Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:19 | 26/06/2023

Η Ρωσία υπέστη σήμερα νομική ήττα στην Αυστραλία, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της και έκρινε ότι ο έλεγχος του οικοπέδου όπου η Μόσχα ήθελε να χτίσει την νέα της πρεσβεία πρέπει να περιέλθει στο αυστραλέζικο κράτος.

Η Ρωσία εκμισθώνει οικόπεδο σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας και κοντά στην κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα και επιθυμεί να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της. Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ήδη προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να ακυρωθεί το μισθωτήριο, το οποίο υπεγράφη αρχικά το 2008. Το 2011 δόθηκε άδεια στη Ρωσία να προχωρήσει στην ανέγερση της πρεσβείας της εκεί.

Διαβάστε επίσης

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι είχε δηλώσει στα μέσα Ιουνίου ότι η κυβέρνησή του θα εμποδίσει την ανέγερση της νέας πρεσβείας της Ρωσίας, επικαλούμενος κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, και ακολούθως το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει ρητώς την ανέγερσή της στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Βάσει της νομοθεσίας αυτής, δεν απαγορεύεται η διπλωματική παρουσία της Ρωσίας στην Αυστραλία, αλλά μόνο η ανέγερση νέας πρεσβείας τόσο κοντά στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διατηρήσει το οικόπεδο και τοποθέτησε Ρώσο διπλωμάτη εκεί μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας ζήτησε από τη Μόσχα να αποχωρήσει από το οικόπεδο, τουλάχιστον μέχρις ότου δικαστήριο εξετάσει πιο ενδελεχώς την υπόθεση.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ρώσος διπλωμάτης που παρέμενε στο οικόπεδο αποχώρησε με διπλωματικό όχημα.

«Το δικαστήριο ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διατήρηση της ρωσικής παρουσίας στον χώρο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αλμπανέζι. «Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis