Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ανδρουλακης
11:44 | 25/07/2023

Επιφυλάξεις και επικρίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, σχετικά με την εκφραζόμενη προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Τουρκία, κατόπιν της συνάντησης των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι μεν απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων.

«Δεν του είχε γίνει μάθημα, το πάθημα από το ραντεβού στον Βόσπορο πέρσι τον Μάρτιο; Και τότε μιλούσε για μία "νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. Τώρα λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά» είπε συγκεκριμένα. «Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και εργαστείτε διπλωματικά για να διευρυνθεί ο κύκλος που θα στηρίζει τις θέσεις μας», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι δεν είναι μία θετική εξέλιξη η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, ενώ ο κ. Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται.

«Και ας μην έχει αυταπάτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν του πέφτει λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ. Αλλά δεν άκουσα κανέναν από εσάς να το σχολιάζει. Aς το γνωρίζει λοιπόν πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, υπαγορεύονται μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα και δεν μπορούν να συνδέονται ή να υπηρετούν επιδιώξεις τρίτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis