Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:13 | 19/07/2015

 Έκαναν «αυτοψίες», χαρτογραφούσαν εσωτερικά και εξωτερικά τους στόχους, βιντεοσκοπούσαν τα συστήματα καμερών των καταστημάτων, προσποιούνταν τους πελάτες, δοκίμαζαν κοσμήματα καταγράφοντας την αξία τους, επιθεωρούσαν τα διπλανά κτίρια για να ελέγξουν το ενδεχόμενο «ριφιφί» ή τούνελ για την εισβολή τους, έκαναν «περιπολίες» για να σχεδιάσουν την τοποθέτηση του «τσιλιαδόρου» και τα δρομολόγια διαφυγής.

Με αυτόν τον επαγγελματικό τρόπο λειτουργούσαν οι επτά «ροζ πάνθηρες» από τη Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Τα μέλη της σπείρας δρούσαν στην Κρήτη όπου είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον 35 κοσμηματοπωλεία του νησιού, τα οποία είχαν χαρακτηρίσει ως «ευάλωτα».

Πρόκειται για πέντε άνδρες ηλικίας 31, 33, 37, 38 και 41 ετών και δύο  γυναίκες ηλικίας 59 και 61 ετών, όλοι υπήκοοι Γεωργίας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Παλιοί γνώριμοι των αρχών στην πατρίδα τους

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο διερεύνησης της δράσης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης Γεωργιανών υπηκόων, η οποία δραστηριοποιείται στη διάπραξη διαρρήξεων κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του ριφιφί, εξακρίβωσε την άφιξη στη χώρα μας τριών μελών της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι οποίοι στη συνέχεια προωθήθηκαν μέσω του λιμένα Πειραιά στα Χανιά Κρήτης.

Όπως εξακριβώθηκε, οι τρεις ύποπτοι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν στην πατρίδα τους για διάφορα αδικήματα όπως κλοπές, διαρρήξεις κατοχή, αποθήκευση και χρήση όπλων, διακίνηση ναρκωτικών και είχαν εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης σε φυλακές της Γεωργίας.

Σκοπός της άφιξής τους στην Ελλάδα ήταν η διάπραξη διαρρήξεων-κλοπών σε κοσμηματοπωλεία στην Κρήτη. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν με τα άλλα μέλη της οργάνωσης και οργάνωσαν σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Στην κατοχή τους, μετά τη σύλληψή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες χρυσά κοσμήματα, συνολικού βάρους 600 γραμμαρίων, όλα προερχόμενα από κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε η 61χρονη, που έμπαινε ως πελάτισσα στα κοσμηματοπωλεία, δοκίμαζε και κατέγραφε το σύνολο των διαθέσιμων κοσμημάτων καθώς και το χώρο αποθήκευσής τους, εκτιμώντας με ακρίβεια, τόσο το βάρος αυτών σε χρυσό όσο και την αξία τους. Επίσης αποκαλύφθηκαν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες (διάτρηση μεσοτοιχιών, διάνοιξη τούνελ, απόκρυψη εργαλείων κλπ) που είχαν γίνει κοντά σε δύο κοσμηματοπωλεία, στην πόλη των Χανίων, προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά με τη μέθοδο του «ριφιφί».

Η αξιολόγηση όλων των στοιχείων της προανάκρισης κατέδειξε τη σχέση των κατηγορουμένων με ηγετικά μέλη της Γεωργιανής μαφίας και το διεθνικό χαρακτήρα αυτής, η οποία δρα ως βραχίονας εγκληματικού δικτύου το οποίο δραστηριοποιείται στην διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση στον κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικείου Χανίων.

 

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis