Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
16:44 | 22/08/2023

Ένα δεκάχρονο παιδί έχασε χθες το βράδυ τη ζωή του πιθανόν από διασταυρούμενα πυρά στην πόλη Νιμ της νότιας Γαλλίας και συγκεκριμένα στο Πισεβάν, ένα προάστιο με έντονη δράση εμπόρων ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν.

"Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς διακινητές τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχύσει την παρουσία της", έγραψε ο υπουργός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Διαβάστε επίσης

Πυροβολισμοί που συνδέονται με την διακίνηση ναρκωτικών σημειώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία, αλλά είναι συχνότεροι στον γαλλικό Νότο και μαρτυρούν την έκταση της βίας μεταξύ των συμμοριών για τον έλεγχο των σημείων πώλησης των ουσιών.

"Έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή Πισεβάν, δυτικά της Νιμ, ένα δεκάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του απόψε το βράδυ (χθες Δευτέρα). Ένας άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει", διευκρίνισε σήμερα το πρωί η εισαγγελέας της Νιμ, η Σεσίλ Ζενσάκ.

Σύμφωνα με πηγές του AFP, το αγόρι βρισκόταν στο πίσω κάθισμα οχήματος που έγινε στόχος καθώς διέσχιζε αυτή την συνοικία γύρω στις 23:30. Κατέληξε μετά την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Νιμ. Ο τραυματίας είναι ο οδηγός του οχήματος και θείος του αγοριού. Ένα άλλο παιδί που επίσης καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου είναι σώο και αβλαβές.

Αυτή η συνοικία της Πισεβάν είναι η ίδια όπου ένας 39χρονος δέχτηκε πυροβολισμούς τον Ιανουάριο σε περιστατικό που συνδέεται με την διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην εισαγγελέα της Νιμ, του Ερίκ Μορέλ, περίπου 15 περιπτώσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους στην πόλη το 2020 και σε τρεις ακόμη το 2021, οι περισσότερες σε τρεις συνοικίες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Νιμ (ανάμεσά τους και το Πισεβάν).

Και οι τρεις αυτές περιοχές έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ανησυχητικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, με ποσοστό φτώχειας που φτάνει έως και 70% και πολύ υψηλή ανεργία.

«Αυτές οι δολοφονίες συνδέονται άμεσα με την δράση συμμοριών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και με ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε στο πλαίσιο της κόντρας για τον έλεγχο της περιοχής, είτε για το κέρδος», διευκρίνισε ο Μορέλ.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μερικές φορές πολύ νεαρών ατόμων που έχουν πρόσβαση σε πολεμικά όπλα, ιδιαίτερα σε επιθετικά τουφέκια τύπου Kαλάσνικοφ AK-47 ή M-16», υπογράμμισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι η Νιμ έχει μετατραπεί σχεδόν σε "ένα κέντρο αγοράς ναρκωτικών": κάθε εβδομάδα, περίπου 700 κιλά ρητίνης κάνναβης που προέρχονται κυρίως από το Μαγρέμπ και δεκάδες κιλά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική μέσω Ισπανίας μεταφέρονται από εκεί για να μεταπωληθούν, εξήγησε ο ίδιος.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis