Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:59 | 22/10/2023

Το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στη Μέση Ανατολή με προηγμένα όπλα και 169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθώς οι συγκρούσεις με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται, χιλιάδες στρατεύματα είναι συγκεντρωμένα στη συνοριακή γραμμή με τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης.

Αναμφισβήτητα, οι ειδικές δυνάμεις, οι ελίτ του ισραηλινού στρατού θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ειδικότερα στις μάχες που θα διεξαχθούν στα υπόγεια κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

Ντουβντεβάν (Duvdevan)

Η Ντουβντεβάν είναι μια αντιτρομοκρατική μονάδα, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1986 και επιχειρεί κυρίως σε περιοχές με αραβικό πληθυσμό. Ξεκίνησε αρχικά με επιχειρήσεις στην περιοχή της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, ειδικά μεταξύ πυκνοκατοικημένων περιοχών αμάχων. Μιλάει την αραβική γλώσσα και φοράει συνήθως πολιτικά ρούχα για να γίνει «ένα» με το πλήθος, με σκοπό την άντληση πληροφοριών, τη σύλληψη και την εξόντωση στόχων «υψηλής αξίας».

Γιαμάμ (Yamam) 

Αν και τυπικά ανήκει στην αστυνομία του Ισραήλ, η Γιαμάμ θεωρείται η κορυφαία αντιτρομοκρατική μονάδα, η οποία αποτελείται από απόστρατους των ειδικών δυνάμεων.

Η κορυφαία ομάδα, με εξιδείκευση στην απελευθέρωση ομήρων βρίσκεται ήδη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα. Αποστολή της είναι να εντοπιστούν όμηροι φρουρούμενοι από ένοπλους της Χαμάς και επιδρομές κατάληψης εναντίον τρομοκρατικών στόχων σε περιοχές αμάχων.

Γιαχαλόμ (Yahalom)

Oι κατεδαφιστές του ισραηλινού στρατού. Η Γιαχαλόμ είναι η ειδική μονάδα του Σώματος Μάχης Μηχανικών, είναι εκπαιδευμένη να αντιμετωπίζει ειδικές μηχανικές εργασίες, όπως οι υπόγειες σήραγγες και οι δολιοφθορές.

Ο ρόλος της μονάδας περιλαμβάνει ειδικές αποστολές σαμποτάζ σε εχθρικές υποδομές, κατεδάφιση κτιρίων, χειρισμό εκρηκτικών, προετοιμασία εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών, εξουδετέρωση εχθρικών εκρηκτικών μηχανισμών, εκκαθάριση πολύπλοκων ναρκοπεδίων, εντοπισμός και καταστροφή σηράγγων.

Λόγω της «υπόγειας» δράσης τους, σπάνια οι αποστολές τους γίνονται γνωστές δημόσια.

Θεωρείται ότι αυτή θα είναι η πρώτη μονάδα που θα κατέβει στο πολύπλοκο υπόγειο δίκτυο της Λωρίδας της Γάζας, για να εξουδετερώσει τις σήρραγες απ’όπου επιχειρεί η Χαμάς.

Οκέτζ (Oketz)

Η ειδική μονάδα Οκέτζ, λειτουργεί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για αποστολές στον τομέα της αντιτρομοκρατικής, έρευνας και διάσωσης και άλλων ειδικών σκοπών. Συνήθως, αποστέλλονται ως βοήθεια σε άλλες ειδικές μονάδες που χρειάζονται τις ικανότητές τους.

Οι άνδρες αυτής της μονάδας δρουν πάντα σε ζευγάρι, ενώ άθε σκύλος εκπαιδεύεται ώστε να έχει μια συγκεκριμένη ειδικότητα (επίθεση, έρευνα και διάσωση, εντοπισμός όπλων, ανίχνευση εκρηκτικών κ.λπ.).

Ματκάλ (Sayeret Matkal)

Η Ματκάλ είναι μια μονάδα συγκέντρωσης πληροφοριών πεδίου, που διεξάγει βαθιά αναγνώριση πίσω από τις γραμμές του εχθρού για την απόκτηση στρατηγικών πληροφοριών. Λαμβάνουν τις εντολές τους απευθείας από το Γενικό Επιτελείο.

Επίσης, και αυτή η μονάδα έχει αποστολή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάσωση ομήρων πέρα ​​από τα σύνορα του Ισραήλ. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάποιοι άνδρες της Ματκάλ έχουν ήδη διεισδύσει στη Γάζα για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους ομήρους.

Στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ επιχείρησε κυρίως στο Σινά, ενώ στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου πραγματοποίησε επιδρομές βαθιά μέσα στο Λίβανο.

Ισραήλ

Σαγιετέτ 13 (Shayetet 13)

Οι βατραχάνθρωποι του Ισραήλ, θεωρούνται μία από τις καλύτερες μονάδες κομαντος στον κόσμο. Η Σαγιετέτ 13 έχει αναλάβει την ανίχνευση στόχων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Γάζας, ομήρων και στελεχών της Χαμάς.

Η υπηρεσία στη μονάδα συνδυάζει μακρόχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση πεζικού με εξειδίκευση στον θαλάσσιο πόλεμο, τις καταδύσεις και τη λειτουργία ειδικών σκαφών.

Οι άνδρες αυτής της μονάδας ειδικεύονται στις μάχες πεζικού, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον ανταρτοπόλεμο, στα άλματα με αλεξίπτωτο και στις μεθόδους ναυτικής επίθεσης.

Μαγκλάν (Maglan)

Η μονάδα Maglan είναι μια μονάδα κομάντο της οποίας η κύρια αποστολή είναι να επιχειρεί βαθιά σε εχθρικό έδαφος, εστιάζοντας στην καταστροφή συγκεκριμένων στόχων υψηλής αξίας.

Διαθέτει επίσης ένα τμήμα ανάπτυξης προηγμένων όπλων, αποστολή του οποίου είναι να βρίσκει δημιουργικές λύσεις και τεχνολογικές καινοτομίες σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις διαβαθμισμένες δραστηριότητες της μονάδας.

Ισραήλ

Εγκόζ (Egoz)

Οι κομάντος που μάχονται τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η μονάδα Egoz ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να ενισχύσει τις δυνατότητες των IDF στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Μέχρι σήμερα ειδικεύεται στον ανταρτοπόλεμο, κυρίως κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας.

Ειδικεύται κυρίως στις διασυνοριακές συγκρούσεις, στο καμουφλάζ, αλλά και στο urban warfare, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί κάθε ώρα και στιγμή, σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης.

Πηγή / Φωτογραφίες IDF

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis