Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:59 | 28/09/2023

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά άσκησε σήμερα πίεση στην Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα θέλαμε να δούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να θέτουν σε εφαρμογή τη δέσμευσή τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τη Φινλανδή ομόλογό της Ελίνα Βάλτονεν στο Ελσίνκι.

Διαβάστε επίσης

Η Ουγγαρία και η Τουρκία ήραν τον Ιούλιο το βέτο τους στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, όμως καθυστερούν την επικύρωση της προσχώρησής της.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εκτίμησε πρόσφατα πως δεν υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να επικυρωθεί η προσχώρηση, απαιτώντας πρώτα «σεβασμό» εκ μέρους της σκανδιναβικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούλιο πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τον Οκτώβριο.

Ο Ερντογάν ασκεί εδώ και μήνες πίεση στη Σουηδία να λάβει μέτρα κατά των βεβηλώσεων του Κορανίου που προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία έγινε τον Απρίλιο η 31η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έπειτα από τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

ΦΩΤΟ: EPA/ KIMMO BRANDT

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis