Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:28 | 31/07/2019

Γνωστό ως το πιστόλι του λαού, το Heckler & Koch VP9 είναι η απάντηση της γερμανικής εταιρείας στην θύελλα του Glock 19. Το VP9 διαθέτει σχεδιασμό εσωτερικής επίκρουσης και «παίζει» σε διαμέτρημα 9mm, ενώ από πλευράς διαστάσεων φτάνει τα 13,7 εκατοστά ύψος  και 18.6 εκατοστά μήκος με κάννη 10,4 εκατοστών. Ζυγίζοντας 724 γραμμάρια, το VP9 μπορεί να κουβαλήσει 15 γύρους πυρομαχικών στο γεμιστήρα του. Το VP9 διαθέτει επίσης μια μικρή ράγα προσάρτησης αξεσουάρ για όσους θέλουν να το εξοπλίσουν με φακό ή λέιζερ για καταστάσεις χαμηλού φωτισμού. Η ράγα προσάρτησης, συνήθως, είναι προνόμιο των μεγαλύτερων πιστολιών οπότε είναι ένα μπόνους για αυτήν την πλατφόρμα.

VP9
 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκατοντάδες πολίτες θύματα απάτης μέσω sms και τηλεφωνικών κλήσεων


Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά, το VP9 διαθέτει εναλλάξιμες οπίσθιες αλλά και πλαϊνές επιφάνειες λαβής που μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται για να προσφέρουν στον χρήστη μια πιο προσαρμοσμένη λαβή. Ξεβιδώνοντας έναν πείρο στο πίσω μέρος της λαβής, η πίσω και οι πλαϊνές επιφάνειες ξεκουμπώνουν. H HK παρέχει στους πελάτες δύο επιπρόσθετα μεγέθη για το πίσω μέρος προσφέροντας έτσι τρία συνολικά μεγέθη - μικρό, μεσαίο και μεγάλο. Προσωπικά όντας ένας μικρόσωμη σκοπεύτρια, επέλεξα το μικρότερο μέγεθος. Η αλλαγή ήταν αξιοσημείωτη καθώς ένιωσα αμέσως πιο άνετα έχοντας το VP9 στα χέρια μου. Εκτιμώ μια πλατφόρμα που καταλαβαίνει ότι οι πελάτες της δεν έχουν όλοι το ίδιο σουλούπι και έτσι παρέχει επιλογές για να ρίχνετε με μεγαλύτερη άνεση. Η ευελιξία είναι το κλειδί στο VP9.

 

VP9
 

Η HK θα μπορούσε να αρκεστεί στις εναλλάξιμες επιφάνειες της λαβής με τα backstraps και πάλι θα είχε ένα επιτυχημένο σχεδιασμό, αλλά αντιθέτως εμπλούτισε τα χαρακτηριστικά του όπλου εξοπλίζοντας την πλατφόρμα με μια γλυκιά σκανδάλη. Με «σπάσιμο» περίπου 2,3 κιλών, η σκανδάλη έχει μια ομαλή αίσθηση που ρέει και κάνει εύκολη τη βολή. Επιπλέον, η σκανδάλη είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένη ασφάλεια που αποσκοπεί στην αποφυγή τυχαίων εκπυρσοκροτήσεων.

Συνήθως τα ΗΚ έρχονται με φωσφορίζοντα σκοπευτικά τριών σημείων, αλλά στην περίπτωση του HK VP9 που είχα στην διάθεση μου υπήρχαν  νυχτερινά σκοπευτικά Trijicon. Τα σκοπευτικά λειτουργούν εξαιρετικά καλά σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού και είναι υπέροχα ακόμη και το καταμεσήμερο εν μέσω ηλιοθεραπείας... Εάν μπορείτε να εντοπίσετε ένα HK VP9 με αυτά τα σκοπευτικά Trijicon, κυνηγήστε το. Έχουν μεγάλη διαφορά!

 

VP9
 

Στο σκοπευτήριο, το VP9 απέδωσε ακριβώς όπως το φανταζόμουν, δηλαδή τέλεια. Κατάπιε αμάσητα πολλά κουτιά πυρομαχικών και έδιωξε αρκετές εκατοντάδες από την κάννη του χωρίς «εκπλήξεις». Ακόμα και φτηνιάρικα πυρομαχικά που ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω στα σοβαρά δεν δημιούργησαν πρόβλημα στη πλατφόρμα VP9. Έχοντας ένα όπλο που δεν νοιάζεται για την ποιότητα των πυρομαχικών και μπορεί να λειτουργήσει με οτιδήποτε είναι ευλογία που δίνει την δυνατότητα συχνών εκπαιδεύσεων χωρίς να χρειαστεί να πάρετε δάνειο από την τράπεζα…

Ενώ εκτιμώ το συνολικό σχεδιασμό του VP9 υπήρξε ένα σημείο που με ξένισε. Η απελευθέρωση του γεμιστήρα με χρήση μοχλού. Έχοντας συνηθίσει στην απελευθέρωση του γεμιστήρα με χρήση κουμπιών a la Glock αυτός ο τύπος μοχλού μου πήρε λίγο χρόνο και εκπαίδευση μέχρι να τον ενσωματώσω ομαλά στις σκοπευτικές μου ρουτίνες. Το καλό όμως με τον μοχλό είναι ότι δεν θα απελευθερώσετε ποτέ κατά λάθος τον γεμιστήρα ενώ κρατάτε το όπλο – ένα πρόβλημα που ούτε η «τελειότητα» του Glock δεν αποφεύγει.

 

VP9
 

Μιλώντας για το Glock, το VP9 προσφέρει ένα μέγεθος παρόμοιο με το Glock 19, δίνοντας την δυνατότητα εύκολης κεκαλυμμένης μεταφοράς. Ταυτόχρονα είναι αρκετά μεγάλο και βαρύ για να κάνει τις βολές ευκολότερες με μειωμένη ανάκρουση.

Τελικές σκέψεις

Με 15άρα γεμιστήρα, ψηλά σκοπευτικά (σε ορισμένα μοντέλα) και εργονομικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με μια ξεκάθαρη σκανδάλη, το HK VP9 κερδίζει τις εντυπώσεις με το μόνο μειονέκτημα να βρίσκεται στη τιμή. Με προτεινόμενη τιμή λιανικής $ 562 (περίπου 500 ευρώ), είναι ακριβότερο από άλλα πιστόλια της κατηγορίας, αλλά αν είστε πρόθυμοι να ρίξετε τον επιπλέον παρά, δεν θα απογοητευτείτε.

Συνοψίζοντας, το VP9 είναι ένα λειτουργικό, άνετο πιστόλι 9 χιλιοστών και κεκαλυμμένη οπλοφορία που θα ικανοποιήσει όσους θελήσουν να ξεφύγουν από τον συρφετό των Glock

 

Πηγή: guns.com

Επιμέλεια μετάφρασης Policenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis