Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
16:44 | 08/07/2023

Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) απελευθέρωσε χθες Παρασκευή υπαξιωματικό την οποία πήρε αιχμάλωτη μαζί με τα δυο παιδιά της, 6 και 8 ετών, εβδομάδες προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που σύναψε με την κυβέρνηση.

Η υπαξιωματικός Καρίνα Ραμίρες «απελευθερώθηκε μαζί με τα δυο παιδιά της χάρη στην επέμβαση του Συνηγόρου του Λαού» και της καθολικής εκκλησίας, ανέφεραν μέσω Twitter το υπουργείο Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας.

Διαβάστε επίσης

Η λοχίας και οι δυο ανήλικοι γιοι της «είναι καλά στην υγεία τους», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Συνήγορος του Λαού σε ανακοίνωσή του.

Λίγο προτού τεθεί σε ισχύ η διακοπή των επιθέσεων που ανήγγειλαν οι δυο πλευρές, προχθές Πέμπτη, αντάρτες απήγαγαν την υπαξιωματικό και τα παιδιά σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Αντιπρόσωποι των ανταρτών και της κυβέρνησης διαπραγματεύονται από τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί περίπου έξι δεκαετίες στην Κολομβία.

Τα μέρη ελπίζουν ότι η εκεχειρία, που επισήμως θα τεθεί σε ισχύ την 3η Αυγούστου και θα έχει καταρχήν εξάμηνη διάρκεια, θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες, στις απαγωγές, στις εκβιάσεις και άλλα εγκλήματα.

Ο επόμενος κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών θα αρχίσει τη 14η Αυγούστου στη Βενεζουέλα. Σκοπός είναι τα μέρη να συμφωνήσουν στους όρους της διάλυσης και του αφοπλισμού των ανταρτών του ELN, ο οποίος υπολογίζεται πως έχει κάπου 5.900 μαχητές και επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να διεξάγει ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis