Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
κτηνοτροφική εκμετάλλευσ
18:59 | 03/02/2023

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του μέλλοντος είναι «έξυπνη», τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται από σήμερα ώς και την προσεχή Κυριακή, στο πλαίσιο της 12ης «Zootechnia».

Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του μέλλοντος θα αξιοποιεί την ψηφιακή καινοτομία, «μέσα από μια μεγάλη γκάμα συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και καινοτομιών στην παραγωγή, που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αξιοποίηση νέων πόρων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Διαβάστε επίσης

Αφού επισήμανε ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ η στήριξή του προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, που στη διεθνή συγκυρία έχουν οξυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης που συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αειφορική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου εστίασε στην ψήφιση του Ν. 4859/2021 για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη στήριξη της κτηνοτροφίας με 50 εκατ. και την επιπλέον ενίσχυσή της με 89 εκατ. για την αγορά ζωοτροφών, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές και την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την πλειονότητα των περιφερειών, για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κεδίκογλου στο δανειακό πρόγραμμα, ύψους 480 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα. «Επιπλέον, χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, δαπάνες έως 25.000 ευρώ και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι «είναι ένας τομέας στον οποίο διαρκώς επενδύουμε, όχι μόνο μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τη γενετική».

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της προώθησης των ποιοτικών και υγιεινά παραγόμενων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι  «η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας, δεδομένου ότι συνδυαστικά με τη μεταποίηση και την τυποποίηση συνεισφέρει κάθε χρόνο στο ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό».
«Μετά από μια αναγκαστική απουσία δυόμισι χρόνων, το πανελλήνιο συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του επανήλθε στην “ κανονικότητα”», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Κατερίνης, σημειώνοντας ότι «το τριήμερο που ακολουθεί, θα γίνουν περισσότερες από 110 παρουσιάσεις, καλύπτοντας όλα τα πεδία».
Για τον ρόλο του κτηνιάτρου στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων ζωικής προέλευσης, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αμβροσιάδης, σημειώνοντας ότι το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι, χάνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του ή πετιέται στα σκουπίδια από τους τελικούς αποδέκτες - καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι στις ΗΠΑ, το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, με ένα κόστος που υπολογίζεται σε 195 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ στην ΕΕ τα τρόφιμα που καταστρέφονται κάθε χρόνο θα μπορούσαν να καλύψουν ετησίως τις ανάγκες 200 εκατ. ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο κτηνίατρος θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον περιορισμό του φαινόμενου της σπατάλης τροφίμων ζωικής προέλευσης, στους εξής τομείς: στην πρόληψη, επικεντρώνοντας τη δράση του στις μονάδες εκτροφής, στη συλλογή και επεξεργασία γάλακτος, στη μεταφορά ζώων, τη σφαγή, την τυποποίηση και συσκευασία κρεάτων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων ζωικής προέλευσης, στους υγιειονομικούς κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και κατά τη διάθεσή τους στα σημεία πώλησης και στη μαζική εστίαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis