Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ukraine_pixabay
11:40 | 15/03/2024

Του David Hambling

Την εβδομάδα αυτή το ουκρανικό United24 ανακοίνωσε στο Twitter/X ότι ξεκινά τη μαζική ανάπτυξη στρατιωτικών ρομπότ εδάφους. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία, ανέφερε ότι θα προχωρήσει και στην αγορά εκατοντάδων εξειδικευμένων ρομπότ για σκοπούς μάχης, διοικητικής μέριμνας, ναρκοθέτησης και εκκαθάρισης πεδίων από νάρκες. Τέτοια ρομπότ έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα και η νέα εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί -εκτεταμένα- drones στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ως μια αποτελεσματική, χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση. Μπορεί να μην διαθέτει ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, αλλά τα drones της καταφέρνουν να επιφέρουν ζημιές ή να καταστρέψουν ρωσικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ουκρανία έχει μικρή συμβατική ναυτική δύναμη, αλλά ο στόλος της από μη επανδρωμένα σκάφη έχει βυθίσει πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και έχει σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Τα ουκρανικά drones-καμικάζι αναδιαμορφώνουν το πεδίο της μάχης. Η επίγεια ρομποτική είναι πιο δύσκολη από την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά οι Ουκρανοί μηχανικοί βρίσκουν δημιουργικές λύσεις.

Μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους

Τα στρατιωτικά ρομπότ, τα οποία κινούνται μέσω τηλεχειρισμού, είναι γνωστά ως Uncrewed Ground Vehicles ή UGVs. Ο τύπος αυτός έχει μεγαλύτερη ιστορία από ό,τι νομίζετε: οι ρίζες του φτάνουν στα σοβιετικά Teletank που συμμετείχαν στην εισβολή στη Φινλανδία το 1939-40. Τα Teletank ήταν ελαφρά άρματα μάχης εξοπλισμένα με ένα σύστημα ραδιοελέγχου - δεν υπήρχε κάμερα, οπότε ο χειριστής έπρεπε να βρίσκεται σε οπτική επαφή με το άρμα. Ήταν οπλισμένα κυρίως με φλογοβόλα, καθότι τα Teletanks στόχευαν να επιτεθούν σε οχυρώσεις που ήταν πολύ επικίνδυνο να προσεγγιστούν με άλλο τρόπο. Εντέλει αποδείχθηκαν αναξιόπιστα στο πεδίο μάχης και το "πείραμα" τερματίστηκε μετά από λίγους μήνες.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ανέπτυξαν την "ερπυστριοφόρο νάρκη" Goliath, ένα μικροσκοπικό άρμα που μετέφερε 60 κιλά εκρηκτικής ύλης για επιθέσεις-καμικάζι. Οι Γερμανοί ήταν επιφυλακτικοί ...

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  forbesgreece.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis