Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
12:19 | 29/04/2023

H oμιλία του Κανέλλου Νικολάου στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής:

Χριστός Ανέστη

Διαβάστε επίσης

Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής

Κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη

Κύριοι Υπουργοί

Κύριοι Υφυπουργοί

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς

Κύριε Περιφερειάρχη

Κύριοι Αντιπεριφεριάρχες

Υποψήφιες και υποψήφιοι Βουλευτές

Κύριε Αρχηγέ

Κύριε Υπαρχηγέ

Στρατηγοί

Κύριε Πρόεδρε της ΠΟΑΞΙΑ

Προεδρεία των περιφερειακών Ενώσεων Αξιωματικών και των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Αγαπητοί συνάδελφοι Αξιωματικοί, μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσή μας.

Μία γενική συνέλευση που, λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid, δεν πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και φέτος, λόγω πολλών υπηρεσιακών αναγκών, δεν μπορέσαμε να την πραγματοποιήσουμε τον μήνα Μάρτιο, όπως προβλέπεται στο νέο καταστατικό μας.

Όπως όλοι σας γνωρίζετε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης μας είναι μάχιμοι Αξιωματικοί που καθημερινά δίνουμε την μάχη μαζί με εσάς για να παρέχουμε στην κοινωνία μας το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας.

Είμαστε αντίθετοι κι έχουμε καταδικάσει τακτικές των εργατοπατέρων, των τηλεοπτικών αστέρων, των αστυνομικών αναλυτών και των φερόμενων ειδικών επί όλων των αστυνομικών θεμάτων και υποθέσεων. Όλα αυτά δεν συνάδουν με την Ένωσή μας.

Ένα διαχρονικό θέμα και ζητούμενο που έχω αναδείξει και περιμένω ακόμη ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις είναι: "Τι Αστυνομία Θέλουμε;".

Τι Αστυνομία θέλουμε εμείς οι ίδιοι Αστυνομικοί, αλλά και τι Αστυνομία θέλουν οι πολιτικοί μας και τα πολιτικά δημοκρατικά κόμματα.

Δυστυχώς, συνεχίζεται η Ελληνική Αστυνομία να είναι ο "σάκος εκτόνωσης" της κοινωνίας και το Σώμα που συνεχώς είναι στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν τους Αστυνομικούς φασίστες και μη δημοκράτες. Είναι απαράδεκτες απόψεις, που δεν μας τιμούν και δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Ο Έλληνας Αστυνομικός ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια κράτησε τη χώρα όρθια. Παρά τις δυσμενείς συνέπειες των μνημονίων που βιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι, παρά τις συνέπειες από τον Covid που είχαμε κι εμείς νεκρούς συναδέλφους και πάρα πολλούς νοσήσαντες, ο Έλληνας Αστυνομικός ήταν καθημερινά παρών για να υπερασπίζεται τους πολίτες και τη χώρα.  Για την ασφάλεια της χώρας μας, δώσαμε μάχες και συνεχίζουμε να δίνουμε για να επιτηρήσουμε και να διασφαλίσουμε το απαραβίαστο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας.

Η εισβολή παράτυπων μεταναστών δεν είναι εισβολή μόνο για τη χώρα μας, αλλά και εισβολή για τις χώρες της Ε.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, ένα ποσοστό αυτών των παράτυπων αλλοδαπών που καταφέρνουν να εισέρχονται στην χώρα μας και να κατοικούν κυρίως στην Αθήνα δεν εκμεταλλεύονται τον λαμπερό ήλιο μας, αλλά την ισχύουσα νομοθεσία και συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά εις βάρος των νόμιμων ημεδαπών κι αλλοδαπών συμπολιτών μας. 

Με μία νομοθεσία, που αναίτια είχε αλλάξει τα προηγούμενα χρόνια μετατρέποντας παραβατικές συμπεριφορές από κακούργημα σε πλημμέλημα κι ευτυχώς ξανά άλλαξε πρόσφατα και μας δίνει ένα επιπλέον όπλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ως Αστυνομικοί είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας και την προσπάθεια που καταβάλουμε.

Ως Ένωση Αξιωματικών μαζί με την Ομοσπονδία μας αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, τα οποία μπορούν να λυθούν από τη φυσική μας ηγεσία, αλλά πολλές φορές δυστυχώς δεν γίνεται. Ευελπιστούμε ο νέος Αρχηγός μας, του οποίου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του, να επιλύσει πολλά από αυτά.

Εμείς θέλουμε η φυσική μας ηγεσία να παίρνει σωστές, δυναμικές και δίκαιες αποφάσεις, τις οποίες θα εκφράζει και θα υλοποιεί εκ των προτέρων κι εκ όχι των υστέρων, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αποστρατεία.

Κύριε Αρχηγέ, δεν μπορεί να παραμένει ως κριτήριο προαγωγής Αξιωματικού στους Ανώτατους διοικητικούς βαθμούς η επιμόρφωση του στο ΤΕΜΕΣ και να μην έχει θεσπιστεί η θητεία του ως Διοικητής ή Υποδιοικητής σε Α.Τ., Τ.Α., όπως έχουμε ήδη προτείνει.

Δεν μπορεί να μην έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η μοριοδότηση των Υπηρεσιών.

Δεν μπορεί το επίδομα διοίκησης να είναι 1 Ευρώ την ημέρα για τον Αστυνόμο Α', 1,30 Ευρώ για τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και 2 Ευρώ την ημέρα για τον Αστυνομικό Διευθυντή.

Αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, δεν πρόκειται να υπάρχει σε Α.Τ. και Τ.Α. η προβλεπόμενη δύναμη και συνεχώς θα υπάρχει έλλειψη.

Η ανακατανομή του προσωπικού, η αξιολόγηση για την διατήρηση ή την κατάργηση Υπηρεσιών είναι ζητήματα που πρέπει να δείτε και να αποφασίσετε.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί είναι η υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Η επετηρίδα έχει κολλήσει με συνέπεια να έχουμε Αξιωματικούς που παραμένουν πάρα πολλά χρόνια στους ανώτατους βαθμούς, Αξιωματικούς που παραμένουν πάρα πολλά χρόνια στους μεσαίους βαθμούς και Αξιωματικούς που έχουν αποφοιτήσει από την Σ.Α.Ε.Α. και αποστρατεύονται Αστυνομικοί Διευθυντές ή Αστυνομικοί Υποδιευθυντές.

Υπάρχουν Αξιωματικοί που δεν έχουν πρόβλημα με το όριο ηλικίας γιατί εισήλθαν στην Αστυνομία 18 ετών και άλλοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, γιατί εισήλθαν για πολλούς και για διαφόρους λόγους στην ηλικία των 25 και 26 ετών. Για να σας δώσω να καταλάβετε την μεγάλη αδικία με τα όρια ηλικίας, σας παραθέτω μια υπάρχουσα κατάσταση. Έχουμε τρεις Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων που φέρουν αντίστοιχα το διοικητικό βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Αστυνομικού Διευθυντή και Ταξίαρχου. Έχουν και οι τρεις τις ίδιες υποχρεώσεις,  τα ίδια καθήκοντα κι έχουν αξιολογηθεί ως Άριστοι. Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής θα αποστρατευτεί 60 χρονών, ο Αστυνομικός Διευθυντής θα αποστρατευθεί 61 χρονών κι ο Ταξίαρχος θα αποστρατευθεί 62 χρονών. Ερωτώ; Υπάρχει λογική γι αυτήν την κατάσταση κι αυτήν την αδικία;

Ένα, όμως, μεγάλο βήμα για την υπηρεσιακή εξέλιξη των Αξιωματικών έγινε με την υπογραφή του νέου Π.Δ.. για το βαθμολόγιο μας.

Ο Υπουργός μας, κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, άμεσα, όταν κατατέθηκε η πρόταση της ΠΟΑΞΙΑ, αντιλήφθηκε το πρόβλημα, κίνησε τις διαδικασίες και από το Σάββατο  22 Απριλίου 2023 το υπ' αριθ. 43 Π.Δ. είναι σε ισχύ.

Έχουμε αύξηση των οργανικών θέσεων για τους Υποστρατήγους από 20 σε 25, για τους Ταξιάρχους από 60 σε 85 και για τους Αστυνομικούς Διευθυντές από  230 σε 260 και προαγωγή ανεξαρτήτων κενών οργανικών θέσεων για τους Αστυνόμους Β' στα 14 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας Αξιωματικού και οι Αστυνόμοι Α' στα 6 έτη πραγματικής Υπηρεσίας στον βαθμό.

Αυτό το βαθμολόγιο έρχεται να συμπληρώσει ένα άλλο πρόσφατο βαθμολόγιο που κυρίως αφορούσε τους Ανθυπαστυνόμους και τους Αξιωματικούς από το ΤΕΜΑ.

Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ. Η ελπίδα για τους Αξιωματικούς επανήλθε, γιατί με τις αναίτιες αλλαγές που είχαν συμβεί παρέμεναν στους βαθμούς Α/Β' και Α/Α' 8, 9 και 10 έτη.

Ελπίζουμε το νέο βαθμολόγιο να συνδυαστεί με ανάλογες, ουσιαστικές κρίσεις με ουσιαστικές αξιολογήσεις, με δικαιοσύνη και ισονομία.

Κυρίως πρέπει να συνδυαστεί με νέο καθηκοντολόγιο, το οποίο θα είναι δίκαιο, χωρίς διακρίσεις και το κυριότερο να μην παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας, όπως συνέβη με το Π.Δ. 34/2023 που αφορά τους Αστυνόμους Β' του Ν. 3686/2008.

Για την Ένωσή μας δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ Αξιωματικών που φέρουν τον ίδιο διοικητικό βαθμό. Το αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή και σίγουρα θα αλλάξει.

Ευελπιστούμε οι προτάσεις μας για την αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας μας να υλοποιηθούν. Είναι ένα αυτονόητο αίτημα, είναι μία δικαίωση για τους νεκρούς ήρωες μας και τους πολλούς τραυματίες μας.

Είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως της Ελληνικής Αστυνομίας που ο Έλληνας Αστυνομικός αμείβεται για την υπερεργασία του και του χορηγήθηκε εφάπαξ αποζημίωση 600 Ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2023 καταργήθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία για όλους τους Αστυνομικούς, για όλες τις Υπηρεσίες και γι’ αυτούς που εισήλθαν στο Σώμα μετά το 2011.

Διεκδικούμε την επέκταση της μάχιμης πενταετίας σε μάχιμη επταετία. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση τόσο στην πολιτική μας ηγεσία, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. ΣΛΥΛΑΚΑΚΗ. 

Καταργήθηκε το ετήσιο πλαφόν των 488 ωρών για τη νυχτερινή απασχόληση μας και από 48 ώρες το μήνα, δικαιούμαστε 64 ώρες τον μήνα, που μεταφράζεται σε 50% ετήσια αύξηση.

Θα μας χορηγηθεί εκλογική αποζημίωση για τις εθνικές εκλογές, αυξημένη κατά 50% από την αποζημίωση που είχαμε πάρει για τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. 

Διεκδικούμε αξιοπρεπές επίδομα διοίκησης για όσους ασκούν διοίκηση ανεξαρτήτου διοικητικού βαθμού, ανάλογο με τα επιδόματα του δημοσίου.

Διεκδικούμε την τροποποίηση του αρ. 49 παρ. 4 του Π.Δ. 24/97, έτσι ώστε και οι Αστυνομικοί Διευθυντές που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, να μπορούν να κριθούν και στις τακτικές κρίσεις του επόμενου έτους όπως ισχύει και για τους Ταξίαρχους και Υποστράτηγους.

Διεκδικούμε χορήγηση επιδόματος για τους Αστυνομικούς που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, όπως συμβαίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Τελειώνοντας, με την ευκαιρία της εργατικής πρωτομαγιάς, να ευχηθώ καλούς μαζικούς αγώνες.

Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε καλύτερες εργασιακές συνθήκες και καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Όλοι μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να υπάρχει ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού.

Να θυμάστε ότι η ψήφος μας είναι μία μορφή αγώνα.

Καλό αγώνα, καλή ψήφο.

Καλή προσωπική επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους βουλευτές  που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Ευχαριστώ πολύ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis