Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 08/03/2024

8 Μαρτίου σήμερα και με αφορμή την Γιορτή της Γυναίκας αναφέρουμε κάποια στοιχεία σχετικά με τις γυναίκες Αστυνομικίνες στην Ελληνική Αστυνομία:

Σήμερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν περίπου 8.408 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 14,9% του προσωπικού του Σώματος.

Οι γυναίκες στο Αστυνομικό Σώμα χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, την εκπαίδευση, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό που φέρουν.

Από το έτος 2003, η εισαγωγή και κατάταξη των γυναικών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η εισαγωγή των γυναικών στις Αστυνομικές Σχολές γινόταν με ποσοστό 10% επί του αριθμού των αντρών.

Το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή και κατάταξη αστυνομικών και ιδιωτών ως αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων.

Οι γυναίκες αστυνομικοί εκπαιδεύονται κατά τον ίδιο τρόπο με τους άνδρες αστυνομικούς, στις ίδιες Αστυνομικές Σχολές και στα ίδια εκπαιδευτικά σεμινάρια (αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, προστασίας επισήμων προσώπων, κ.λπ.).

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου η εξέλιξη των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, γυναίκα αστυνομικός της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου, το έτος 2002.

Προφίλ γυναίκας αστυνομικού

Οι γυναίκες σήμερα υπηρετούν σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο επιτελικές, όσο και μάχιμες.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Υπηρεσίες Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. 467
Υπηρεσίες Ασφαλείας
(Ανθρωποκτονιών, Αλλοδαπών,
Ναρκωτικών, Ανηλίκων κ.α.)
1155
Προστασία Επισήμων Προσώπων 188
Υπηρεσίες Μεταγωγών – Δικαστηρίων 69
Τροχαία 696

 

Από το σύνολο των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας:

 • 91 είναι Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών (Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας, Τμημάτων Τροχαίας, επί μέρους Τμημάτων Αστυνομικών Διευθύνσεων, κ.λπ.).
 • 87 υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), 5 στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και 10 στα Ελικόπτερα/Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • 13 εργάζονται στο εξωτερικό, ως προσωπικό ασφάλειας σε Διπλωματικές Αρχές (Πρεσβείες) και σε Διεθνείς Οργανισμούς (Europol, Interpol κ.λπ.).
 • 263 είναι Αστυνομικοί Ειδικών Καθηκόντων (χημικοί, γιατροί, κ.πλ.) και εργάζονται στα ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (βαλλιστικής εξέτασης όπλων, χημείο, ανάλυσης DNA, πλαστογραφίας, γραφολογίας κ.λπ.) και σε άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Από τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, 1538 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Σχολών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόφοιτοι από τη Φιλοσοφική, την Ιατρική, τη Νομική, την Παιδαγωγική Σχολή, καθώς και Σχολές Οικονομικών Σπουδών.
 • 5.424 είναι μητέρες.
 • Επίσης, 4.621 γυναίκες αστυνομικοί είναι πτυχιούχοι τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Μεταξύ των γλωσσών που ομιλούν οι γυναίκες αστυνομικοί, πέραν των συνηθισμένων (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική) περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

ΑΡΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 6
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 7
ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ  1
ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 26
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 4
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 1
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 9

 

Ιστορικό

Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία είναι οι εξής:

 • 1969: Κατάταξη των πρώτων 45 γυναικών Αστυφυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων
 • 1971: Πρόσληψη ως ειδικό προσωπικό γυναικών, 25 γυναικών στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής.
 • 1983: Επετράπη η είσοδος γυναικών αστυνομικών στη σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 10% επί των θέσεων που προκηρύσσονταν.
 • 2003: Αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με την κατάταξη και εισαγωγή των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα, χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής για άνδρες και γυναίκες.

Σήμερα: Οι γυναίκες απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (μάχιμες και επιτελικές) και αντιπροσωπεύουν το 14,9% του Σώματος.

 
Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (ελικόπτερα)

 

 

ΤΕΕΜ (πυροτεχνουργοί)

 

Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis