Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Easy Education
15:09 | 15/06/2023

Κτηματολογική διαμεσολάβηση: Μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τις εσφαλμένες αρχικές εγγραφές

Δυνάμει του άρθρου 8 παρ. δ’ του Ν. 4821/2021 τροποποιήθηκε ο νόμος του λειτουργούντος κτηματολογίου Ν. 2664/1998 και προβλέφθηκε πλέον η υποχρεωτικότητα διενέργειας Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας Διαμεσολάβησης σε όλες τις υποθέσεις διόρθωσης εσφαλμένων αρχικών εγγραφών καθώς και η δυνατότητα διόρθωσης αυτών με Κτηματολογική Διαμεσολάβηση αποφεύγοντας την χρονοβόρα και πολυδάπανη δικαστηριακή διαδικασία.

Η κτηματολογική διαμεσολάβηση ενεργείται αποκλειστικά από Διαμεσολαβητή ο οποίος αρχικά έχει παρακολουθήσει τη Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών και έχει διαπιστευθεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβηση και κατόπιν έχει μετεκπαιδευθεί στο εν λόγω αντικείμενο. Η μετεκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε πιστοποιημένο Φορέα του Ν. 4640/2019 με παρακολούθηση εξειδικευμένου προγράμματος ειδίκευσης στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ Διαμεσολάβηση, το οποίο αποτελεί την προϋπόθεση εγγραφής στο «Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών».

Εντός του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσουν πλέον σε όλη τη χώρα Κτηματολογικά Γραφεία τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συστήματα μεταγραφών και υποθηκών (πρώην Υποθηκοφυλακεία) που λειτουργούσαν σε πολλές περιοχές μέχρι πρόσφατα. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια ύλη διόρθωσης εσφαλμένων αρχικών εγγραφών των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των διορθώσεων εσφαλμένων γεωμετρικών στοιχείων.

Η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη της κτηματολογικής διαμεσολάβησης θα συμβάλει καθοριστικά στη διόρθωση των εσφαλμένων αρχικών εγγραφών καθώς θα διενεργείται πολύ γρήγορα και το Πρακτικό στο οποίο θα καταλήγουν τα Μέρη της διαφοράς για τη συγκεκριμένη διόρθωση καταχωρείται απευθείας στα Κτηματολογικά Γραφεία και διορθώνονται οι αρχικές εγγραφές χωρίς τη μεσολάβηση δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της άμεσης επίλυσης των σφαλμάτων των κτηματολογικών αρχικών εγγραφών καίρια είναι η συμβολή των Πολιτικών Μηχανικών, των Αγρονόμων – Τοπογράφων, Τοπογράφων, ακόμη και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, οι οποίοι ως επαγγελματίες παρέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους επί αυτών των θεμάτων διόρθωσης. Η εκπαίδευσή τους ως Διαμεσολαβητές και η περεταίρω εξειδίκευσή τους στην Κτηματολογική Διαμεσολάβηση αναμένεται ότι θα τους παράσχει εκτός του επιπλέον σημαντικού εισοδήματος και επιστημονική επάρκεια στο εξειδικευμένο πεδίο του  Κτηματολογικού Δικαίου και των ειδικότερων θεμάτων που απασχολούν τη διόρθωση των εσφαλμένων εν γένει εγγραφών.

Συγκεκριμένα η  διαπίστευσή τους ως  Διαμεσολαβητές θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν τον πιο σύγχρονο δρόμο της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και η ειδίκευσή τους στην κτηματολογική διαμεσολάβηση θα τους επιτρέψει ως επαγγελματίες να ενταχθούν σε ειδικό μητρώο κτηματολογικών διαμεσολαβητών της ΚΕΔ και να ασκήσουν τον ρόλο του Διαμεσολαβητή σε κτηματολογικές διαφορές. Επάλληλα η διαδικασία αυτή θα τους προσφέρει περαιτέρω εισόδημα από το παράλληλο επάγγελμα του διαμεσολαβητή, καθώς και επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση.

                Η διαδικασία διαπίστευσης διαμεσολαβητή και εξειδίκευσης στην κτηματολογική διαμεσολάβηση είναι η ακόλουθη :

  1. Παρακολούθηση της Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών H εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, γίνεται από φορείς κατάρτισης του άρθρου 22 του ν.4640/2019.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε.) παρέχει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ σύμφωνα με το ορισμένο περιεχόμενο που επιβάλει η νομοθεσία (ν. 4640/2019). Πλήρως εμπλουτισμένο και εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας μέσω εξ αποστάσεως διαδραστικών μαθημάτων και e-class, σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού.

  1. Η επιτυχής παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις διαπίστευσης διαμεσολαβητών που οργανώνει η Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης. Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις διαπίστευσης και ακολούθως της εγγραφής στο γενικό Μητρώο της Κ.Ε.Δ., ο διαπιστευμένος διαμεσολαβητής μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις δεξιότητες που απέκτησε και να συμμετάσχει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαμεσολάβησης κερδίζοντας με την τη δική του αξία τη θέση του στον επαγγελματικό στίβο.
  2. Παρακολούθηση της Μετεκπαίδευσης στην Κτηματολογική Διαμεσολάβηση προκειμένου να ενεργηθεί η εγγραφή στο ειδικό μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών της ΚΕΔ.

Η εξειδίκευση στην κτηματολογική διαμεσολάβηση, πλέον των ανωτέρω, θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους ζητημάτων και την επαρκέστερη παροχή υπηρεσιών για κτηματολογικά ζητήματα στους πελάτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους διαφορές.

Επικοινωνήστε με το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε.) για περισσότερες πληροφορίες.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας  2311 11 3131

 

[email protected]

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis