Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
14:00 | 30/11/2022

Στο «Πεντάγωνο» Naval Group και Fincatieri για τις κορβέτες – Στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη οι τελικές προτάσεις – Άμεσα η εισήγησή του στην πολιτική ηγεσία

Την ώρα που σύσσωμος ο ελληνικός Στόλος αναπτύσσεται σε όλο το Αρχιπέλαγος για την άσκηση «Αστραπή», μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Μέσων του Πολεμικού μας Ναυτικού, στη λεωφόρο Μεσογείων βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαφορετική «πολιορκία».

Διαβάστε επίσης

Ο λόγος φυσικά για τη «ναυμαχία» Γάλλων και Ιταλών για την υπόθεση απόκτηση κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την τελική μάχη των δύο πλευρών και την οριστική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι Γάλλοι της Naval Group πέρασαν πρώτοι την Τρίτη (29/11) την πύλη του στρατοπέδου Παπάγου στη λεωφόρο Μεσογείων και ξεκίνησαν τις συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Άμυνας, ενώ σειρά παίρνει η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν τη «δουλειά» και για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα στην τελική αναμέτρηση με τους Ιταλούς. Μάλιστα, η Naval Group φέρεται να έχει πρόταση - «πακέτο», η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belh@rra και τρεις κορβέτες Gowind, σε τιμή που δεν θα ξεπερνά – με τον οπλισμό, την εκπαίδευση και την μετέπειτα υποστήριξη - τα 1,6 δισ ευρώ. Πρόταση σαφέστατα πολύ δελεαστική για το Πολεμικό μας Ναυτικό, που θυμίζουμε πως θα δαπανήσει και 500 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πω οι Γάλλοι θα παίξουν και με το «χαρτί» του χρόνου παράδοσης των πλοίων. Αναγνωρίζοντας πως ο χρόνος έχει καταστεί επιχειρησιακό κριτήριο, οι Γάλλοι ξέρουν πως το Πολεμικό Ναυτικό θέλει άμεσα αξιόπιστες πλώρες. Για το λόγο αυτό, φέρονται να προτείνουν και να εγγυώνται την άμεση παράδοση του πρώτου πλοίου, το οποίο όμως θα προτείνουν να κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία και τα υπόλοιπα να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία, με τη συμμετοχή βεβαίως της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών.

Όσο για τους Ιταλούς της Fincatieri, φέρονται να ετοιμάζουν μια «πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί η Ελλάδα». Μέχρι στιγμής οι «γείτονες τηρούν σιγήν ιχθύος για την πρόταση αναφορικά με τις κορβέτες κλάσης Doha, ωστόσο, την Παρασκευή που θα βρεθούν στη λεωφόρο Μεσογείων θα πρέπει να προτείνουν κάτι πολύ δυνατό για να ρίξουν στο «καναβάτσο» τους Γάλλους. Βεβαίως, η πρότασή τους θα περιλαμβάνει και την κατασκευή των κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, με τους Ιταλούς να αναζητούν λύση στην Ελευσίνα με την ONEX.

Με φόντο τις εκλογές που θα γίνουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανακοινώσει ένα ακόμα σπουδαίο πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την παράλληλη «λύτρωση» των ναυπηγείων. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης λοιπόν, θα λάβει την οριστική του απόφαση και θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία το πλοίο που θα αποτελέσει μία από τις βασικότερες μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πότε θα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση είναι θέμα του πρωθυπουργού, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για Ιανουάριο, με το μυαλό φυσικά στις κάλπες.

Βασίλης Σκουλαράκος

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis