Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
09:59 | 09/07/2024

Κώστας Καραγκούνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου

«Κατ’ αρχήν να πω ότι συμφωνούμε με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τις ελλείψεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου και ευχαριστούμε όλους όσοι το στήριξαν με την ψήφο τους, όμως θα πω ότι η Ένωσή μας διαφωνεί με την επανασύσταση του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά, όπως και με τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΤ Αλυκών.

Οι αποστάσεις έχουν μειωθεί και πλέον δεν χρειάζονται 2,5 ώρες για να πάει ένα περιπολικό στις Βολίμες, αλλά 45 λεπτά. Το να υπάρχει στο ΑΤ Αλυκών ένας τηλεφωνητής που να καλεί σε κάθε περιστατικό το Τμήμα της πόλης, θεωρούμε πως δεν έχει λόγο ύπαρξης και γι αυτό εμείς θέλουμε την κατάργησή του.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων πάντοτε παρουσιάζει στοιχεία και δίνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, χωρίς σε καμία περίπτωση να ασκεί πολιτική.

Ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοίδης, έχει χαρακτηρίσει τη Ζάκυνθο την πιο εγκληματογόνο περιοχή και εμείς συμφωνούμε με αυτή την άποψη, ταυτιζόμαστε πλήρως.

Ο κ. Χρυσοχοίδης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο νησί και έχει ενημερωθεί όχι τώρα, αλλά πριν από 20 χρόνια, όταν και προλόγισε το βιβλίο του κοινωνιολόγου, κ. Σπύρου Ξένου, μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Πανούση. Ξέρει και από που προέρχονται όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν, αλλά και τις ιστορικές καταβολές που υπάρχουν.

Άλλες περιοχές έχουν έναν αστυνομικό για κάθε 60 ή 69 κατοίκους, στην Κέρκυρα η αναλογία είναι 1/133, στη Λευκάδα 1/220 και στη Ζάκυνθο το χειμώνα είναι 1 προς 500 και το καλοκαίρι 1 αστυνομικός προς 1.600!

Λέω ακόμη ότι το 95% της δύναμης που ήρθε προς ενίσχυση το φετινό καλοκαίρι είναι άνω των 50 ετών και πραγματικά απορώ τι ήρθαν να κάνουν εδώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους 52 δόκιμους αστυνομικούς, όλοι γνωρίζουν πως δεν φέρουν όπλο και φυσικά κανείς δεν περιμένει πως θα πάνε να επιβάλλουν την τάξη στο Λαγανά για να μην έχουμε μαχαιρώματα και άλλα επεισόδια.

Αυτό που ζητάμε διαχρονικά εμείς είναι να έχουμε ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλες περιοχές. Στην Καστοριά που η αναλογία είναι ένας αστυνομικός προς εξήντα πολίτες, η εγκληματικότητα είναι μηδενική.

Τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου είναι αυτά που δεν αφήνουν να ενισχυθεί πραγματικά η Αστυνομία. Πρόσφατα ένα μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας, και συγκεκριμένα η κ. Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, είπε: Μα καλά πιστεύετε ότι την Ελλάδα την κυβερνούν οι πολιτικοί; Αυτό πιστεύω πως λέει πολλά και απαντά σε κάθε ερώτημα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε.

Στο Λαγανά το βράδυ των μαχαιρωμάτων ήταν μόλις τρία άτομα ΟΠΚΕ και άλλοι δύο αστυνομικοί (ένας της Ασφάλειας και ο άλλος του Τμήματος), που πήγαν στο περιστατικό. Σημειωτέον ότι αυτά τα πέντε άτομα εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν για όλη τη Ζάκυνθο. Δηλαδή, αν υπήρχε ταυτόχρονα περιστατικό σε άλλη περιοχή, δεν θα ήταν στο Λαγανά!

Θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον τρεις ομάδες ΟΠΚΕ με πλήρεις εξαρτήσεις. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με όρους επικοινωνίας, αλλά περιγράφουμε τα γεγονότα όπως έχουν. Οι περιπολίες γίνονται μεικτά από την Ασφάλεια και το Τμήμα, άντε να κάνει και μία το Τμήμα Τροχαίας.

Παλιότερα σας έλεγα πως υπάρχει στη Ζάκυνθο συλλογική αίσθηση ασυλίας, τώρα όμως το ζήτημα χειροτέρεψε, αφού κάποιοι θεωρούν πως έχουν… δικαίωμα στην ασυλία και την παραβατικότητα!».

prisma902.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis