Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
jjjjj
21:41 | 25/04/2023

Αυτό κι αν ήταν απίστευτο. Το 1990, συνέβη ένα περίεργο ατύχημα σε αεροπορική πτήση, ωστόσο, χάρη στην ψυχραιμία και τα άμεσα αντανακλαστικά του πληρώματος, αλλά και τον παράγοντα τύχη δεν υπήρξε κανένα θύμα.

Ο πιλότος Τιμ Λάνκαστερ έζησε ως εκ θαύματος όταν έσπασε το παράθυρο με αποτέλεσμα ο... αέρας να τον ρουφήξει προς τα έξω.

Διαβάστε επίσης

Μέλη του πληρώματος κρατούσαν τα πόδια του πιλότου για περίπου μισή ώρα, με το αεροπλάνο να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Όλοι επέζησαν.

Η αιτία του ατυχήματος ήταν τα λάθος μπουλόνια στο παρμπρίζ του αεροσκάφους στην πτήση της British Airways από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ισπανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εμπειρογνώμονες, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Μirror».

Ο αέρας ρούφηξε τον πιλότο σε υψόμετρο 17 χιλιάδων ποδιών. Το εφιαλτικό περιστατικό διήρκεσε 22 με 30 λεπτά. Αρκετοί θυμήθηκαν το ατύχημα και περιέγραψαν με ακρίβεια τα γεγονότα.

Όπως αναφέρει η «Mirror», το πρωί της 10ης Ιουνίου του 1990 ένα ακατάλληλα τοποθετημένο παρμπρίζ έσπασε κατά τη διάρκεια της πτήσης 5390 της British Airways προκαλώντας αποσυμπίεση και ρουφώντας τον πιλότο, Τιμ Λάνκαστερ έξω από το αεροπλάνο.

Η πτήση αναχώρησε από το Μπέρμιγχαμ στις 7:20 π.μ. με κατεύθυνση τη Μάλαγα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 81 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο 42χρονος πιλότος Τιμ Λάνκαστερ.

Μετά από μια ομαλή απογείωση, ο Λάνκαστερ ξεκούμπωσε τη ζώνη του και άνοιξε τον αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, στις 7:33 π.μ., το παρμπρίζ του πιλότου έσπασε, προκαλώντας ξαφνική αποσυμπίεση στην καμπίνα, με αποτέλεσμα να ρουφήξει τον Λάνκαστερ από το παράθυρο.

Οι ερευνητές κατέληξαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι το παρμπρίζ είχε αντικατασταθεί μόλις 27 ώρες νωρίτερα, αλλά τα περισσότερα από τα μπουλόνια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sydney Morning Herald», ο Νάιτζελ Όγκντεν θυμάται τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε εκείνο το πρωί :

«Υπήρξε μια τεράστια έκρηξη. Τότε είδα ότι το μπροστινό παρμπρίζ είχε εξαφανιστεί και ο Τιμ, ο πιλότος, ήταν έτοιμος να πεταχτεί έξω από το παράθυρο . Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν τα πόδια του. Κατάφερα να τον πιάσω από τη μέση κι όταν άρχισαν να κρυώνω και να πιστεύω ότι δεν θα μπορώ να τον κρατήσω άλλο από τα πόδια, ένας δεύτερος αεροσυνοδός, ο Τζον Χιούαρντ, με βοήθησε αφού κατάφερε να αρπάξει τη ζώνη του Τιμ».

www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis