Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
"Βαρέα και ανθυγιεινά" για τους αστυνομικούς σκύλους και τους χειριστές τους - Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η έκθεση τους σε συγκεκριμένες ουσίες
18:59 | 25/02/2024

Το 2023, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) κατέσχεσε αρκετά ναρκωτικά χάπια και σκόνη φαιντανύλης εξουδετερώνοντας πάνω από 388,8 εκατομμύρια θανατηφόρες δόσεις.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τη φαιντανύλη αυξήθηκαν επίσης κατά 279% από το 2016 έως το 2021, καθιστώντας την ουσία την κύρια αιτία θανάτου σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

Μέχρι πρόσφατα τα αστυνομικά τμήματα δεν εκπαίδευαν αστυνομικούς σκύλους K-9 για να ανιχνεύσουν αυτό το θανατηφόρο ναρκωτικό.

Ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί σκύλοι ναρκωτικών εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν μια ποικιλία παράνομων ουσιών, μόλις πρόσφατα τα αστυνομικά τμήματα εκπαίδευσαν τους σκύλους K-9 για να ανιχνεύουν φαιντανύλη. "Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες υπηρεσίες δεν διαθέτουν σκύλους K-9 που έχουν εκπαιδευτεί για αυτόν τον σκοπό", αναφέρει ο Mark Rispoli, ιδιοκτήτης του MAKOR K9 , μιας οργάνωσης που εκπαιδεύει αστυνομικά σκυλιά K-9 από το 1985.

Σύμφωνα με τον Rispoli, τα τμήματα αποφεύγουν την εκπαίδευση στην ανίχνευση φαιντανύλης λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η έκθεση σε φαιντανύλη για τους αστυνομικούς σκύλους και τους χειριστές τους. Η φαιντανύλη, εξηγεί, είναι τόσο επικίνδυνη που η εισπνοή ή το άγγιγμά της μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η τοξικότητά της ουσίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους αστυνομικούς σκύλους που μπορεί να συναντήσουν την ουσία καθώς μυρίζουν ψάχνοντας για άλλες ουσίες, προσθέτει.

Καθώς οι αστυνομικοί σκύλοι K-9 και οι χειριστές τους αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα τη συγκεκριμένη ουσία, το σκεπτικό ως προς την εκπαίδευση ανίχνευσης της έχει αλλάξει. «Η φαιντανύλη έχει περάσει από ένα ανεξάρτητο ναρκωτικό σε βασικό μέρος της συνταγής για άλλα ναρκωτικά», λέει ο Rispoli. «Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν πλέον τακτικά κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά αναμεμειγμένα με φαιντανύλη».

Ο Marc Russell, διοικητής της Περιφέρειας 3 και αρχηγός της ομάδας K-9 για την περιπολία των αυτοκινητοδρόμων του Ουαϊόμινγκ συμφωνεί. Λέει ότι η υπηρεσία εντόπισε την ανάγκη για εκπαίδευση με φαιντανύλη καθώς τα K-9 αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καταστάσεις πολυναρκωτικών σε ελέγχους.

Τελικά το Wyoming Highway Patrol συνεργάστηκε με τη MAKOR K9 και την Precision Explosives, μια εταιρεία που βοηθά στην εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων K-9 με εκπαιδευτικά βοηθήματα και συσκευές (TADD) φορτισμένες με πραγματικές μυρωδιές ναρκωτικών. Μαζί, ξεκίνησαν ένα μοντέλο εκπαίδευσης σκύλων K-9 για την ανίχνευση φαιντανύλης και, το 2022, εκπαίδευσαν τον πρώτο σκύλο του Wyoming Highway Patrol να ανιχνεύει φαιντανύλη.

Αυτός ο σκύλος πιστοποιήθηκε επίσημα από τη International Police Canine Association (IPCA), η οποία ήταν η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη ένωση σκύλων επιβολής του νόμου που καθιέρωσε πρωτόκολλα πιστοποίησης με έμφαση στην ασφάλεια των σκύλων.

Από τότε, το Wyoming Highway Patrol έχει βάλει εννέα ακόμη σκύλους στην εκπαίδευση της φαιντανύλης. «Η ασφάλεια και η επιτυχία αυτής της πρωτοποριακής προσπάθειας μας βοήθησαν να επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα στις υπόλοιπες ομάδες χειρισμού ανίχνευσης ναρκωτικών K-9», λέει ο Russell.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis