Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:39 | 09/05/2023

Μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται σε άτυπο «μορατόριουμ» ωστόσο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χαλαρώνουν ούτε λεπτό, αφού η μία μεγάλη άσκηση διαδέχεται την άλλη σύμφωνα με το πυκνό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το ΓΕΕΘΑ.

Πριν ακόμη «κρυώσουν» οι κινητήρες των μαχητικών που συμμετείχαν στον «ΗΝΙΟΧΟ», ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές πολυεθνικές δραστηριότητες σε επίπεδο Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν οι Ειδικές Δυνάμεις, ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για τη SWIFT RESPONSE 23, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της DEFENDER 23 που διοργανώνει η Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης. Στην άσκηση που θα καλύψει το σύνολο σχεδόν του FIR Αθηνών, παίρνουν μέρος Έλληνες, Αμερικανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί κομάντος, ενώ για πρώτη φορά, τα σκληροτράχηλα αμερικανικά Α-10 Thunderbolt II μετασταθμεύουν στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβουν ρόλο Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων.

Προβολή ισχύος σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

Από ελληνικής πλευράς, Αλεξιπτωτιστές, Καταδρομείς, Πεζοναύτες και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση, στην οποία θα λάβουν μέρος Άρματα Μάχης και Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, F-16, F-4, C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών με Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σενάρια της SWIFT RESPONSE περιλαμβάνουν αεραποβατικές ενέργειες για την ανακατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, της Χρυσούπολης Καβάλας και της 110 ΠΜ της Λάρισας αλλά και στρατηγικών υποδομών στη Σκύρο και την Ξάνθη. Οι χερσαίες δυνάμεις θα υποστηρίζονται από Επιθετικά Ελικόπτερα Apache και Kiowa Warrior αλλά και από τα αμερικανικά Α-10 Thunderbolt II που χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» την 113 Πτέρυγα Μάχης. Η παρουσία, μάλιστα, των «κεραυνών» στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η άσκηση δοκιμάζει τη δυνατότητα των συμμετεχόντων να πραγματοποιήσουν τρεις ταυτόχρονες αεροναυτικές ενέργειες, ενώ ακολουθούν οι «IMMEDIATE RESPONSE» και «SABER GUARDIAN» που περιλαμβάνουν τα στάδια της συγκέντρωσης δυνάμεων και των επιθετικών επιχειρήσεων.

Πολυεθνική άσκηση και στην Τουρκία

Η SWIFT RESPONSE 23 πραγματοποιείται την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στον αντιαμερικανισμό. Η Άγκυρα απομακρύνεται και πάλι από το δυτικό «στρατόπεδο» ενώ Αθήνα και Ουάσιγκτον κάνουν επίδειξη ισχύος στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Η Τουρκία διοργανώνει τη δική της αεροπορική άσκηση, την «Anatolian Eagle» με τους συνήθεις «υπόπτους», το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ «εξαίρεση» αποτελεί η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το γεγονός αυτό, προβληματίζει την Αθήνα γιατί αν και οι σχέσεις με το Αμπού Ντάμπι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, τα Εμιράτα επέλεξαν την «Anatolian Eagle» αντί του «ΗΝΙΟΧΟΥ».

Στο Ικόνιο, οι πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τα σενάρια της άσκησης να εστιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιχειρήσεις εναέριας μάχης και καταστολής εχθρικής αεράμυνας. Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Ινδίας που ήρθε στην Ανδραβίδα με Su-30. Ως «απάντηση» το Πακιστάν, ο «αιώνιος» εχθρός της Ινδίας και πιστός σύμμαχος της Άγκυρας, έσπευσε να δηλώσει «παρών» στον ίδιο σχεδόν γεωγραφικό χώρο.

Στη Σύμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Την ώρα πάντως, που οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επαναφέρουν τις γνωστές προκλήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκαν τη Σύμη με αφορμή την επέτειο των 78 ετών από την παράδοση των κατοχικών στρατευμάτων στις συμμαχικές δυνάμεις.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επισκέφθηκε την Κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» που βρίσκεται ελλιμενισμένη στο λιμάνι του νησιού και ευχαρίστησε το πλήρωμα του πλοίου για την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα που επιδεικνύουν στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Σταύρος Ιωαννίδης

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis