Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
λαπ τοπ
19:47 | 08/04/2023

Την 1η Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια (Ισπανία) το Διεθνές Συνέδριο με θέμα τη Νεολαία και το Κυβερνοέγκλημα, International Summit on Youth and Cybercrime με παρουσιάσεις και συζητήσεις σε δημόσιο διάλογο (πάνελ) σχετικά με τις τάσεις της νεανικής εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων και τεχνικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτή.

Κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν η Δρ. Nada Milisavljevic από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η καθηγήτρια Julia Davidson από το University of East London. H κα  Davidson, παρουσίασε την πιο πρόσφατη έρευνα  σχετικά με τα «μονοπάτια» που είτε οδηγούν τους νέους στο κυβερνοέγκλημα ή τους απομακρύνουν από αυτό, αναφερόμενη σε μια ευρωπαϊκή μελέτη με περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην εγκληματικότητα των νέων στον κυβερνοχώρο από την οπτική: των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας και έρευνας, των  εκπροσώπων επιβολής του νόμου και των φορέων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Παρόλο που υπήρχαν πολλές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το (νεανικό) έγκλημα στον κυβερνοχώρο επηρεάζει τους φορείς στους διάφορους τομείς, υπήρχαν σημαντικές και βασικές κοινές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο:

Διαβάστε επίσης

(1) Πρέπει να κατανοήσουμε το νεανικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

(2) Χρειάζεται να συνεργαστούμε, ανεξάρτητα από το χρόνο, το υπόβαθρο και την εθνικότητα – η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινή ευθύνη.

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε από την τοπική αστυνομία της Βαλένθια, μεταδόθηκε ζωντανά και μεταφράστηκε ταυτόχρονα στα ισπανικά και τα αγγλικά. Πάνω από 150 άτομα από 33 χώρες παρευρέθηκαν  και 220 το παρακολούθησαν διαδικτυακά.  Τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το συνέδριο παρουσιάστηκε στις τοπικές ειδήσεις καθώς και στις εθνικές ειδήσεις που περιείχαν συνεντεύξεις με τους εταίρους του προγράμματος CC-DRIVER και RAYUELA, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αστυνομίας της Βαλένθια και της Trilateral Research.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων CC-DRIVER και RAYUELA, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατανόησης των παραγόντων που οδηγούν στην κυβερνοεγκληματικότητα και την ανάπτυξη μεθόδων για την πρόληψη, τη διερεύνηση και την αντιμετώπισης της κυβερνοεγκληματικής συμπεριφοράς. Και τα δύο προγράμματα παρουσίασαν στο κοινό την έρευνά τους και τα καινοτόμα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των έργων αυτών.

Το πρόγραμμα CC-DRIVER στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των ανθρώπινων και τεχνικών παραγόντων της κυβερνοεγκληματικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που οδηγούν τους νέους στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η έρευνα του έργου για  το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ως υπηρεσία, την εγκληματικότητα ανηλίκων στον κυβερνοχώρο και την εγκληματικότητα γενικότερα οδήγησαν σε καινοτόμες εργαλειοθήκες έρευνας, πρόληψης και πολιτικής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και άλλοι για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Εικόνα
1

"Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι πανταχού παρόν και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί σωστά, καθώς η φύση αυτών των απειλών απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και μια πιο συνεργατική προσέγγιση. Χάρη σε αυτήν την έρευνα, οι κινητήριες δυνάμεις του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι πλέον καλύτερα κατανοητές και τα εργαλεία είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία", δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Trilateral Research και συντονιστής του CC- DRIVER, David Wright.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα CC- DRIVER:

Εικόνα
1

 Πηγή:  kemea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis