Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
12:44 | 04/05/2023

Η γερμανική κυβέρνηση επικύρωσε χθες Τετάρτη την απόσυρση, ως τον Μάιο του 2024, των μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που συμμετέχουν στην αποστολή κυανοκράνων MINUSMA στο Μαλί, εξαιτίας των εντάσεων με τη στρατιωτική χούντα.

Έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η κυβέρνηση της Γερμανίας επιβεβαίωσε πως τα μέλη της Μπούντεσβερ, του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, θα εγκαταλείψουν προοδευτικά τη χώρα της Αφρικής τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση να αποσυρθούν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις από το Μαλί είχε αναγγελθεί από το Βερολίνο στα τέλη του 2022.

Το Βερολίνο θεωρεί πως δεν εκπληρώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής τους στη MINUSMA, στην οποία η Γερμανία συνεισφέρει δυνάμεις από το 2013.

Το Μαλί σπαράσσεται από την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών και βία κάθε λογής αφότου ξέσπασαν αυτονομιστικές εξεγέρσεις στο βόρειο τμήμα του το 2012. Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2020 τερμάτισαν τη στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της το 2022 και στράφηκαν στη Ρωσία.

Με περίπου χίλιους στρατιωτικούς, η Γερμανία είναι πλέον η χώρα της Δύσης με τη μεγαλύτερη συμβολή στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Μαλί.

«Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτά που συμβαίνουν στο Σαχέλ μας αφορούν», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

Για αυτόν τον λόγο το Βερολίνο εννοεί να διατηρήσει δυνάμεις στην περιοχή του Σαχέλ, αναδιατάσσοντας τις στον Νίγηρα, στη Μαυριτανία και σε κράτη του Κόλπου της Γουινέας, διευκρίνισε.

Για να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση στις τζιχαντιστικές οργανώσεις στην περιφέρεια του Σαχέλ, χώρες της Δύσης επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ιδίως με τον Νίγηρα, που χαρακτηρίζουν πιο αξιόπιστο εταίρο από το Μαλί.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τον Απρίλιο να στείλει εκεί 60 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, για να συμμετάσχουν σε νέα αποστολή υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η MINUSMA, με περίπου 12.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Μαλί, είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες. Αφότου σχηματίστηκε το 2013, 185 μέλη της σκοτώθηκαν σε εχθρικές ενέργειες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis