Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
17:30 | 15/11/2014

Σε αδικήματα που σχετίζονται με το δημόσιο επεκτείνει το μέτρο της ποινικής συνδιαλλαγής ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως ανακοίνωσε χθες.

Με σχέδιο νόμου που προτείνει δίνει το δικαίωμα σε κατηγορούμενους για αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, νομικών προσώπων, ΟΤΕ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταβολής των ζημιών, για να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.


Από τη ρύθμιση πάντως εξαιρούνται πρωθυπουργοί, υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείες, όπως και αιρετοί των ΟΤΑ, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κατηγορούμενος για τέτοια αδικήματα θα έχει τη δυνατότητα να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης στην περίπτωση που επιστρέψει τα ποσά της ζημίας μέχρι και την έναρξη της πρωτόδικης δίκης, αντίστοιχα με το μέτρο της ποινικής συνδιαλλαγής που αφορά οικονομικά αδικήματα του ιδιωτικού τομέα. Η ρύθμιση πάντως αποτελούσε προϊόν επεξεργασίας και είχε προταθεί εδώ και δύο χρόνια.


Από τις διατάξεις που προτείνονται για όσα αδικήματα προβλέπεται ισόβια κάθειρξη οι κατηγορούμενοι θα τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών εάν καταβάλουν τα χρήματα στην ανάκριση και μέχρι 15 χρόνια αν το κάνουν στην έναρξη του πρωτόδικου δικαστηρίου. Ανάλογες είναι οι μειώσεις για αδικήματα που προβλέπουν μικρότερες ποινές.

Πηγή:makthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis