Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Καπτα Χρυσή Κολοκούτσα
21:44 | 30/11/2022

Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πλοίαρχος στην Andriaki Shipping Co. Ltd. Είναι γεγονός και δείχνει εμπράκτως την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει πλέον το γυναικείο φύλλο στο εμπορικό ναυτικό και γενικότερα στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όπως είπε και η της Andriaki Shipping Co. Ltd.,θα παρουσιαστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ιστοριών και επιτευγμάτων των γυναικών της εταιρείας, ξεκινώντας από την καπτα Χρυσή Κολοκούτσα και φιλοδοξεί αυτά να λειτουργήσουν ως έμπνευση για την ενίσχυση περαιτέρω εξελίξεων όχι μόνο εντός της εταιρείας αλλά και στο σύνολο του Ναυτιλιακού κλάδου.

Διαβάστε επίσης

Η καπτα Χρυσή ξεκίνησε την καριέρα της στην Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Μέσα από την εξαιρετική της απόδοση και την προθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, έγινε η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της Andriakis.

Η έμπνευσή της για να γίνει πλοίαρχος ήταν ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και ναυτικός – Νίκος Καββαδίας, ο οποίος χρησιμοποίησε τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρει το ναυτικό επάγγελμα σε όλους. Η καπτα Χρυσή ήθελε να γίνει ναυτικός από τότε που πρωτοδιάβασε τα ποιήματά του στην εφηβεία της. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών.

Όπως δήλωσε η ίδια: «Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων της στο λύκειο να την αποτρέψουν, δήλωσε τη Σχολή εμποροπλοιάρχων ως την πρώτη και μοναδική της επιλογή. Τότε ήξερε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να γίνει ναυτικός. Έγινε δεκτή από την ακαδημία εμπορικού ναυτικού Ασπροπύργου το 2004.

Δεδομένου ότι το 2004 η καριέρα στη θάλασσα δεν ήταν μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική πορεία για τις γυναίκες, η καπτα Χρυσή κατέληξε να είναι μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες μέσα σε συνολικά 2000 σπουδαστές!

Εικόνα
Καπτα Χρυσή Κολοκούτσα

 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο «Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της». Το 2022 η καπτα Χρυσή προήχθη σε πλοίαρχο αναλαμβάνοντας την πλοιαρχία στο M/V Nicolaos.

Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας πλοίαρχος, ειδικά όταν διασχίζει το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στο πλήρωμα του και γι’ αυτό προσπάθησε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό και ποτέ δεν άφησε αιτήματα από μέλη του πληρώματος χωρίς να δώσει σημασία. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η Kαπτα Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή με την πιο αγαπημένη της εικόνα. εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως πλοίαρχος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω της στο πλοίο καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι το πλήρωμα της ήταν ικανοποιημένο.

Πηγή:   e-nautilia.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis