Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Κανέλλος Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
18:58 | 06/11/2023

Τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής  κ. Κανέλλου Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ   στο 33ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ:

Καλησπέρα αγαπητοί αντιπρόσωποι, αγαπητοί Πρόεδροι και Γραμματείς όλων των Ενώσεων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καλώς βρεθήκαμε στα Καμένα Βούρλα για να συμμετέχουμε στο 33ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου καθώς και την Ένωση Στερεάς Ελλάδας για τη φιλοξενία της.

Ως Ένωση Αξιωματικών Αττικής καθημερινά δίνουμε τον αγώνα μας, δίπλα στα μέλη μας, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε πάρα πολλά υπηρεσιακά προβλήματα. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα αυτονόητα που δυστυχώς δεν θεωρούνται αυτονόητα. Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε την έλλειψη δύναμης που υπάρχει σε όλες τις Υπηρεσίες. Η Ελληνική Αστυνομία για άλλη μία χρονιά διεκδικεί το Νόμπελ μαθηματικών. Έχουμε καταφέρει να διαιρέσουμε το μηδέν, να έχουμε πηλίκο και φυσικά υπόλοιπο με το οποίο οι υποστελεχωμένες Υπηρεσίες ενισχύουν άλλες υποστελεχωμένες Υπηρεσίες και διατάσσονται δράσεις για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Η λέξη «αδυναμία» δεν υπάρχει στο αστυνομικό λεξιλόγιο γιατί έρχεται η γνωστή απαντητική φράση «πιστή συμμόρφωση». Ποιος όμως πρώτος πρέπει να συμμορφωθεί ; Ποιοι είναι οι αρμόδιοι , ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που ορισμένες Υπηρεσίες έχουν υπερβολικό αριθμό αστυνομικών και συνεχίζεται αυτός ο αριθμός να μεγαλώνει;

Ποιος ευθύνεται που τα ΑΤ, ΤΑ και τα ΤΤ υπολειτουργούν; Ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την επιστροφή αστυνομικών από τη Γενική Διεύθυνση Επισήμων στις οργανικές τους θέσεις. Εν μέρει γίνεται η επιστροφή, παρά τις σαφείς και ξεκάθαρες εντολές του Αρχηγού μας. Όσοι επιστρέφουν, λόγω της αδιάκοπης, καθημερινής επί χρόνων εργασίας τους χωρίς να παίρνουν καμία ημέρα αδείας, τώρα βρήκαν την ευκαιρία για πραγματική ξεκούραση λαμβάνοντας ολόκληρη την άδεια του 2022 καθώς και του 2023. Ευελπιστούμε όταν ξεκουραστούν να παραμείνουν στις Υπηρεσίες τους και να μην επιστρέψουν με επίπλαστες αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις και διαθέσεις στις φυλάξεις διαφόρων στόχων.

Η Ένωση μας προσπαθεί να πείσει ότι χωρίς δυνατούς πυλώνες που είναι τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Τροχαίας, η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να έχει σοβαρό πρόβλημα που μετακυλύεται στους αστυνομικούς που υπηρετούν ήδη σε αυτές τις Υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε με πρόσφατη ανακοίνωση μας την επανεκκίνηση της Αστυνομίας και την ορθή κατανομή του προσωπικού.

Η Ομοσπονδία μας έχει επισημάνει αυτό το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία μας η οποία ενστερνίζεται τις προτάσεις της και προσπαθεί να τις υλοποιήσει.

Η συνδικαλιστική πορεία της Ομοσπονδίας μας χαρακτηρίζεται μέσα από τέσσερις λέξεις : «αθόρυβα», «αδιάκοπα», «ανιδιοτέλεια» και «αποτελεσματικότητα».

Με αυτά τα τέσσερα «Α» καταφέραμε να έχουμε καινούριο βαθμολόγιο, να υπογραφεί το υπ’ αριθμ. 43 Π.Δ του 2023 όπου μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν εκατοντάδες Αξιωματικοί που είχαν παραμείνει στον ίδιο διοικητικό βαθμό για 8, 9 και 10 χρόνια και από το νέο έτος έχουμε αύξηση των οργανικών θέσεων των Αξιωματικών.

Δεν είμαστε οι συνδικαλιστές του « φαίνεσθαι » αλλά οι συνδικαλιστές του «είναι». Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για το συνάδελφο και χρήσιμοι για την Αστυνομία. Έχουμε επικρίνει συμπεριφορές της συνδιοίκησης, των τηλεμαϊντανών, των εργατοπατέρων, των λαϊκισμών και των στείρων αντιπαραθέσεων.

Σας καλώ μαζί με τα τέσσερα «Α» να υπάρχει πάντα και το «Ε», η ενότητα. Έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε:

- Για ένα καλύτερο αύριο , για ένα καλύτερο μέλλον.

- Για την αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας μας.

- Για την επέκταση της μάχιμης πενταετίας σε μάχιμη επταετία .

- Για καλύτερες εργασιακές ημέρες.

- Για καλύτερους αξιοπρεπείς μισθούς.

- Για μία καλύτερη, ουσιαστική, αξιόπιστη και σύγχρονη Αστυνομία.

- Για εξάλειψη των διαχωρισμών, της κατηγοριοποίησης των αστυνομικών σε βολεμένους, σε δικά μας παιδιά και σε παιδιά ενός άλλου Θεού.

- Για χορήγηση επιδόματος διοίκησης, σε όσους ασκούν διοίκηση, στα οικονομικά επίπεδα που ισχύουν και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η αύξηση του 30% που θα δοθεί από το νέο έτος ακούγεται μεγάλη, πλην όμως μεταφράζεται σε αύξηση των 9, 12 και 18 ευρώ και αν συγκριθεί με την αύξηση των επιδομάτων του δημοσίου που ξεκινάει από 90 ευρώ τότε αντιλαμβανόμαστε την άδικη συμπεριφορά για τους Αξιωματικούς.

-Για την μισθολογική αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών που έχουν αρκετοί συνάδελφοι μας. Άλλη μία αδικία που πρέπει να εξαλειφθεί.

-Για μία σύγχρονη Αστυνομική Ακαδημία που θα συνεργάζεται με ίσους όρους με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, προκειμένου να παρέχει αστυνομική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε όλους τους αστυνομικούς. Έχουμε προτείνει ότι ο μοναδικός τρόπος εισαγωγής στην Αστυνομία θα είναι μόνο μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Έχουμε καταθέσει πρόταση για ίδρυση τριών Αστυνομικών Σχολών : Σχολής Αστυφυλάκων, Σχολής Υπαξιωματικών και της Σχολής Αξιωματικών.

- Για την ορθολογική κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών. Ήρθε η ώρα να εξεταστεί η χρησιμότητα των πολλών Αστυνομικών Υπηρεσιών που υπάρχουν σήμερα. Κάποιες δημιουργήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ποιος ο λόγος για να συνεχίσουν να υφίστανται; Δεν πρέπει να επανακαθορισθούν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών; Όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες από διαφορετικές Υπηρεσίες και πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση με την έκδοση νέων Π.Δ

- Για τη θεσμική αλλαγή για τις αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις των αστυνομικών αλλά και για τις τοποθετήσεις των νεοπροαχθέντων αστυνομικών.

- Για τη θεσμική επανεκκίνηση της Αστυνομίας με μοριοδότηση των Υπηρεσιών και της υποχρεωτικής θητείας σε Α.Τ, Τ.Α και Τ.Τ.

-Για ουσιαστικές και πραγματικές κρίσεις. Φτάνουν πια οι υποτιθέμενες κρίσεις, των περασμένων χρόνων, που περισσότερο θύμιζαν παρουσιολόγιο Αξιωματικών παρά αξιολόγηση προσόντων και υπηρεσιακής προσφοράς με αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ισονομία. Εάν δεν γίνουν πραγματικές κρίσεις, θα υπάρξει νέος βαθμολογικός εγκλωβισμός και δεν θα υπάρξει ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη. Είναι κρίμα και αδιανόητο να αποστρατεύονται Αξιωματικοί της Σ.Α.Ε.Α. λόγω ορίου ηλικίας είτε ως Α/Δ ή και ως Α/Υ. Είναι αδιανόητο άλλοι Αξιωματικοί να έχουν αρκετά χρόνια στους ανώτατους βαθμούς και άλλοι να μην προλαβαίνουν να προαχθούν στο βαθμό του Α/Δ.

- Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα επίδομα για τους υπηρετούντες αστυνομικούς στην Αττική, που είναι ο πιο δύσκολος και πιο ακριβός Νομός της χώρας μας.

- Είναι αδιανόητο να μην επανέρχεται ο θεσμός της αμειβόμενης περιπολίας. Το έχουμε προτείνει, το έχουμε εξηγήσει και το ζητάμε γιατί θα βοηθήσει να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα της έλλειψης δύναμης με πολλαπλό όφελος τόσο για τους αστυνομικούς όσο και τους συμπολίτες μας.

- Απαιτούμε πιο γρήγορες διαδικασίες για τον πειθαρχικό έλεγχο των αστυνομικών και αλλαγή του πειθαρχικού δίκαιου που έχουμε. Επίορκοι αστυνομικοί είναι απαράδεκτο να μη βλέπουν την έξοδο από το Αστυνομικό Σώμα και να εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» του ισχύοντος πειθαρχικού δίκαιου.

- Πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φυγής από τη χώρα μας και από την Ελληνική Αστυνομία αρκετών αστυνομικών, αρκετών Αξιωματικών για ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφαλείας.

- Θέλουμε οι Αξιωματικοί να μην είναι ευθυνόφοβοι και να μη θέτουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις, να τις προτείνουμε και να τις εφαρμόσουμε.

Πρέπει να κάνουμε υπέρβαση του «εγώ» και εγκόλπωση του «εμείς».

Εμείς, όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για να υπάρχει ασφάλεια για όλους , ασφάλεια παντού.

Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για την Αστυνομία, για τους αστυνομικούς, για την ίδια την κοινωνία. Καλούς , μαζικούς και δημιουργικούς αγώνες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis