Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
19:00 | 15/04/2024

Τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την οικονομική στήριξη της οικογένειας του «υπαλλήλου ή στρατιωτικού» - θανόντος εν ώρα υπηρεσίας, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ζητώντας από την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας, ώστε να μη θεσμοθετηθεί καμία διάκριση για τους δικαιούχους του προβλεπόμενου ευεργετήματος.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι το Άρθρο 105 «Αποζημίωση και σύνταξη γονέων άτεκνου και άγαμου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, θανόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία», χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι η συγκεκριμένη διάταξη, απέχει από την κυβερνητική βούληση για έμπρακτη στήριξη της αστυνομικής οικογένειας.

Με το προτεινόμενο Άρθρο 105, στους γονείς του θύματος παρέχεται πλέον η δυνατότητα να επιλέξουν ή το  εφάπαξ ποσό ή τη χορήγηση σύνταξης. Η πρόνοια όμως περιορίζεται και αφορά μόνο το θύμα που θα πεθάνει ένεκα της υπηρεσίας, εφόσον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Δηλαδή, όπως αναφέρεται στην Απόφαση Συνεπειών Ρύθμισης, η πρόνοια περιορίζεται στους ιπταμένους, στους εργαζόμενους των ναρκοπεδίων, στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και στις κατασβέσεις πυρκαγιών. Αν ψηφιστεί ως έχει το άρθρο αυτό, θα στερηθούν του εν λόγω ευεργετήματος οι γονείς του θανόντα στρατιωτικού και βεβαίως του αστυνομικού, εφόσον ο θάνατος επήλθε:

- εξαιτίας δολοφονικής επίθεσης από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, τρομοκρατικές και μη, 

- κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή λόγω της ιδιότητάς του ή για θάνατο που επήλθε εξαιτίας της διατεταγμένης του υπηρεσίας στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, και συνακόλουθα

- για οποιοδήποτε θάνατο σε τροχαίο εν ώρα υπηρεσίας, από παθολογικά αίτια εν ώρα υπηρεσίας κλπ.

Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, όπως αυτές είναι αποτυπωμένες στο κείμενο που καταθέσαμε.

Η σημαντική αυτή παρέμβαση του Προέδρου, ελήφθη υπόψη τόσο από τον παριστάμενο Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο ΠΕΤΡΑΛΙΑ, όσο και από εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων που ζήτησαν να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις.

Ευελπιστούμε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, να γίνουν αποδεκτές από την Κυβέρνηση οι τροποποιήσεις που προτείνονται ώστε να μην υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ των δικαιούχων γονέων συναδέλφων μας – θανόντων εν ώρα υπηρεσίας.

                          Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

                         O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας

           ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος              ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis