕΛ.ΑΣ. απουσιάζει ένα ιδιωτικό management, το οποίο θα προσφέρει καλύτερη οργάνωση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, εξειδίκευση, διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και το κυριότερο αξιοκρατία.

Η Ελληνική Αστυνομία δομήθηκε με βάση το στρατιωτικό μοντέλο οργάνωσης που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό στη διοίκηση, αυστηρή ιεραρχική δομή και ιεραρχία.

Στη χώρα μας, ο αστυνομικός θεσμός, ως συνιστώσα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ακολούθησε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό προβάλλει η ανάγκη συστηματικότερης εφαρμογής των σύγχρονων αρχών του management.

«Η Αστυνομία οφείλει να υιοθετήσει ένα σύνθετο μοντέλο οργάνωσης που θα περιέχει χαρακτηριστικά στοιχεία του επαγγελματικού αλλά και του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης, εκλαμβάνοντας όμως ως αναγκαία επιλογή την περαιτέρω καλλιέργεια και ανάπτυξη των σύγχρονων αρχών του management στο επίπεδο της διεύθυνσης, των οργανωτικών μεθόδων και της φιλοσοφίας λειτουργίας της», συμπεραίνει.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis