Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
12:19 | 04/12/2022

Η ΠΟΕΣ απέστειλε επιστολή προς ΥΕΘΑ, σχετικά με τις φήμες για την κατάρτιση νέου μισθολογίου για τις ΕΔ, με το οποίο ζητά συνάντηση προκειμένου αφενός να παραθέσει την πραγματική κατάσταση του εισοδήματος των στρατιωτικών που παραμένει σε επίπεδα 1999 και αφετέρου να ενημερωθεί επισήμως για τυχόν προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΘΑ επί οικονομικών, και όχι μόνο, θεμάτων

 

Διαβάστε επίσης

Αναλυτικά η επιστολή:

Τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε σε διάφορα ΜΜΕ ως δήθεν θετική, η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατάρτισης νέου μισθολογίου για τις ΕΔ, ενέργεια που, θεωρούμε εσφαλμένα, αποδόθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ παρόλο που μια τέτοια ενέργεια δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Η ουσία, ωστόσο, δεν βρίσκεται στην «είδηση», όσο στα αποτελέσματα αυτής. Σύμφωνα με την ίδια ειδησεογραφία, η επεξεργασία νέου μισθολογίου αναμένεται να φέρει πίσω την εκπλήρωση σειράς από οικονομικές υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των στελεχών, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στα στελέχη.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, η τελευταία φορά που το προσωπικό έλαβε κάτι από την Πολιτεία, ήταν πριν τα Χριστούγεννα 2018, οπότε και επεστράφησαν τα δεδουλευμένα του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (τα περιβόητα αναδρομικά) και αυτά μετά από κόπους τις ΠΟΕΣ που διήρκησαν σχεδόν έξι (6) χρόνια και πολλές δικαστικές διεκδικήσεις και προσφυγές. Τη δε, τελευταία τριετία, ο ένας αρμόδιος φορέας μας παραπέμπει στον άλλον, σε ένα άτυπο πινγκ πονγκ, με δικαιολογίες που ουδόλως απασχολούν το προσωπικό.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το έτος 2023 δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας: οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το προσωπικό παρουσιάζουν πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με το έτος 2022, γεγονός που δεν δείχνει να συμβαδίζει με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις (ΚΥΑ για την αποζημίωση νυκτερινής εργασίας, μισθολόγιο Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ και ομοίων, επαναφορά προσωπικού που εργάζεται σε υγειονομικές δομές, προσλήψεις νέων ΕΠΟΠ, αναδρομικότητα αποζημιώσεων κλπ).

Ήδη ανάμεσα στα στελέχη συζητείται έντονα ότι οι όποιες «παροχές» (συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των δεδουλευμένων) θα διεκπεραιωθούν με εσωτερική ανακατανομή και διαχείριση ζημίας, γεγονός που επιβεβαιώνει όσα διαρκώς καταγγέλλουμε για τις κατά καιρούς «διαρροές» περί νέου μισθολογίου, ότι δηλαδή θα αποτελέσει καρμανιόλα για το εισόδημα των στρατιωτικών. Μάλιστα, φοβόμαστε βάσιμα ότι, όσο μεγαλύτερη θα είναι η αναδρομικότητα που θα δοθεί, τόσο μεγαλύτερες αναμένονται να είναι και οι περικοπές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση, μόνο ετήσια αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία είχε προϋπολογιστεί σε 18.000.000 € (τοποθέτησή σας τον Απρίλιο 2020).

Κύριε Υπουργέ.

Κατά την επίσημη συνάντηση με την Ομοσπονδία μας την 6.9.2022 μας διαβεβαιώσατε ότι στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο μέριμνας του ΥΠΕΘΑ θα επιλυθούν σειρά από προβλήματα, μεταξύ άλλων και οικονομικά, γεγονός που αναγνωρίζει την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων στο μισθολόγιο των ΕΔ που χρήζουν επίλυσης. Ως εκ τούτου, η αρθρογραφία περί ανάληψης ενεργειών για νέο μισθολόγιο που αποδίδονται στο Υπουργείο, οφείλει να προβληματίσει. Διερωτώμαστε λοιπόν:

• Πως είναι δυνατόν να επιλύονται οικονομικά ζητήματα και να διαρρέεται ότι ακολουθεί νέο μισθολόγιο που θα καταργήσει εμπράκτως την επίλυση;

• Μήπως αυτή η προσπάθεια, εάν υφίσταται, αποσκοπεί στην «παράκαμψη» των αποφάσεων του ΣτΕ (που η ΠΟΕΣ προκάλεσε), βάσει των οποίων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ότι οι στρατιωτικοί είναι χαμηλόμισθοι και το εισόδημά τους δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από αυτό της 31.7.2012;

• Μήπως στοχεύει στην έτι περαιτέρω μείωση του εισοδήματός μας;

• Μήπως αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον της Πολιτείας διά των περικοπών που θα βαπτιστούν αυξήσεις, κάτι που προσφάτως έγινε και με τη σιωπηρή κατάργηση του άρθρου 11 του ν.4609/2019 περί τη δεύτερη ασφαλιστική 5ετία που παρουσιάζεται ως δήθεν καινοτομία προς όφελος του προσωπικού;

• Κι αν υποθέσουμε ότι η Πολιτεία στοχεύει να δώσει αυξήσεις και να αποκαταστήσει αδικίες που η ίδια έχει προκαλέσει, γιατί δεν τις πράττει στο υφιστάμενο μισθολόγιο;

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια συμφέροντα με τον εργοδότη. Δεν μπορούμε να αναμένουμε από την Πολιτεία θετικές εξελίξεις σε τόσο μεγάλο επίπεδο και για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να διαψεύσετε άμεσα κάθε σχετική είδηση και φήμη περί νέου μισθολογίου.

Επιπρόσθετα σας παρακαλούμε όπως δεχθείτε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας προκειμένου αφενός να σας παραθέσει την πραγματική κατάσταση του εισοδήματος των στρατιωτικών που παραμένει σε επίπεδα 1999, ως έχουμε αναδείξει, αφετέρου να ενημερωθούμε επισήμως για τυχόν προγραμματισμένες ενέργειές σας επί οικονομικών, και όχι μόνο, θεμάτων. Δώστε αυξήσεις, καταβάλετε αναδρομικά τα δεδουλευμένα, αναγνωρίστε και αποζημιώστε την υπερωριακή εργασία.

Πηγή:  staratalogia.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis