Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
KRAV MAGA
15:58 | 08/06/2023

Έχοντας μια μικρή χρονικά ενασχόληση με το Κραβ Μαγκά (περίπου 8 μηνών) και με αφορμή τις εντυπώσεις που αποκόμισα από την μέχρι σήμερα εκπαίδευση καθώς και από την πρώτη συμμετοχή μου στις εξετάσεις του οργανισμού Krav Maga Protection International όπου πιστοποιήθηκα στο πρώτο βασικό επίπεδο (1o Level), επιθυμώ να αναφερθώ στο πως γνώρισα το Κραβ Μαγκά καθώς και πως ένας αρχάριος βιώνει και αισθάνεται στα αρχικά στάδια της εκπαίδευσής του, ώστε να βοηθήσω κυρίως αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο σύστημα αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας.

Το Κραβ Μαγκά αποτελεί την νεότερη πολεμική τέχνη, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου εξήντα χρόνια από τον Ισραηλινό πρωταθλητή πυγμαχίας και πάλης της Σλοβακίας Imi Lichtenfeld.

Αυτό που ξεχωρίζει το Κραβ Μαγκά από τα υπόλοιπα συστήματα αυτοάμυνας είναι ότι προορίζεται για την αντιμετώπιση - εξουδετέρωση ένοπλων και άοπλων απειλών καθώς και άλλων βίαιων καταστάσεων με τον πιο αποτελεσματικότερο τρόπο, καθότι είναι δοκιμασμένο σε πραγματικές – αληθινές συνθήκες, στα πλαίσια της επιχειρησιακής δράσης των υπηρεσιών ασφαλείας πολλών κρατών και ιδιαίτερα του Ισραήλ και των Η.Π.Α.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κραβ Μαγκά εκτός από την αποτελεσματικότητά του, είναι η ευκολία εκμάθησής του, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, αφού στηρίζεται στις φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου.

Μια τυχαία γνωριμία που είχα ένα απόγευμα του περασμένου Σεπτεμβρίου με ένα άγνωστο μέχρι τότε σε εμένα άτομο, στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής μας σε μια παρέα μοτοσικλετιστών, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα υπήρξε καθοριστική, ώστε να ανακαλύψω και να αποκτήσω νέα ενδιαφέροντα, καθώς επίσης και να ανασκευάσω και να αναθεωρήσω πολλά από αυτά που ήδη γνώριζα σε ότι αφορά το σκέλος της αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας, το οποίο ως ένστολος, δεν μου ήταν εντελώς άγνωστο, καθότι στα πλαίσια της υπηρεσιακής εκπαίδευσης παρέχεται κάποια στοιχειώδης πρακτική γνώση σε αυτό το θέμα.

Αυτός ο νέος φίλος μου τύγχανε να είναι εκπαιδευτής Κραβ Μαγκά και με προσκάλεσε να παρακολουθήσω ένα μάθημα στη σχολή του, έτσι ένα απόγευμα αποφάσισα τελικά να το πράξω.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα μέσα στη σχολή αισθάνθηκα άνετα και οικεία, ενώ έτυχα άμεσης αποδοχής από τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους οι οποίοι κάλυπταν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα από νεαρούς μαθητές μέσης εκπαίδευσης, έως μεσήλικες και συνταξιούχους.

Έχοντας μια πολυετή εμπειρία ως μάχιμος αστυνομικός και γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα στον δρόμο, σε βίαια περιστατικά όπου απειλείται άμεσα η σωματική ακεραιότητα ή η ανθρώπινη ζωή, από την πρώτη κιόλας επαφή που είχα με το Κραβ Μαγκά με εντυπωσίασε η ρεαλιστικότητα των διδασκομένων τεχνικών του συστήματος, οι οποίες έχουν μελετηθεί και προσαρμοστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων απειλών ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από άτομο δυνατότερο, μεγαλόσωμο, βαρύτερο κλπ.

Εικόνα
KRAV MAGA PRO

 

Επίσης αξιοσημείωτη τυγχάνει η ευκολία εκμάθησης της διδασκόμενης ύλης, διότι δεν αποτελείται από πολύπλοκες τεχνικές ή από κινήσεις που απαιτούν υψηλής φύσεως φυσική κατάσταση. Αντίθετα με απλές κινήσεις, εκμεταλλευόμενοι κατάλληλα τα ευαίσθητα σημεία του αντιπάλου σε ελάχιστο χρόνο η απειλή έχει εξουδετερωθεί, ενεργώντας πάντα στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα.

Επίσης η εκπαίδευση περιλαμβάνει ρεαλιστικά σενάρια αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών και επιθέσεων όπως ακριβώς συμβαίνει πολλές φορές και σε πραγματικές συνθήκες.

Γενικά η εκπαίδευση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή πραγματοποιείται από τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του οργανισμού, αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα η οποία εκτός από την εκμάθηση ενός από τα τελειότερα και σύγχρονα συστήματα αυτοάμυνας -αυτοπροστασίας στον κόσμο, συμβάλει καθοριστικά στην σωματική και πνευματική υγεία του εκπαιδευόμενου, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, όπως π.χ. αντοχή και ενδυνάμωση, αναπτύσσει άμεσα αντανακλαστικά και πνευματική οξυδέρκεια, ενώ παράλληλα ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης σε όλες τις καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσα την ύλη εκπαίδευσης του 1ου βασικού επιπέδου (basic level 1) και συμμετείχα στις πρόσφατες εξετάσεις. Εκεί διαπίστωσα με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι η KMP International, είναι ένας οργανισμός με άρτια οργάνωση και μεθοδικότητα, ώστε ο εκπαιδευόμενος να αφομοιώνει πλήρως την διδασκόμενη ύλη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού διαθέτει επιλεγμένους- πιστοποιημένους εκπαιδευτές με υψηλή επιστημονική κατάρτιση στο προπονητικό και εκπαιδευτικό αντικείμενο, υπό την συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση του Ιδρυτή του Οργανισμού κ. Χρήστο Οικονόμου στον οποίο έχει απονεμηθεί ο τίτλος "Master Instructor" από τον επικεφαλής εκπαιδευτή Κραβ Μαγκά του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Συνεχίζω λοιπόν με τον ίδιο αρχικό ζήλο την ενασχόλησή μου με το Krav Maga πλέον στο 2ο επίπεδο, με γνώμονα και απώτερο σκοπό όχι την κατάκτηση των levels, αλλά τη δυνατόν πληρέστερη γνώση αυτού του ξεχωριστού συστήματος και των υψηλών δεξιοτήτων που προσφέρει στον τομέα της αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, σε συνδυασμό με τα οφέλη της άσκησης για την σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

Τέλος θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκπαιδευτή μου Στεφανίδη Ζαχαρία ο οποίος με μύησε στον κόσμο του Krav Maga και τα συγχαρητήρια μου στον Ιδρυτή της KMP International, κ. Χρήστο Οικονόμου για την άρτια οργάνωση, ποιότητα, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό που διακρίνει τον οργανισμό.

Κωνσταντίνος Πλέσσας

Υπαστυνόμος Ά

KRAN MAGA PRO

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis