Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αυτοκινητο
18:39 | 24/07/2023

Μια...ανάσα από τα 5 εκατομμύρια, βρίσκεταιο αριθμός των επισκεπτών που εισήλθαν οδικώς στην Ελλάδα,  από τους παραμεθόριους σταθμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την 1η Μαΐου ’23 μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου, σπάζοντας ρεκόρ επισκεψιμότητας την τελευταία τριετία στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών που αποτελεί τη βασική πύλη του οδικού τουρισμού για Βούλγαρους και Ρουμάνους, εισήλθαν στην Ελλάδα οδικώς  2.366.882 επιβάτες, (έναντι των 1.199.749 του 2022 και των μόλις 533.274 ατόμων το 2021, που βρισκόταν σε ισχύ τα μέτρα κατά της πανδημίας για την Covid-19) 
Συγκεκριμένα από τον παραμεθόριο σταθμό των Ευζώνων Κιλκίς (την χρονική περίοδο Μάιος 2023-μέσα Ιουλίου 2023),εισήλθαν 1.078.767 άτομα, ενώ αντίστοιχα το 2022 είχαν μπει 1.352.045 και 598.131 το 2021. Στους παραμεθόριους σταθμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διέλευσης των Ι.Χ. οχημάτων κι επιβατών που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο συνολικός αριθμός των επιβατών για τη χρονική διάρκεια από την 1η Μαΐου μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου, αγγίζει τα 1.428.162 άτομα.Τους υψηλότερους αριθμούς διέλευσης κατέγραψαν οι μεθοριακοί  σταθμοί στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας Ροδόπης,  εισήλθαν 303.016 επισκέπτες, από το συνοριακό Σημείο Διέλευσης Θερμών "Αγιος Κων/νος" Ξάνθης εισήλθαν 57.618, από τους Κήπους Αλεξανδρούπολης 540.626, από την Εξοχή Δράμας 160.467 επιβάτες, από τον Κυπρίνο Ορεστιάδας, 62.342, από το συνοριακό σημείο των Καστανέων Ορεστιάδας 130.040 και από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Ορμενίου Ορεστιάδας, εισήλθαν με Ι.Χ. αυτοκίνητα, 174.053 επιβάτες.
Συνολικά εισήλθαν φέτος στην Ελλάδα, από τους παραπάνω μεθοριακούς σταθμούς, μέσα σε δυόμιση περίπου μήνες, 523.727 Ι.Χ. οχήματα με 4.873.811 επιβάτες αύξηση κατά 1.184.423 επισκέπτες  αφού το 2022 την ίδια χρονική περίοδο είχαν καταγραφεί 3.689.388 άτομα. Αυτό είχε ως συνέπεια να σημειώνονται πολλές φορές καθυστερήσεις στη διέλευση των Ι.Χ. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φέρεται πως ο μεγαλύτερος όγκος των εισερχόμενων ΙΧ αυτοκινήτων και επιβατών είναι κυρίως από τα Βαλκάνια, με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία να κρατούν τα σκήπτρα, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία και η Τουρκία. Επισκεψιμότητα καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό και από τη Πολωνία.

Τι ζητά η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια 

Διαβάστε επίσης

Όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το  Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, «η Πρεσβεία δεν έχει γίνει δέκτης παραπόνων.Γνωρίζουμε για την ύπαρξη καθυστερήσεων στην συνοριακή διάβαση Kulata / Προμαχώνας, η οποία είναι διάβαση τόσο για ιδιωτικά αυτοκίνητα όσο και για εμπορευματικές μεταφορές. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό το Πάσχα και ιδίως την θερινή περίοδο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο δεδομένα: Πρώτον στο ότι η μετάβαση Βουλγάρων (και όχι μόνο) επισκεπτών, οδικώς, στην Ελλάδα για διακοπές αυξάνεται από τα τέλη Ιουνίου, -φέτος ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα- και δεύτερον ότι οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να γίνονται σε κάθε περίπτωση, καθώς η Βουλγαρία δεν είναι ακόμα χώρα- μέλος του Σένγκεν. Η Πρεσβεία έχει επισημάνει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές το ζήτημα προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα (π.χ. ενίσχυση προσωπικού) για την περίοδο των θερινών διακοπών, έτσι ώστε να βελτιώνεται η κατάσταση και να μειώνεται η ώρα αναμονής. Το αυξημένο προσωπικό δεν μπορεί βεβαίως να λύσει εντελώς το πρόβλημα με τις ουρές, μειώνει ωστόσο το διάστημα αναμονής. Η είσοδος της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι ότι καθημερινά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στα βουλγαρικά ΜΜΕ για την ταλαιπωρία στα σύνορα, τα οποία είχαν ξεκινήσει μάλιστα λίγο πριν αρχίσει η περίοδος με την αυξημένη κίνηση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.
Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές Διευθύνσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η αναμονή των ΙΧ αυτοκινήτων δεν ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ σημειώνεται κυρίως τις πρωινές ώρες, που θεωρούνται και ώρες αιχμής. 

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την αποφυγή ενδεχόμενων καθυστερήσεων των διερχόμενων Ι.Χ. αυτοκινήτων στους συνοριακούς σταθμούς, αφορούν τις  δέουσες οδηγίες και κατευθύνσεις, από πλευράς Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου οι έλεγχοι προσώπων που διενεργούνται στα Σημεία Συνοριακής Διέλευσης της χώρας να πληρούν τις επιταγές του Κοινοτικού Κεκτημένου και, ειδικότερα, του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/399 (Κώδικας Συνόρων Σένγκεν), ο οποίος θέτει συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες αναφορικά με την διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται αύξηση της extra Schengen ταξιδιωτικής κίνησης από και προς την Ελλάδα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα αναφορικά με την ενίσχυση σε προσωπικό των  υπηρεσιών, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της διασυνοριακής κυκλοφορίας προσώπων. Επιπρόσθετα, εκδίδονται ειδικές οδηγίες αναφορικά με την επιχειρησιακή προσαρμογή στις αυξημένες κάθε φορά ανάγκες, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας και των λοιπών κρατών μελών του ενιαίου χώρου Schengen. 
Ενώ σε περιπτώσεις δε που κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω προσαρμογή της επιχειρησιακής ανταπόκρισης κάθε υπηρεσίας, λαμβάνονται άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προς το σκοπό αυτό, αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν σε κάποιο σημείο συνοριακής διέλευσης, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που δίνει ο ως άνω Κανονισμός. Για παράδειγμα στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών πολλές φορές ο διαβατηριακός έλεγχος διεξάγεται από κοινού στο ίδιο σημείο, από Έλληνες και Βούλγαρους αστυνομικούς μετά από σχετική άδεια που λαμβάνουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση. 

Άννυ Ταπάσκου 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis