Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
γυμναστική-unsplash
10:05 | 30/11/2023

Εδώ είναι μια απλή βελτίωση που ίσως θέλετε να κάνετε στο πρόγραμμα άσκησής σας : δεσμευτείτε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μια νέα μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι πολλά οφέλη έρχονται από τον τακτικό ρυθμό άσκησης.

Ενώ έχουμε ένα κεντρικό σωματικό ρολόι στον εγκέφαλο (στον υπερχιασματικό πυρήνα ή SCN), έχουμε επίσης άλλα, πιο εντοπισμένα ρολόγια σώματος. Η άσκηση μπορεί να επαναφέρει τα τοπικά ρολόγια του σώματος στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης

Εάν αυτή η επαναφορά γίνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα, αυτά τα τοπικά ρολόγια μπορούν να παραμείνουν καλύτερα σε συγχρονισμό με το ρολόι SCN, ανακάλυψε η ομάδα. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μη συγχρονισμένα ρολόγια στους περιφερειακούς ιστούς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σωματικές δραστηριότητες το πρωί, που σχετίζονται με τα καθημερινά μοτίβα του κύκλου ύπνου/αφύπνισης, μεταφέρουν πληροφορίες χρόνου από το φωτοευαίσθητο κεντρικό ρολόι του εγκεφάλου στους σκελετικούς ιστούς που φέρουν βάρος», λέει ο Qing-Jun Meng, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Στην πραγματικότητα λέει στο σκελετικό σας σύστημα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε».
 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική γενετικής αναφοράς για να παρακολουθήσουν τα ρολόγια στους χόνδρους (αρθρώσεις), τους μεσοσπονδύλιους δίσκους (σπονδυλική στήλη) και τους εγκεφάλους διαγονιδιακών ποντικών, ενώ ασκούνταν σε διαδρόμους σε διαφορετικές ώρες. Δείγματα ιστού χόνδρου που ελήφθησαν από τα ποντίκια μελετήθηκαν επίσης για τις οσμωτικές αποκρίσεις τους.

Γνωρίζουμε ότι αυτές οι περιοχές –οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη– εμπλέκονται ιδιαίτερα στην άσκηση, και γνωρίζουμε επίσης ότι το νερό πιέζεται από αυτές κατά τη διάρκεια της ημέρας (κάνοντάς μας ελαφρώς κοντύτερους). Αυτό επαναφέρει εν μέρει τα εντοπισμένα ρολόγια σώματος σε καθημερινή βάση.

Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα ήταν ότι η δραστηριότητα προστέθηκε σε αυτή τη διαδικασία ωσμωτικότητας (μείωση νερού), επαναφέροντας περαιτέρω αυτά τα ρολόγια και – εάν γίνει με σταθερό πρόγραμμα – βελτιώνοντας τους χρονικούς δεσμούς μεταξύ των ρολογιών στο σώμα. Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει ακόμα να εμφανίζονται στους ανθρώπους, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η υγεία των οστών και των αρθρώσεων έχει αντίκτυπο σε όλα, από το πόσο καλά μπορούμε να αποδώσουμε στον αθλητισμό μέχρι το πόσο πιθανό είναι να τραυματιστούμε ή να αναπτύξουμε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα – αυτός ο κίνδυνος τραυματισμού μπορεί να αυξηθεί σε αθλητές που ταξιδεύουν σε ζώνες ώρας, για παράδειγμα. προτείνουν οι ερευνητές.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis