Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
16:19 | 03/04/2023

Με την ιστορικά, μεγαλύτερη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, λόγω του αυξανόμενου κύρους της Ομοσπονδίας και την ομόφωνη έγκριση του Ψηφίσματος για το νέο διεκδικητικό μας πλαίσιο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 33ου τακτικού πανελλαδικού μας συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου 2023, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανοδική πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το οποίο αφήνει πίσω του συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Εικόνα
1

Τις εργασίες του συνεδρίου που διεξήχθησαν μετά από δυο χρόνια, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, είχε στο επίκεντρό του τα 40 έτη από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την ενοποίηση της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων το 1984, τίμησαν με την συμμετοχή τους και απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Χρήστος ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέας ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος ΧΗΤΑΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημήτριος ΡΩΤΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Παρευρέθησαν ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Αρκαδίου κ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κ. Διονύσης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ, ο πολιτευτής Ευβοίας της Ελληνικής Λύσης κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου ΑΕΑ Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος ΓΚΑΡΙΛΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΠΑΝΤΕΛΗΣ,  ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος κ. Χρήστος ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ,  η Αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Βασίλειος ΛΑΜΠΡΟΥ.

Εικόνα
1

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, στάθηκε ιδιαίτερα στα 40 χρόνια της Ελληνικής Αστυνομίας και στο μήνυμα που θέλαμε να εκπέμψουμε -«σχεδιάζουμε το μέλλον για εμάς και την κοινωνία»- αναδεικνύοντας όλες τις παθογένειες του αστυνομικού συστήματος, τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα Αστυνομικός και τον αγώνα που δίνουμε για την επίλυσή τους, με προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο, υπηρετώντας τον πρωταρχικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική λειτουργία της αστυνομίας, στην υπηρεσία της κοινωνίας και του κράτους.

Εικόνα
1

Μάλιστα, υπενθύμισε στα πολιτικά κόμματα ότι το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε», δεν έχει απαντηθεί ακόμα και επιτέλους πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις διότι όπως έχει πει και ένας κινέζος φιλόσοφος, «οι αλλαγές είναι κυκλικές, ώστε τα πάντα τείνουν να επιστρέψουν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν»! Ενώ ιδρύθηκε η Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, ο κομματικός εναγκαλισμός, το ρουσφέτι και η εργασιακή εκμετάλλευση, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τα ίδια και πολλά άλλα απαράλλαχτα φαινόμενα. Αναγνωρίζοντας στη συνέχεια ότι έχουν γίνει πολλές δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χάριν των αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, έθεσε τον πολιτικό κόσμο προ των ευθυνών του. Ενόψει δε των βουλευτικών εκλογών, στάθηκε στα δυο επίκαιρα αιτήματά μας, την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και την εκλογική αποζημίωση, απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις τώρα, πριν από τις εκλογές. Αφού το 2023 είναι έτος εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, επιβάλλεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει συγκριμένη διάταξη, ενώ η εκλογική αποζημίωση πρέπει να είναι 600 ευρώ και όχι το ευτελές ποσό των 150 ευρώ (καθαρά 90) που δόθηκε το 2019. 

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο διεκδικητικό πλαίσιο και τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, ζήτησε να υπάρξει από όλους σοβαρότητα, διακομματική συνεννόηση και συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα ώστε στον 21ο αιώνα πλέον να μη χαθούν άλλες δεκαετίες λάθος αποφάσεων και πειραματισμών που έχουν κοστίσει την ανθρώπινη ζωή συνολικά 143 αστυνομικών μετά την ενοποίηση των δυο σωμάτων.

Απαντώντας στη συνέχεια, και στις επίμονες ερωτήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ότι για μας είναι ιερό το αίτημα για το «επικίνδυνο», διότι εκπροσωπεί και ορφανικές οικογένειες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού προέβη σε εκτενή απολογισμό της θητείας του, αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, τονίζοντας ότι το ποσό των 600 ευρώ που δόθηκε το Δεκέμβριο για την υπερεργασία, ήταν ουσιαστικά το πρόπλασμα  της λύσης που πρέπει να δοθεί. Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι κατ’ εξοχήν επικίνδυνο. Θέλουμε να συνοδευτεί με το αντίστοιχο οικονομικό επίδομα επικινδυνότητας. Η αναγνώριση πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά δεν είναι απλή η διαδικασία. Ανοίξαμε τη διαδικασία και είναι θέμα του επόμενου διαστήματος. Σε ό,τι αφορά την εκλογική αποζημίωση, είπε ότι η ΚΥΑ προβλέπει το ποσό των 10.000.000 ευρώ για κάθε εκλογική διαδικασία και επειδή θεωρεί το ποσό μικρό, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να υπάρξει αύξησή του κατά 50%.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου και στη μνήμη της αείμνηστης Γραμματέως της Γραμματείας Γυναικών Μαρίας ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, προβλήθηκε σχετικό βίντεο για την πλούσια αγωνιστική της δράση και τον αναντικατάστατο ρόλο της ενώ στην οικογένειά της που ήταν παρούσα, επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, σχετικό γλυπτό που απεικονίζει τα φτερά του αγγέλου, σύμβολο αγάπης και ηρεμίας, από τη γειτονιά των Αγγέλων, εκεί που αναπαύεται και η ψυχή της αγαπημένης μας Μαρίας.

Εικόνα
1

Επίσης, αναδεικνύοντας τους αστείρευτους δεσμούς της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών της με την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς αυτής, στο συνέδριο παρουσιάστηκε βίντεο για την ιστορική Μονή Αρκαδίου και την παραχώρηση από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου εκτάσεως 100 στρεμμάτων στο ΤΑΕ Ρεθύμνου για την κατασκευή σκοπευτηρίου και άλλων εγκαταστάσεων αστυνομικής εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε στο συνέδριο και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος που εκπροσώπησε στο συνέδριο τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, η παραχώρηση γίνεται μετά από πρόταση του Διοικητή του ΤΑΕ Ρεθύμνου και Μέλους του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ κ. Μανούσου ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. Είναι μια πράξη αναγνώρισης του έργου και της ανησυχίας του Έλληνα Αστυνομικού, είπε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ για την τιμή που επιφύλαξε στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, αναδεικνύοντας τον ηρωισμό, την ψυχή και την αγάπη προς την πατρίδα, αλλά και τους δεσμούς της αστυνομίας μας προς την ορθόδοξη πίστη του λαού μας.

Ιδιαίτερης σημασίας, για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ήταν  και η έκθεση έργων τέχνης (πυρογραφίας) του συναδέλφου κ. Δημητρίου ΔΕΤΣΑΡΙΔΗ, που περιλάμβανε εικόνες θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και απεικονίσεις μαχών και αγωνιστών της επανάστασης του 1821, που έτυχαν ιδιαίτερου θαυμασμού και συγχαρητηρίων.

Εικόνα
1

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση και έγκριση του Διοικητικού Απολογισμού, του Οικονομικού Απολογισμού και του Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, εγκρίθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές του άρθρου 29 του Καταστατικού, που προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία Ομάδων εργασίας, έτσι ώστε στο εξής, από τρεις πενταμελείς να είναι πλέον πέντε τριμελείς και να εκλέγονται όλες από τους συνέδρους.

Στο ανανεωμένο διεκδικητικό μας πλαίσιο, το οποίο επισυνάπτεται, προστέθηκε και το αίτημα για την αποκατάσταση των διωχθέντων για συνδικαλιστικούς λόγους συναδέλφων μας.

Το 33ο πανελλαδικό συνέδριο, αποτελεί σταθμό στα συνδικαλιστικά μας χρονικά και όπως αποτυπώνεται και στο Ψήφισμά του, έδωσε τις κατευθύνσεις για τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και ιδεοληψίες για μια σύγχρονη και αποτελεσματική νέα Ελληνική Αστυνομία, αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων της κοινωνίας και της χώρας στον 21ο αιώνα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis