Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 15/03/2024

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου 1995. Η ώρα ήταν 20:50 και ο Αιμίλιος Λιάτσος ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει ένα ακόμα κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο MEGA. Εκείνη την ημέρα είχε αντικαταστήσει τον Νίκο Χατζηνικολάου που ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου τις καθημερινές.

Τότε ένας εκκωφαντικός θόρυβος τράνταξε το κτήριο της Παιανίας. Ο Αιμίλιος Λιάτσος διέκοψε έπειτα από λίγα λεπτά τη κανονική ροή του δελτίου, για να ενημερώσει τους τηλεθεατές πως ο σταθμός είχε δεχτεί επίθεση. «Κυρίες και κύριοι, μόλις πριν από λίγα λεπτά ακούσαμε μια έκρηξη στο πίσω μέρος του κτηρίου όπου στεγάζεται το MEGA. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν κεραυνός. Τελικά το MEGA έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ευτυχώς χωρίς θύματα».

Ο σταθμός χτυπήθηκε από δύο ρουκέτες

Λίγο αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό έφτασε η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική που επιβεβαίωσαν ότι το «χτύπημα» είχε προέλθει από ρουκέτα. Μάλιστα, στο σημείο εντοπίστηκαν δύο ρουκέτες. Η μία καρφώθηκε στον τοίχο λίγα εκατοστά μακριά απ’ το παράθυρο, αλλά δεν εξερράγη. Αν περνούσε μέσα απ’ το παράθυρο θα πήγαινε κατευθείαν στο control και τότε δεν θα είχε μείνει κανείς ζωντανός.

Η άλλη ρουκέτα έπεσε ένα όροφο κάτω από το αθλητικό τμήμα στα τότε κτήρια του καναλιού. «Ήταν το τέλειο κτύπημα. Είχαν σημαδέψει την κολώνα ανάμεσα στο γραφείο της γραμματείας του αθλητικού και του γραφείου του Παύλου Τσίμα», περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. Εκεί ήταν όπου προκλήθηκε η μεγάλη ζημιά. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν θύματα. Μόνο υλικές ζημιές, ενώ καταστράφηκαν και τέσσερα αυτοκίνητα.

Η ρουκέτα άνοιξε μια μεγάλη τρύπα -σχεδόν ενός μέτρου- στον τοίχο καταστρέφοντας μια αίθουσα σύνταξης. Ευτυχώς και οι περίπου 100 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού, δεν έπαθαν τίποτα. Όσοι βρίσκονταν στο control των ειδήσεων θεώρησαν ότι έγινε σεισμός.

Κανέλλη: «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»

Αμέσως μετά το χτύπημα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ με κεντρική παρουσιάστρια την Λιάνα Κανέλλη ξεκίνησε μια έκτακτη εκπομπή. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια. Η παρουσιάστρια ξεκίνησε λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, μεγάλο το σημερινό χτύπημα με στόχο το MEGA. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα».

Ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης, είχε χαρακτηρίσει το χτύπημα «τυφλό» και είχε τονίσει ότι «υπάρχει μεθοδευμένη ενέργεια με πρόθεση αποσταθεροποίησης. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και για πρώτη φορά γίνεται χτύπημα σε εγκαταστάσεις ΜΜΕ μ’ αυτό τον τρόπο».

Ο πρωθυπουργός εκείνης της περιόδου Ανδρέας Παπανδρέου, είχε καταδικάσει την επίθεση με γραπτή δήλωσή του, στην οποία ανέφερε: «Ο κύκλος της τρομοκρατίας συνεχίστηκε σήμερα με στόχο του, τους ίδιους τους θεσμούς της ενημέρωσης. Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις από όλη την ελληνική κοινωνία, είναι δεδομένη. Σήμερα το φαινόμενο πήρε νέες, πιο προκλητικές διαστάσεις με ένα τυφλό χτύπημα χωρίς προειδοποίηση. Η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια -στο πλαίσιο και της διεθνούς συνεργασίας- για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει γίνει δυστυχώς χρόνια».

Η προκήρυξη στο Έθνος και το «τηλεφώνημα» στην Ελευθεροτυπία

Οι περισσότεροι υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για χτύπημα της 17Ν. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετές μέρες για να σταλεί στην εφημερίδα Έθνος η προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη η οργάνωση. Η προκήρυξη εστάλη στις 27 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε την επομένη ημέρα. Μάλιστα, ξεκαθάριζε ότι πριν από την επίθεση είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία και πως η εφημερίδα δεν ειδοποίησε το κανάλι.

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Την Τετάρτη 15 Μάρτη η 17Ν χτύπησε με δύο ρουκέτες τις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία, στη διάρκεια του βραδυνού δελτίου ειδήσεων στις 8.30. Τόσο τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που ακολούθησαν όσο και ολόκληρος ο Τύπος τις επόμενες μέρες παρουσίασαν το χτύπημα σαν «τυφλό».

Ισχυρίστηκαν ότι η 17Ν δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν πριν από την εκτόξευση βάζοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους στο MEGA. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Η 17Ν τηλεφώνησε στις 8.30 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και μιλώντας σαν 17Ν, ανέφερε ότι σε 15 με 20 λεπτά θα εκραγούν 2 βόμβες που είχαμε τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Τους ζητήσαμε να τηλεφωνήσουν στο MEGA για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις. Ας σημειωθεί εδώ ότι η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» είναι συμμέτοχος της ιδιοκτησίας του MEGA.

Αυτή την πρακτική ακολουθήσαμε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις όπως στο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χάλυψ, στο εργοστάσιο της Λεβενμπρόυ, στο ξενοδοχείο Πεντελικό, στα γραφεία της ΕΟΚ και αλλού. Τέλος προσθέταμε ότι η ενέργεια μας κατευθύνονταν ενάντια στους γκάγκστερ εφοπλιστές που σαν μιντιάρχες παραπλανούν καθημερινά τον κόσμο παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δεν τηλεφώνησε στο MEGA. Ο διευθυντής της μάλιστα Σ. Φυντανίδης δεν δίστασε να επέμβει τηλεφωνικά στο ζωντανό τηλεοπτικό ρεπορτάζ του MEGA, όπου ψευδολογώντας ασύστολα ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση της 17Ν, ότι κανείς δεν τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία».

Προκήρυξη 17Ν

Οι κλεμμένες ρουκέτες από το Συκούριο

Οι ρουκέτες είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου τις παραμονές Χριστουγέννων του 1989 και χρησιμοποιήθηκαν από την 17Ν και σε άλλες επιθέσεις. Πέντε περίπου χρόνια πριν από την επίθεση αυτή τον Νοέμβριο του 1990, είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη (μέτοχο επίσης του Mega Channel) εκτοξεύοντας και εκεί ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου του στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί σοβαρά κανένας, ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος από την συνοδεία του μεγαλοεπιχειρηματία.

Ρουκέτες

 

Αυτουργός ο Ξηρός συνεργός ο Κουφοντίνας

Αν και κανένα από τα μέλη της 17Ν που συνελήφθησαν αρκετά χρόνια αργότερα, δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στο χτύπημα κατά του MEGA, για την επίθεση κατηγορήθηκαν ο Σάββας Ξηρός σαν αυτουργός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας σαν απλός συνεργός.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» έκανε μια μικρή ελάχιστη αναφορά στο κτύπημα κατά του ΜEGA, χωρίς να κατονομάζει ποιοι ήταν εκείνοι που πυροδότησαν την ρουκέτα.

«Την επόμενη χρονιά, τον Μάρτιο του 1995, η 17Ν εκτόξευσε δύο ρουκέτες στις εγκαταστάσεις του καναλιού MEGA στην Παιανία. Από την πίσω πλευρά, σημαδεύοντας τα δοκάρια του κτιρίου για να μην υπάρξει περίπτωση να χτυπηθούν εργαζόμενοι. Η ίδια η ομάδα που τοποθέτησε τους εκτοξευτήρες των ρουκετών, τηλεφώνησε είκοσι λεπτά πριν από την εκτόξευση στην Ελευθεροτυπία, προειδοποιώντας για την έκρηξη. Έτσι γινόταν πάντα και το σύστημα προειδοποίησης λειτουργούσε. Αυτή την φορά δεν γνωρίζω τι ακολούθησε, από την στιγμή πουν ο τηλεφωνητής έλαβε την προειδοποίηση που πάντως αυτή δεν έφθασε στο MEGA».

Ξηρός και Κουφοντίνας

 
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis