Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:31 | 01/02/2016

Ο Mirsad Bektasevic ήταν ένας από πιο δραστήριους ισλαμιστές στην Ευρώπη, διατηρώντας στενές επαφές με ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις Βόσνιων-Μουσουλμάνων με έδρα τη Βιέννη, που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση των ιδεών τους σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ενίσχυση Μεσανατολικών οργανώσεων μέσω προπαγάνδας, στρατολόγησης, οικονομικής ενίσχυσης και ως τζιχαντιστές στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Ανάμεσά τους ο Nejad Balkan. Γνωστός και ως «Nedzad Balkan» και «Ebu Muhammed», ο εγκέφαλος τρομοκρατικής επίθεσης προ ετών στην πόλη Bugojno της Βοσνίας. Είναι ο ηγέτης του τζαμιού Σαχάμπα της Βιέννης και ο χρηματοδότης ακραίων οργανώσεων στο Σαντζάκ (Ράσκα) της Σερβίας.

Σπούδασε στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και για έτη βρισκόταν στο τζαμί al-Tawhid της Βιέννης προτού αποχωρήσει και δημιουργήσει τη δική του ομάδα. Μεταξύ 2003-2007 συμμετείχε σε συμπλοκές με Σέρβους στη Βοσνία και εν τέλει ξαναγύρισε στη Βιέννη.

Η σημασία του ιδίου είναι οι διασυνδέσεις του με διαφορετικές ακραίες ομάδες ανά τα Βαλκάνια,όλες εκ των οποίων ερευνώνται την παρούσα φάση από τις εισαγγελικές αρχές της Σερβία, Κοσόβου, Αλβανία και Βοσνίας ως εμπλεκόμενες στη στρατολόγηση μαχητών για τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ,Συρία και Λίβανο.

Ακολουθεί ο Abdulah Handzić. Μαζί με τους συνεργάτες του (Rijad Rustempasić, Muhamed Meco, Edis Velić), ενώ συνελήφθησαν προ ετών στη Βοσνία καθότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι και μάλλον βρίσκονται στη Συρία ή το Ιράκ. Ένας ακόμη σύνδεσμος ήταν ο Kelimetul Haqq, με σημαίνοντα ρόλο στην εξάπλωση τρομοκρατικών ιδεολογιών στα Βαλκάνια με έμφαση τη Βοσνία και το Σάντζακ. Διατηρεί την ιστοσελίδα kelimetul-haqq.org και είναι βασικός προπαγανδιστής της αποστολής «εθελοντών τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή. Συνεργάζεται με έτερη ιστοσελίδα την  el-tewhid.com.

Ένας ακόμη «συνεργάτης» ο Muhamed Rustempasic, συνελήφθη το 2009 από τις αρχές της Βοσνίας για διακίνηση λαθραίου οπλισμού από την Αυστρία και τη Γερμανία προς ομάδες ακραίων της Βοσνίας με στόχευση να χτυπήσουν τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής (EUFOR).  Ταυτόχρονα συνελήφθη και ο αδερφός του Rijad Rustempasic, καθώς και τρία άλλα μέλη της ομάδος οι «Muhamed Meco», «Abdulah Handzic» και «Edis Velic».

Οι τελευταίοι ήταν παλαιότερα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης El-Mujahid που έδρασε στους πολέμους της δεκαετίας του '90. Μετέπειτα μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία και πολέμησαν και στη Τσετσενία ενάντια των Ρώσων. Εν τέλει με συνοπτικές διαδικασίες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε Συρία-Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rustempasic είχε συλληφθεί ξανά με τις ίδιες κατηγορίες το 2004 και είχε αφεθεί ελεύθερος ενώ το 1998 είχε ανατινάξει μια Καθολική εκκλησία, καθώς και μεταξύ 1997-2008 είχε οργανώσει αρκετές επιθέσεις εναντίον τόσο Σέρβων όσο και Κροατών. 

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis