Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
παιδικό βιβλίο
12:14 | 29/11/2023

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων (του Αγίου Δωδεκαημέρου όπως τις ονομάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία) και οι προετοιμασίες ξεκίνησαν για μία από τις λαμπρότερες και πιο δημοφιλείς περιόδους του έτους. 

Ένα νέο παιδικό βιβλίο, που άνετα μπορούν να διαβάσουν και οι μεγάλοι, έρχεται να στείλει φέτος τις γιορτές ένα διπλό μήνυμα: Το πρώτο, ότι τα Χριστούγεννα είναι στιγμές. Μικρές οικογενειακές στιγμές με φίλους και πρόσωπα που αγαπάμε. Στιγμές που χαράσσονται για πάντα στη μνήμη και μας ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Το δεύτερο, ότι διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, με διαφορετικές συνήθειες, βιώματα και παραδόσεις μπορούν να ζήσουν τις ίδιες στιγμές χαράς, κατάνυξης και αλληλεγγύης. 

Διαβάστε επίσης

Αυτά τα μηνύματα φιλοδοξεί να περάσει το νέο βιβλίο με τίτλο «Έρχονται Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΝΑΜΑ, με εικονογράφηση από την Πέγκυ Φούρκα.

Κάθε μία από τις ογδόντα ιδιαίτερα καλαίσθητες και προσεγμένες σελίδες του αποπνέουν μια ζεστασιά και θαλπωρή. Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που ένα παιδικό βιβλίο συνδυάζει τόσο αρμονικά διηγήματα, ιστορικά στοιχεία, αγιογραφίες, κάλαντα, συνταγές ζαχαροπλαστικής, παιχνίδια, έθιμα, παραδόσεις μέχρι και απολυτίκια των μεγάλων γιορτών.
Σε αυτό το χριστουγεννιάτικο βιβλίο, ο μικρός και ο μεγάλος αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες όλων των ηλικιών που πρωταγωνιστούν στα διηγήματα σε κάθε μια από τις τρεις μεγάλες γιορτές των δώδεκα ημερών.

Τα Χριστούγεννα, η Δήμητρα και ο Χρήστος υποδέχονται το νεογέννητο αδελφάκι τους μαζί με την γιαγιά Σοφία με καταγωγή από τη Σμύρνη, που στηρίζει την οικογένεια και αποτελεί τον θεματοφύλακα των παραδόσεων. Την Πρωτοχρονιά, η μεγάλη παρέα των παιδιών που καλαντίζει περνάει το διαχρονικό μήνυμα της φιλίας και της αλληλεγγύης προ όσους έχουν ανάγκη. Τα Θεοφάνια, ο μικρός Λόμπα και η μητέρα του, πρόσφυγες από την Τανζανία που ζουν τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, παρακολουθούν την κατάδυση του σταυρού και μέσα από το ημερολόγιο του μικρού μιλούν για τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα.

Οι δημιουργοί του νέου βιβλίου

Δυο ιδιαίτερα δραστήριοι εκπαιδευτικοί, συγγραφείς και λάτρεις της παιδικής λογοτεχνίας η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και ο Παντελής Ζούρας, αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά (διατηρούν και την ιστοσελίδα happywriters.org), είναι οι δημιουργοί του νέου βιβλίου «Έρχονται Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα» που παρουσιάστηκε και στην Καβάλα.

«Μαζί με την Αγγελική Μαστρομιχαλάκη προσπαθήσαμε να δώσουμε την ουσία της μεγάλης αυτής χριστιανικής γιορτής μέσα από ιστορίες, έθιμα και παραδόσεις που τα σημερινά παιδιά αρχίζουν σιγά σιγά να μην γνωρίζουν καθόλου» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παντελής Ζούρας. «Όλο το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και οι αναγνώστες μαθαίνουν και συνειδητοποιούν την ομορφιά που κρύβουν οι μέρες αυτές πέρα από το αστραφτερό τους περιτύλιγμα» προσθέτει.

«Είναι πολύ σημαντικό», υπογραμμίζει ο κ. Ζούρας, «να γνωρίζουμε όλα αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τους άλλους πολιτισμούς γιατί είναι η ταυτότητά μας. Είναι οι ρίζες μας. Και αυτή η διαφοροποίηση απλώνεται απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα μας, που είναι γεμάτη έθιμα και παραδόσεις τούτες τις γιορτινές μέρες ιδιαίτερα. Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει την ουσία του Δωδεκαημέρου αν το απογυμνώσει και το αποκλείσει από την εκκλησιαστική κατάνυξη των ημερών; Αν το απομακρύνει από τη λαογραφία και την απλή πίστη των ανθρώπων; Αυτό που απομένει, αν το κάνουμε, είναι μια κοσμική γιορτή, όπως είναι τόσες και τόσες. Το Δωδεκαήμερο όμως αποτελεί ένα από τα δυο σημαντικότερα κέντρα λατρείας της Ορθοδοξίας».

Καθώς πλησιάζουν λοιπόν τα Χριστούγεννα, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, μοιάζουμε με τα στολίδια ενός μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στολίδια όμορφα και διαφορετικά, που το καθένα περιμένει να ζήσει το δικό του παραμύθι. Χρώματα, μυρωδιές και ήχοι μπερδεύονται σ' ένα πανηγύρι χαράς, που, αν και είναι ίδιο για όλους, γίνεται ωστόσο ξεχωριστό για τον καθένα.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όπως και τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως τα σοκολατένια γλυκίσματα σε μια στολισμένη βιτρίνα ή τα αναμμένα κεριά στο μανουάλι μιας εκκλησίας. Έτσι είναι και οι μικροί φίλοι που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και του Παντελή Ζούρα «Έρχονται Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis