Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
χρήματα
13:18 | 14/01/2023

Εκατοντάδες ενδικοφανείς προσφυγές δικαστικών λειτουργών έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), οι οποίοι ζητούν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε το 2021, διάστημα κατά το οποίο είχε ανασταλεί για τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

 

Διαβάστε επίσης

Ωστόσο, οι δικαστές έχουν διαφορετική άποψη και ζητούν την επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα εντόκως, προβάλλοντας τους κάτωθι ισχυρισμούς:

• Παραβίαση αρχής ισότητας ενώπιον του νόμου, ισότητας στα δημόσια βάρη και της απαγόρευσης των διακρίσεων.

• Παραβίαση αρχής αναλογικότητας με τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.

• Αυθαίρετη εξομοίωση των δικαστικών λειτουργών με τους δημοσίους υπαλλήλους.

• Παραβίαση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών στην περιουσία.

Ωστόσο, όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, καθώς η ΔΕΔ ακολουθεί τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Βέβαια, πριν από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καταθέσουν σε πρώτη φάση ενδικοφανή προσφυγή και εν συνεχεία να προσφύγουν. Στην περίπτωση που δικαιωθούν οι δικαστές και εφόσον την ίδια πρακτική ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 2021 και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για το 2022.

Σε μία από τις προσφυγές που υποβλήθηκε αναφέρονται τα παρακάτω. Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή ζητεί:

α) Να ακυρωθεί η απόρριψη της επιφύλαξης κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής του δήλωσης.

β) Να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη.

γ) την απαλλαγή του αποκτηθέντος εισοδήματός του από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

δ) Την έντοκη επιστροφή της παρακρατηθείσας εισφοράς αλληλεγγύης, ποσού 1.025,75 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά ακόμη δεν έχει εκδικασθεί κάποια από τις υποθέσεις που σχετίζεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επισημαίνεται ότι προσφυγές είχαν αναγγελθεί από το Δ.Σ. της 20ής Νοεμβρίου της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, όπου είχε αποφασιστεί η ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για τη διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για 1,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Από την αναστολή είχαν εξαιρεθεί μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και αυτό καθώς, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και των lockdowns, είχαν ανασταλεί οι συμβάσεις για χιλιάδες εργαζομένους αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.

Ωστόσο, το μέτρο αφορούσε και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που είχαν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογουμένους. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε κύμα προσφυγών και από υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και από συνταξιούχους για τους οποίους, όπως προαναφέρθηκε, η εισφορά αλληλεγγύης δεν είχε «παγώσει» την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή:  newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis