Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:44 | 15/04/2024

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν.

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Υεμένης. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 drones και βαλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ, αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Διαβάστε επίσης

Την ίδια στιγμή το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.

«Δεδομένο ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει το χτύπημα»

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Το θέμα είναι πως θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα».

«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετεί όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό».

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο κος Δεσποτόπουλος.

«Έγινε μία επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”».

Ο ρόλος της Δύσης

Όσο για τον ρόλο της Δύσης, εκτίμησε πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορούν να την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά.

«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

megatv.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis