Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
12:39 | 11/05/2023

Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την αγορά άλλων πενήντα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Puma για τις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις, την Μπούντεσβερ.

Η επιτροπή έδωσε χθες Τετάρτη πράσινο φως στην αγορά του εξοπλισμού αυτού, ο οποίος θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 1,5 δισεκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού ανέφεραν πως η απόφαση να γίνει δεύτερη μεγάλη παραγγελία για τα ΤΟΜΑ του είδους εγγράφεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υλικού του γερμανικού στρατού, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα του τύπου.

«Η προμήθεια της δεύτερης παρτίδας των Puma συνοδεύεται από σημαντικά οικονομικά ρίσκα. Επίσης, το σύστημα δεν είναι πλήρως δοκιμασμένο από τεχνική άποψη», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Σέφερ, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού που ανήκει στους Πράσινους. «Μολαταύτα, πρέπει να γίνει η παραγγελία τώρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στον εξοπλισμό της Μπούντεσβερ», συμπλήρωσε.

Η επιτροπή έδωσε έμφαση στην ανάγκη το υπουργείο Άμυνας και η κατασκευάστρια [σ.σ. η KMW] να εγγυηθούν την πλήρη λειτουργικότητα του οπλικού συστήματος.

Ο Κάρστεν Κλάιν του φίλα προσκείμενου στις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εξήγησε ότι η απόφαση του Βερολίνου να στείλει μέρος των ΤΟΜΑ τύπου Marder που διέθετε ο γερμανικός στρατός στην Ουκρανία κατέστησε αναγκαία την αγορά των 50 νεότερων. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι τα Puma χρειάζονται ακόμη επειγόντως βελτιώσεις», πρόσθεσε.

Η σχεδιαζόμενη προμήθεια τέθηκε σε αναμονή πέρυσι, εξαιτίας άσκησης κατά την οποία και τα δεκαοκτώ τεθωρακισμένα άρματα μάχης που συμμετείχαν σε ασκήσεις βολής παρουσίασαν τεχνικές βλάβες ανεξαιρέτως, όμως κατόπιν αποφασίστηκε να προχωρήσει, έπειτα από εσωτερική έρευνα.

Τα τεχνολογικά προηγμένα Puma αντικαθιστούν τον παλαιότερο τύπο Marder, που πέρασε από διάφορες φάσεις εκσυγχρονισμού και παραμένει ακόμη σε υπηρεσία στην Μπούντεσβερ.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την προμήθεια και είχε εισηγηθεί το ομοσπονδιακό κράτος να αναμείνει να είναι έτοιμη βελτιωμένη εκδοχή των ΤΟΜΑ του τύπου αυτού προτού προχωρήσει σε νέα παραγγελία.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis