Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
δικαστηριο
11:39 | 24/02/2024

Ως μια «νομολογιακά ιστορική απόφαση», χαρακτήρισαν την προχθεσινή ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που καταδίκασε εν ενεργεία αστυνομικό για το θάνατο 36χρονου Ρομά, μετά από καταδίωξη.

Γράφει η Άννα Βλαχοπαναγιώτη (πηγή:  dnews.gr)

Διαβάστε επίσης

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης οπλοχρησίας, καθώς χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, εξ΄ου και το χαμηλό πλαίσιο ποινής για ανθρωποκτονία, ενώ του χορήγησε και αναστολή μέχρι το Εφετείο.

Με άλλα λόγια, ο αστυνομικός, για τον οποίο δεν υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία, ότι έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις πράξεις του από το σώμα που υπηρετεί, είναι ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη σκληρών ληστών - Μέσα σε 46 μέρες είχαν κάνει 14 ληστείες

Το χρονικό

Στις 16 Ιανουαρίου 2019, στην Κηφισιά, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που ωστόσο, ήταν εκτός υπηρεσίας, άρχισε να καταδιώκει δύο σεσημασμένους Ρομά, όταν αντιλήφθηκε ότι είχαν βάλει με τη βία μια 82χρονη γυναίκα στο αυτοκίνητό τους, με σκοπό να την οδηγήσουν στο πλησιέστερο ATM και να τη ληστέψουν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου, το οποίο ακινητοποιήθηκε. Οι δράστες έβγαλαν έξω την 82χρονη γυναίκα που είχαν απαγάγει, ο αστυνομικός πυροβόλησε κατά του συνοδηγού του αυτοκινήτου και τον σκότωσε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκήρυξη κατατακτηρίων εξετάσεων για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αστυνομικός υποστήριξε, κατά την απολογία του, ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση απέναντι στο θύμα. Είπε, επίσης ότι μετά το θανάσιμο τραυματισμό του Ρομά, απειλούνταν και είχε δεχτεί επιθέσεις από το περιβάλλον του θύματος.

Αναφορικά με το συμβάν, είχε υποστηρίξει ότι το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 2019, όταν επέστρεφε σπίτι του, είδε στην οδό Τριπόλεως στην Κηφισιά, δύο άνδρες να προσπαθούν να βάλουν σε αυτοκίνητο την 82χρονη, την οποία γνωρίζει καθώς είναι γειτόνισσά του.

Όπως ανέφερε, όταν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, προσπάθησε να τους σταματήσει, αλλά εκείνοι, έχοντας βάλει τη γυναίκα στο αυτοκίνητο, ανέπτυξαν ταχύτητα. Ο αστυνομικός τους καταδίωξε με το όχημά του, επιχειρώντας να τους σταματήσει με κορναρίσματα και ελιγμούς, κάτι που τελικά κατάφερε στη διασταύρωση Κηφισού και Δρόσου.

Ο άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ βγήκε από το αυτοκίνητό του και ...

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  dnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis