Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:59 | 01/11/2022

ΠΡΟΣ

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας

(Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

(Για την ενημέρωση των μελών μας)

 

  1. Γενική Περιφερειακή Αστυνομική

Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

  1. Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου
  2. Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου
  3. Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

 

 

Θέμα: Προτάσεις της Ένωσης Αξιωματικών βορείου Αιγαίου ενόψει του 32ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΑΞΙΑ.

 

Ενόψει του επερχόμενου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου, κατόπιν συνεδρίασης, κατέληξε στην υποβολή των ακόλουθων προτάσεων:

  1. Αναφορικά με τα θέματα που απασχολούν την Ένωσή μας σε τοπικό επίπεδο, τονίζουμε ιδιαίτερα και θέτουμε προς επίλυση σε επίπεδο Ομοσπονδίας, το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου. Η αφαίμαξη που επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση κατά τις τακτικές μεταθέσεις, με αρκετές περισσότερες αναχωρήσεις παρά αφίξεις μετατιθέμενων, έχει αδειάσει από προσωπικό όλες τις Υπηρεσίες της Σάμου και της Ικαρίας, που πλέον έχουν περίπου 40% κενές οργανικές θέσεις. Δυστυχώς, αν δεν δοθεί λύση με μια τοποθέτηση σημαντικού αριθμού νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων από τις σχολές, η αφαίμαξη θα συνεχιστεί και οι κενές οργανικές μόνο θα αυξάνονται.
  2. Ως συνέχεια του προαναφερόμενου θέματος, θέση της Ένωσής μας είναι πως η κύρια διεκδίκηση του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος, είναι η προκήρυξη μεγάλου αριθμού εισακτέων αστυνομικών με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Ο διπλασιασμός των εισακτέων την περυσινή χρονιά ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα και έτσι τα  νούμερα πρέπει να αυξηθούν. Οι 800 να γίνουν 1000 ή και περισσότεροι. Πέραν όσων αναφέρθηκαν για τη Σάμο, οι ανάγκες σε ορισμένες Υπηρεσίες, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι τεράστιες και οι καταστάσεις που βιώνουν οι διοικούντες Αξιωματικοί είναι τραγικές. Η έλλειψη ανακριτικών υπαλλήλων από τις μάχιμες υπηρεσίες, καθιστά τους Διοικητές εκτεθειμένους έναντι των πολιτών, της Υπηρεσίας και των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλιώς θα το βρούμε σύντομα γιγαντωμένο μπροστά μας.
  3. Ένα άλλο ζήτημα που θέτουμε, αφορά τις επερχόμενες τροποποιήσεις στο Π.Δ. 24/1997, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από την πολιτική Ηγεσία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι με τις διατάξεις του ΠΔ 82/2021 μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για την προαγωγή στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄, από την Ένωσή μας προτείνεται, προκειμένου να καταστεί αναλογικότερος ο χρόνος παραμονής στους επιμέρους βαθμούς, να συμπεριληφθεί στις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις διάταξη, σχετικά με τον ανώτατο συνολικό χρόνο πραγματικής υπηρεσίας αξιωματικού για προαγωγή των Αστυνόμων Β΄ σε Αστυνόμους Α΄, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικών θέσεων, από 15 στα 14 έτη, εκ των οποίων τα έξι στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄.
  4. Τελευταίο και σίγουρα όχι λιγότερο σπουδαίο ζήτημα που θέτουμε είναι η καθιέρωση ανταποδοτικής αμοιβής για όλους όσους κατέχουν θέση ευθύνης, αναλογικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους. Η Ένωσή μας προτείνει την αποδέσμευση του επιδόματος θέσης ευθύνης από τον κατεχόμενο βαθμό και την πραγματική συσχέτισή του με τη Διοίκηση Υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες και θα δοθούν κίνητρα στους Αξιωματικούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ζήλο και περισσότερη διάθεση για προσφορά.

Αυτή τη στιγμή, πολλά μέλη μας που κατέχουν βαθμό κατώτερου Αξιωματικού, υπηρετούν ως Διοικητές, χωρίς να λαμβάνουν καμία επιπλέον αμοιβή γι’ αυτό. Σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο προϊστάμενος ενός συνόλου εργαζομένων αμείβεται για τον ρόλο του και τις ευθύνες που του αναλογούν, τόσο για τη λειτουργία της επιχείρησης ή της υπηρεσίας, όσο και για τη διαχείριση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει. Η αυτονόητη για άλλους σύνδεση της θέσης ευθύνης με επιπλέον αμοιβή, πρέπει στην Ελληνική Αστυνομία του 2022 να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης.

Παρόμοιο αίσθημα αδικίας όμως, επικρατεί και σε όσους ασκούν Διοίκηση Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης και άνω. Δεν νοείται σε οποιοδήποτε άλλο τομέα, να αμείβεται με το «αστρονομικό» ποσό των 60€ στέλεχος που προΐσταται τουλάχιστον τριακοσίων ατόμων, που έχει την ευθύνη της ασφάλειας μεγάλων Περιφερειακών Ενοτήτων με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, που διαχειρίζεται πολλά και ακριβά υλικοτεχνικά μέσα και προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εργάζεται τόσες ώρες και με 

τόσες υπερωρίες, έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης τόσο πολλών και κρίσιμων ζητημάτων.

Η πρόταση της Υπηρεσίας μας είναι το επίδομα θέσης ευθύνης που σήμερα δίνεται ανάλογα με τον κατεχόμενο βαθμό, να συμπεριληφθεί στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης μόνο όσοι προΐστανται Υπηρεσιών επιπέδου τμήματος και άνω. Κάνοντας μια προσπάθεια αποτύπωσης της πρότασής μας με οικονομικά μεγέθη, παραθέτουμε τους ακόλουθους πίνακες:

 

Υπάρχουσα κατάσταση

Βαθμός

Οργανικές Θέσεις

Επίδομα Θέσης Ευθύνης

Σύνολο

Αστυνόμος Α΄

726

30€

21.780€

Αστυνομικός Υποδιευθυντής

500

40€

20.000€

Αστυνομικός Διευθυντής

230

60€

13.800€

Ταξίαρχος

65

170€

11.050€

Υποστράτηγος

20

200€

4.000€

Αντιστράτηγος

5

250€

1.250€

Σύνολο

71.880€

 

 

Προτεινόμενη ρύθμιση

Θέση Διοίκησης

Αριθμός Θέσεων

Επίδομα Θέσης Ευθύνης

Σύνολο

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.

1

1.000€

1.000€

  • Υπαρχηγός
  • Γενικοί Επιθεωρητές
  • Επιτελάρχης

4

600€

2.400€

Κλαδάρχες

5

500€

2.500€

Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές

14

400€

5.600€

Διευθυντές Διευθύνσεων

109

250€

27.250€

  • Διευθυντές Υποδιευθύνσεων
  • Διοικητές Τμημάτων
  • Τμηματάρχες Επιτελικών Υπηρεσιών

1076

100€

107.600€

Σύνολο

146.350€

 

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος της πρότασής μας, φρονούμε ότι θα είναι ανταποδοτικό ως προς τα οφέλη που θα προκύψουν από την στελέχωση των Υπηρεσιών του Σώματος με επαρκώς αμειβόμενους διοικητές, που θα νιώθουν ότι αναγνωρίζονται τα προσόντα τους και θα έχουν διάθεση για παροχή έργου και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ζούμε σε εποχή ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να καλπάζει σε διψήφια ποσοστά, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στις αποδοχές μας. Μην ξεχνάμε πως σε αντίστοιχες οικονομικές συνθήκες οι μισθοί είθισται να ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις, αλλά και αυτό ακόμα είναι ένα αυτονόητο που θα πρέπει να διεκδικήσουμε.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜΟΥΤΖΙΑΣ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis