Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 12/02/2022

Σε προηγούμενο έγγραφό μας προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερθήκαμε στο ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθούν οι μεταγωγές από και προς την Κρήτη - που βρίσκονται στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών. Δυστυχώς το αίτημα δεν εισακούστηκε  εγκαίρως. Ευτυχώς όμως η αντίδραση των συναδέλφων της Κρήτης υπήρξε άμεση, οι 5 αποδράσαντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν .

Παρόλα αυτά χρειάζεται να γίνει άμεση αναθεώρηση - αλλαγή στη διαδικασία  των μεταγωγών (π.χ ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που έγινε η απόδραση, πως πραγματοποιήθηκε, κτλ.) και  όπως αναφέρουμε  στο από 17/09/21  έγγραφό μας, να πραγματοποιηθεί μια γενικότερη συζήτηση για τη βελτίωση των συνθηκών στα κρατητήρια  για τους συναδέλφους μας  καθώς και για τους κρατούμενους.

Επίσης μας είναι αδιανόητο τα καταστήματα κράτησης (φυλακές) να μην δέχονται κρατουμενους τα Σαββατοκύριακα!

Παραθέτουμε το έγγραφο:

ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Στην Κρήτη στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων (Ρεθύμνης- Χανίων-Λασιθίου), οι κρατούμενοι περιορίζονται σε ένα και μόνο χώρο για τους άνδρες και αντίστοιχα έναν για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα στον ίδιο ανεπαρκή χώρο κράτησης να παραμένουν πολίτες που έχουν διαπράξει από ένα ελαφρύ πταίσμα έως ένα πολύ σοβαρό κακούργημα, ή άνθρωποι που είναι κρατούμενοι διοικητικά.

Επίσης στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, στον ίδιο χώρο κρατούνται μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους κατόπιν μεταγωγής τους από τις φυλακές και κατηγορούμενοι ή και καταδικασμένοι για πολύ σοβαρά και βαριά κακουργήματα (ανθρωποκτονίες, βιασμούς, ναρκωτικά). Αυτό όμως δημιουργεί θέματα ασφάλειας των κρατουμένων -  οι οποίοι συχνά παρενοχλούνται ή εκφοβίζονται από τους μεταγόμενους - αλλά και θέματα ομαλής λειτουργίας των κρατητηρίων καθώς πολύ συχνά οι μεταγόμενοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση ψυχιατρικών θεμάτων με αποτέλεσμα οι λοιποί κρατούμενοι (π.χ. ένας παραβάτης του ΚΟΚ) να βιώνουν τέτοιου είδους εμπειρίες.

Με βάση την υπηρεσιακή τακτική οι κρατούμενοι μετάγονται προς τα κρατητήρια του τόπου εκδίκασης της υπόθεσής τους πριν το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα αν η δίκη τους είναι π.χ. την Τρίτη να παραμένουν για πολλές μέρες στα κρατητήρια και να μεγεθύνεται το ως άνω πρόβλημα.


Προς τούτο παρακαλούμε να αναθεωρηθεί η ως άνω πρακτική και να μην μετάγονται οι κρατούμενοι πριν το Σαββατοκύριακο προκειμένου να παραμένουν στα κρατητήρια κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για το Δ.Σ.

 

  -Ο-                                                 -Ο-


               ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


       ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ             ΣΙΑΜΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis