Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 25/01/2022

*του James Holmes

Είναι δύσκολο να συγκρίνεις στρατιωτικούς, στρατηγούς και θεωρητικούς και να τους κατατάσσεις σε μια λίστα, καθώς όλοι έχουν μεταξύ τους πολλές διαφορές. Η εποχή που έζησαν, η πολεμική τεχνολογία που είχαν διαθέσιμη, η διαφορά πράξης και θεωρίας, είναι μερικά από τα πράγματα που ξεχωρίζουν τις δυνατές προσωπικότητες μεταξύ τους κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Οι 10 πιο διάσημες Στρατιωτικές Ακαδημίες στον κόσμο


Μερικοί σκεφτόντουσαν πρακτικά κατά την διάρκεια ενός πολέμου, ενώ άλλοι επικεντρώνονταν περισσότερο στην θεωρία του πολέμου και την πολιτική γύρω από αυτόν. Η λίστα με τις πιο αξιόλογες στρατιωτικές προσωπικότητες μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρ’όλα αυτά όλοι αξίζουν να αναφερθούν για τα σημαντικά επιτεύγματά τους.

1.Όμηρος

Μπορεί να είναι ποιητής, ο οποίος έγραψε τα κείμενα του χιλιάδες χρόνια πριν, όμως έχει ακόμα επιρροή στην σύγχρονη στρατηγική σκέψη. Στα ποιήματά του ο Όμηρος επικεντρώνεται γύρω από δύο πράγματα, την βία και τη μήτις. Στην Αρχαία Ελλάδα η μήτις αντιπροσώπευε την εξυπνάδα και την πονηριά. Η Ιλιάδα περιγράφει την χρήση ωμής βίας στον πόλεμο, αλλά με την συγγραφή της Οδύσσειας, που περιγράφει τις περιπέτειες του Πολυμήχανου Οδυσσέα, ο Όμηρος υπενθυμίζει ότι σε έναν πόλεμο δεν είναι αρκετή η βία. Χρειάζεται στρατηγική σκέψη, σοφία και πονηριά για να ολοκληρώσει ένας πολεμιστής την αποστολή του.

2. Θουκυδίδης

Για πολλούς ο Θουκυδίδης θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών. Στην Ιστορία του επισημαίνει την σημασία άλλων δράσεων, πέρα από τη νίκη στο βασικό θέατρο μάχης, για να κερδίσει κάποιος έναν πόλεμο. Η σημασία της υποστήριξης των στρατευμάτων μέσω χρηματοδοτήσεων, της δημιουργίας επωφελών συμμαχιών και της διάλυσης ανούσιων συμφωνιών, της διάσπασης της μάχης σε πολλά διαφορετικά κέντρα επιχειρήσεων, είναι λίγα από τα πράγματα στα οποία δίνει βάση ο Θουκυδίδης και είναι διαχρονικά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ηγείται 36.000 αστυνομικών της Νέας Υόρκης


3. Τζόσεφ Γουάλι (JC Wylie)

Ο Ναύαρχος Γουάλι θεωρείται σπουδαίος στρατιωτικός, καθώς κατάφερει να συνδυάσει πολλές διαφορετικές σχολές σκέψεων και να τις εφαρμόσει ως μια ενιαία δική του στρατηγική. Το βασικό στοιχείο στο οποίο βασιζόταν όμως ήταν αυτός της έμμεσης προσέγγισης και ο τρόπος σκέψης του έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές των ενόπλων δυνάμεων, της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας.

4. Τζούλιαν Κόρμπετ (Julian S. Corbett)

Ο Άγγλος θεωρητικός υποστηρίζει ότι κράτη με σπουδαία ναυτική δύναμη είναι γενικότερα ισχυρές και έχουν την τάση να κερδίζουν τους πολέμους στους οποίους εμπλέκονται. Παρ’όλα αυτά, η ανάλυση του δεν σταματάει εκεί και αναλύει πως όσο ισχυρές και να είναι οι ναυτικές δυνάμεις, δύσκολα μπορούν να κερδίσουν αποφασιστικά πολέμους που γίνονται στη στεριά. Ακόμα και οι πιο δυνατοί έχουν αδύναμα σημεία, Σε τέτοιες περιπτώσεις η ισορροπία μεταξύ δυνατού και αδύναμου χάνεται.

5. Καρλ βον Κλάουζεβιτς

Ο σπουδαίος στρατιωτικός και συγγραφέας, συνδύασε με μεγάλη επιτυχία την στρατιωτική με την στρατηγική σκέψη. Εξερεύνησε σε βάθος την σχέση πολιτικής και πολέμου και πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων. Υποστηρίζει πως οι ένοπλες μάχες είναι ένα μέσο για να πετύχει ένα κράτος τους πολιτικούς αντικειμενικούς σκοπούς του. Η κατανόηση του πολιτικού παιχνιδιού σε βοηθάει να αξιολογήσεις καλύτερα τις στρατιωτικές μάχες, σύμφωνα με τον Κλάουζεβιτς. Στρατηγοί και αρχηγοί κρατών ακολουθούν την σχολή σκέψης του, στην Ανατολή και στην Δύση, και οι πρακτικές του διαμορφώνουν την πολιτική και στρατιωτική σκέψη ακόμα και σήμερα.

 

*Ο Τζέιμς Χολμς  είναι Διευθυντής στο τμήμα Ναυτικής Στρατηγικής στο Naval War College και συγγραφέας του βιβλίου «Visualize Chinese Sea Power».

onalert.gr με αναφερόμενη πηγή: National Interest

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis