Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΔΑΝΙΑ
16:59 | 30/05/2023

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε σήμερα επενδύσεις ύψους 143 δισεκ. κορωνών (21,14 δισεκ. δολαρίων) στην άμυνα κατά τα επόμενα 10 χρόνια, συμβαδίζοντας με τη δέσμευση να επιτευχθεί ο στόχος δαπανών του ΝΑΤΟ.

Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Δανία περιόρισε τις στρατιωτικές της δυνατότητες για χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε επίσης

Ωστόσο, αποκρινόμενη στην ουκρανική κρίση, δεσμεύθηκε πέρυσι να αυξήσει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως τα τέλη του 2030, ένας βασικός στόχος για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τα αιτήματα και τις προσδοκίες που έχουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του για τη Δανία», δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις μας για να αυξήσουμε το μερίδιο ευθύνης μας».

Οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 19,2 δισεκ. κορώνες (2,84 δισεκ. δολάρια) το 2033 από τα 6,9 δισεκ. (1 δισεκ. δολάρια) την ερχόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η πρότασή της θα ορίσει το συνολικό πλαίσιο για τις δαπάνες για την άμυνα, βάσει του οποίου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις πραγματικές στρατιωτικές προμήθειες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis