Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΛΙΜΕΝΙΚΟ
20:11 | 15/03/2024

Αλλο ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή (15/3) στα Ίμια, μεταξύ ενός σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και μιας τουρκικής ακταιωρού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, τα δυο σκάφη βρέθηκαν μία ανάσα από τη σύγκρουση μετά από ένα δεκάλεπτο έντασης και καταδίωξης γύρω από τις νησίδες.

Διαβάστε επίσης

Άμεσα σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα, όταν η τουρκική ακταιωρός, εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα την εκδοχή των Τούρκων, το ελληνικό πλοίο προσέγγισε το τουρκικό σκάφος και του ζήτησε να αποχωρήσει. Ακολούθησε μια 10λεπτη ένταση, ενώ όπως αναφέρει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας.

Σύμφωνα μάλιστα, με το ρεπορτάζ του OPEN, έχουν καταγραφεί και άλλα αντίστοιχα περιστατικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ναυτιλία, Χρήστος Στυλιανίδης να προβεί σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να αποφευχθούν αντίστοιχα επεισόδια».

Πάντως, η τουρκική ιστοσελίδα Soczu, που δημοσίευσε και βίντεο από το περιστατικό, δίνει διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Σκάφος του ελληνικού λιμενικού, το οποίο κινήθηκε από το νησί της Καλύμνου γύρω στις 13:52, εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και προσπάθησε να φτάσει στα Ίμια 3,5 μίλια από τη συνοικία Gumusluk της περιοχής Bodrum της Mugla, παρεμποδίστηκε από το σκάφος του τουρκικού λιμενικού που περίμενε μισό μίλι μακριά από τους βράχους».

Για να συνεχίζει το ρεπορτάζ της Soczu: «Κατά τη διάρκεια των 10 λεπτών έντασης, το ελληνικό σκάφος, το οποίο προσπάθησε να φτάσει στους βράχους Ίμια 4-5 φορές, απομακρύνθηκε από την περιοχή από το τουρκικό σκάφος.

Η ένταση έληξε όταν το ελληνικό σκάφος ρυμουλκήθηκε μπροστά από το νησί της Καλόλιμνου. Μετά το περιστατικό, δύο σκάφη της ακτοφυλακής από τα λιμάνια Bodrum και Yalikavak στάλθηκαν στην περιοχή των Ιμίων».

 

imgonline-com-ua-twotoone-NjORikQ6V3.jpg

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τουρκικό ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε στιγμές που έφεραν την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996, γράφοντας χαρακτηριστικά: «28 χρόνια σιωπής έσπασε η ελληνική ακτοφυλακή μπαίνοντας στα τουρκικά ύδατα».

www.cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis